Добитъкът на Европа

Оплака ми се през седмицата един познат, че не може да напусне работа. Шефът му скъсал молбата за напускане и после започнал да се крие, за да не получи предизвестие. И на хората в администрацията наредил да не взимат документа.

И не защото много цени работата на служителя си, а просто, защото той бил двайстият, който си тръгва от фирмата за последния месец. И очевидно “добрият началник” остава без хора, които да работят за него. И стои моят познат вече седмици наред като крепостен селянин. Чака шефът да благоволи да дойде на работа и се притеснява, че там, където иска да се премести да работи, няма да го чакат вечно.

Та се размислих, ето, вече сме в Европейския съюз, а правилата в живота ни стават все по-абсурдни. Като моя познат сигурно има десетки и стотици в България. Хиляди и десетки хиляди пък са фирмите, които държат служителите си на минимални заплати и дават допълнително пари на ръка. И лишават бюджета от значителни приходи от данъци. А държавата гледа как да не ги намали. Омагьосан кръг! Да не говорим пък за стотиците хиляди, които се оказват с невнесени осигуровки, защото работодателят им така е решил. Иди го гони, когато в лекарския кабинет ти кажат, че не могат да те прегледат, защото не си здравно осигурен.

А в същото време подлудиха народа с всякакви изисквания за покриване на евронорматива. Вървят по селата и надничат в казаните за ракия колко литра е домашното производство. Започнаха да броят кладенците по дворовете и народът се юрна да се пише по регистрите, за да не отнесе някоя забрана. На домашния добитък дори вече тръгнаха да слагат GPRS-и, защото такова било изискването на Евросъюза. Грижа за животинките да не се загубят, пък и удобно средство за преброяването им!

А хората – кучета ги яли! Вместо да се залавят с контрола над нетърпящите отлагане неща, тия, от които зависи това, още разливат шампанското и се тупат в гърдите как хубаво са ни вкарали в Европа!

Скоро само добитъка ще подкарват натам.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЗА НАС И СВОБОДАТА…

ПРАЗНИЦИ, ПРАЗНИЦИ – БЪЛГАРСКИ ДЕЛНИЦИ

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Държавата срещу шофьорите

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=21

Posted by on ян. 11 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.