ДОБРОТО НАПЛЯСКВАНЕ НЕ ПРАВИ ЧУДЕСА, НО Е ПО-МАЛКО ВРЕДНО ОТ ХАПЧЕТАТА И ПО-ЕВТИНО ОТ ЗАТВОРА

Кристина Одон е журналист, автор, телевизионен водещ. Специализирала е в отношенията в обществото, семейството и религията. Работи в Центъра за изследване на политиките. Бивш редактор на Католик Хералд и зам. Редактор на Ню Стейтсмън. Живее в Лондон със съпруга и децата си.
 

Това е кошмар за всеки родител. Малката ми дъщеря, раздразнена, че не й позволявам да играе с ключовете за къщата, ги взима от дамската ми чанта и ги хвърля в мивката, като замалко пропуска канала. Без да се замислям я напласках. Тя зарева с глас. Минувачите спираха, за да зяпат. Жена на средна възраст измърмори нещо за малтретиране на деца. Забелязах съседа, който клатеше неодорително глава на прозореца.  Ако звънне на социалните служители, те ще дойдат ще отведат моето бебче, а така същи и братята й, твърдейки, че съм лоша майка.
Ако трябва да използвам физически наказания просто не знам как да се справям с децата си. Няма значение, че е законно родителите да напляскат детето си, доколкото това не причинява „зачервяване на кожата” (както пише в един бестселър родителите французи регулярно плескат техните деца), когато заплахата от страшния социален работник надвисва над нашия дом, задават се въпроси и се пишат бележки, е избутала пляскането в гардероба.
Според смелият (за някои камикадзе) депутат лейбърист от Тотнъм Дейвид Ламми твърди, че миналогодишните бунтове можеха да бъдат избегнати ако младите хора бяха запознати с твърдата плесница на дисциплината. Той има право: родителите, особена работническата класа, чувстват, че нямат авторитет пред децата си. Страх ги е да вдигнат ръка, дори да се разкрещят на малките нещастници, за да не би надзора за правата на децата да дойде.
Средната класа може да извика лекар, който да изпише лекарства – риталин или адерал – за техните непослушни деца, или дори да платят курс терапия. В този случай, те чувстват, че имат някакъв контрол върху потомството си. Но повечето хора от работническата класа нямат пари за лекарства и скъпи разходи. Това, което имат е банди и наркодилъри, които заплашват децата им и в крайна сметка се чувстват безсилни.
Доброто напляскване не прави чудеса: но е по-малко вредно от хапчета и по-евтино от затвора.
Докато обикновенните простосмъртни дебатират напляксването, Великите и Добрите разискват световната икономика в Давос. „Решени да оправят състоянието на света” е грандиозното изказване за мисията на Световният икономически форум. По-правилно би било да се каже – „за част от света”. Ако подкрепяте Тайван, Тибет или преследваните уйгури в западните провинции на Китай, не очаквайте да го видите в Давос, където на надигащият се великан от Изтока се правят пълни метани.

Текстът е публикуван на блога на автора
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТАЙНОТО ПИСМО НА ОБАМА ДО ТЕХЕРАН: СПРЯ ЛИ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН? – Махди Дарий Наземроая
 

КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ? -Аманда РИГС

ЕВЕНТУАЛНОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ИРАН

МИТОВЕ ЗА РУСИЯ – сър Родрик БРЕЙТУЕЙТ
  

ПИРОМАНИ ИЛИ ТЕРОРИСТИ-ПОДПАЛВАЧИ БРОДЯТ НОЩЕМ В СОФИЯ? – Петър ХРИСТОЗОВ

АКРОБАТИКА С ДАТИ ИЛИ КАК СИНЯТА КОАЛИЦИЯ САМА ИЗКОПА ГРОБА В КОЙТО Я БУТНА ГЕРБ

ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4281

Posted by on ян. 31 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.