ДОБРО УТРО!

Събудихте ли се? Добро утро! Днес е Денят на народните будители! Поне така казват официалните органи, които се грижат за тези работи – за разните празници и други поводи за появата на думата „честит” във всекидневната ни реч. Колко е честит днешният празник обаче не смея да предполагам. Честит е дума, която извисява, поставя на пиедестал или иначе казано – издига нещо над нещо друго в някакъв аспект. Какво обаче издига „Честит Ден на народните будители!”? И най-вече – над какво?

Будителите, както знаем, изпълняват ролята на будилници. Елементарното според някои сравнение, което често малчуганите инстинктивно правят, всъщност е съвършено точно. Децата се ориентират най-добре, както винаги! Единствената разлика между будители и будилници (освен в природата на елементите, които изграждат техните организми) е че работата на първите е неимоверно по-трудна. Да събудиш тяло е относително лесно. И методите за това не варират кой знае колко. Да събудиш духа (или както атеистите биха предпочели да се изразят – съзнанието) е изкуство! А изкуството е трудно. Защото за това няма формула, нито готови инструменти. И резултатът не е гарантиран. Но всичко това е добре известно.

Въпросът по-скоро е: Има ли кого да събудят народните будители днес? Или, може би: Кой ще позволи на някакви будители да будят безразборно хората, унесени в сладката дрямка на модерните времена, в които живеят? Няколко банални факта в подкрепа на здравия сън: Властимащите не се нуждаят от будни и мислещи хора, със собствено мнение и воля да го отстояват. Повечето бизнес предприемачи предпочитат посредствени послушковци пред амбицирани млади специалисти, устремени в постигане на целите си. Чалга дискотеките не се нуждаят от хора, които използват салфетките по предназначение и в ограничено количество. Голяма част от днешните учители се интересуват единствено от това как по-бързо да приключат с урока и да отидат на кафе. И т.н. Има ли смисъл тогава от народни будители, че и от техен празник? Какво му е честитото на първи ноември, след като неуката и неграмотна маса отдавна е много над образованите и интелигентни хора в социалната йерархия? Отдавна тя е елитът на обществото, а на поривът към личностно развитие се гледа с насмешка и презрение.

Иска ли българинът да бъде или желае просто да подражава?

Да, събраха се много въпроси без конкретен отговор. Но именно въпросите събуждат заспалото човешко съзнание, а отговорите само го приспиват. Особено готовите.

Днес е хубаво не просто да си честитим празника, а и да се замислим какво можем ние да дадем на каузата му. И дали само днес той трябва да е честит и светъл, а през останалото време да е просто отминала дата от календара. До следващия ноември. Днес е хубаво да се замислим какво ние сме направили и можем да направим затова децата ни да не си честитят едно на друго закупения еднопосочен самолетен билет за бленувания Запад. Днес е хубаво да се замислим какво да направим, за да предотвратим поредната политическа шега на наш гръб, която не спира да ни шиба вече почти столетие. Днес е хубаво да се замислим и да решим да бъдем личности, а не просто електорат. Да не сме котенца, а „лъуви”, както казва Камен Донев в образа си на учителя от „Улицата”. Днес е хубаво да решим да работим за себе си, а не да слугуваме. Днес е хубаво да решим всички тези неща да са и нашето утре.

Добро утро, скъпи съграждани и сънародници! Честит първи ноември! Ден на народните будители, будилници, будки за вестници и Будвайзер… Все тая. Защото денят няма значение, нито името.

Просто бъдете!
И будете!


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КОЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ЧУЖДЕНКА, КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В СОФИЯ?

ЗУЗАНА ПИПТОВА: НА СОФИЯ Й ТРЯБВА СТЕНА СРЕЩУ ЦИГАНИТЕ

ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ В РУСЕ С ЛИСТА ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ПРОГРАМА ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011

МОДЕЛ ОТ СЛОВАКИЯ КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ОНБ В СОФИЯ

ОНБ ИЗДИГНА ВТОРА ДАМА В КМЕТСКАТА НАДПРЕВАРА ЗА СОФИЯ

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: ИСЛЯМИЗАЦИЯТА Е ГЛАВНАТА ОПАСНОСТ В МОМЕНТА ЗА СВЕТА

ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ ЗАПОЧНАХА ПРИКАЗКА „ТРЕНЧЕВ ИДЕ”

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: СЪЩЕСТВУВА ХАОС В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4132

Posted by on ное. 1 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.