ДОБРО НАСТРОЕНИЕ ПРИ ЛОШО ВРЕМЕ…

КАК ДА ГО ПОСТИГНЕТЕ?

С идването на есента и първите облаци се появява и лошото настроение, което се засилва с падането на температурите. Но има и начин да запазите доброто си настроение. Ето няколко съвета как да се справите с облачното настроение.

На първо място – не забравяйте да се смеете. Смехът ще ви осигури не само добро настроение, а и по-добра имунна защита.Смехът и доброто настроение влияят пряко върху имунната система. Чрез тях човешкият организъм по-лесно се бори с различни вируси и бактерии, та дори с рака и сърдечните болести. Първоначалните изследвания били направени върху мъже, които всеки ден гледали забавни филми и предавания по един час. Скоро имало рязък спад в секрецията на хормони на стреса в тялото. Нещо повече – само очакването, че ще гледат комедийно шоу намалявало нивото на напрежение.

Изводите са неоспорими – смехът е приятен и ефективен начин да преодолеете стреса. Чрез него стимулирате производството на ендорфин (хормонът на щастието) в мозъка.

Смехът успешно ще повиши и нивото на вашата работоспособност и устойчивост. Няколко минути забавление и смях ще ви помогнат да намерите решението, което ви бяга. Учените смятат, че смехът укрепва сърцето и повишава автоимунните способности на организма. Според тях кикотенето активира и стимулира работата на естествените клетки-убийци в организма. Те атакуват и унищожават вирусите, раковите клетки и др. Даже физическата болка става по-лесно поносима.

Позитивното мислене и смехът в частност са обект на редица проучвания. Отдавна се използват като метод за лечение при най-разнообразни случаи. Позната на психолозите е и т.нар. смехова терапия, която се използва често напоследък.

Потърсете позитивното.
Освен, че по всякакъв начин трябва да се опитате да запазите смеха си, за доброто ви настроение ще поработи и формулата: Задавате си няколко въпроса и си отговаряте на тях с цел да потърсите позитивното в живота си. Например:

Какво ме прави щастлив в момента?

От какво съм особено горд/а? С какво бих могъл да се гордея?

За какво съм благодарен/на? За какво бих могъл да бъда благодарен/на?

Кого обичам и кой ме обича мен?

Какво ме въодушевява? От какво бих могъл/а да се въодушевя?

Заедно с кои хора бих бил с удоволствие?

Кои са най-хубавите ми спомени?

Какво обичам да правя най-много?

Кога съм бил особено смел/а?

На кои места се чувствам особено добре?

Търсенето на позитивното и цветното в живота ви със сигурност ще повиши тонуса.

Ще забележите, че чувствата ви рязко се сменят докато търсите отговора, а негативните емоции остават някъде назад. Имайте предвид, че това, върху което се концентрираме, определя как се чувстваме. От нас зависи с какво да ангажираме мислите си, респективно от нас зависи и как да се чувстваме.

Не е нужно да е сложна, за да е ефективно.
Следващата фаза на оправяне на настроението се състои в няколко обикновени действия, които имат почти незабавен ефект.

Светнете лампите. Ако времето навън е студено, но слънчево, дръпнете пердетата. Липсата на светлина е една от основните причини за лошото настроение през зимата.

Разхождайте се. Всеки път, когато пред погледа ви се струпат облаците на лошото настроение, излезте навън. Като постоите малко навън, различните цветове на дърветата ще ви накарат да се усмихнете.

Разгледайте сувенирчета, подарени от някой скъп за вас човек, споменът за добрите моменти ще ви върнат настроението веднага.

Пуснете си любимата песен и пейте с цяло гърло. Доказано е, че пеенето влияе добре на тялото и психиката.

Яжте шоколад. Той ще повлияе върху хормона на щастието.

Ако имате време – прочетете хубава книга или още по-добре – някоя любима, дори от детството ви.

Ако не ви се налага, можете да пропуснете новините по телевизията и да изберете някой хубав филм с щастлив край.

Отидете на масаж.

Направете си подарък, ако работната седмица е била тежка, нещо което да ви зарадва, може и цветя.

Направете си хубава вечеря. Сервирайте в празничните чинии, сипете си чаша вино и се усмихнете на красивия момент.

Обадете се на някого, когото обичате или излезте на вечеря с най-добрите си приятели.

Направете си спа-процедури вкъщи, това със сигурност ще ви отпусне.

Подарете си парфюм или козметичен продукт.

Не забравяйте – когато сте в добро настроение – не само се чувствате добре, а и помагате на имунната си система. Освен това позитивните хора винаги са харесвани от околните.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=793

Posted by on окт. 5 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.