ДМИТРИЙ ЗАБОРИН: УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЕКУВАНА, АКО ВЪВ ВЛАСТТА ВЛЯЗАТ МОЩНО ЛЕВИТЕ СИЛИ

Предизборната и следизборната обстановка в Украйна специално за Obshtestvo. net коментираха Дмитрий Заборин (рубрика Актуално), представител на партията Съюз на левите сили и Али Хамзин (рубрика Анализ), член на ръководството на неправителствената татарска организация “Меджлис на кримско-татарския народ” . Двете стуктури заемаха  по време на изборите различни позици и именно заради това поискахме техния анализ на обстановката в Украйна. Така читателите на сайта ще могат да получат по- пълна и чисто украинска  информация. Материалите подготви Валентина НИКОЛАЕВА
 

Дмитрий Заборин, политолог и журналист, член на Международната журналистическа федерация IFJ, прес-аташе на политическата партия “Съюз на  левите сили”

В навечерието на президентските избори в Украйна се появи нов виц : “За да изберем първия президент ни трябваше един тур, за втория- два, за третия- три,. Познай колко тура  ще ни трябват за четвъртия президент?” . Разбира се това е само шега. Виктор Янукович спечели изборите, но сега въпросът е ще стане ли президент. Още повече, че опонента му Юлия Тимошенко, отказва да признае резултатие , а тя е сериозен противник. Страната ни пак се оказа разкъсана на две части: националистическия Запад, присъединил към себе си центъра и промишления, проруски югоизток. Тук има и интересен детайл- селските райони на централна Украйна поддържаха Тимошенко заради широко разклонената тук мрежа на баптистката църква, в която виден мирянин е най- близкият помощник на Юлия Владимировна – Александър Турчанов. В условията на тотална безработица и бедност баптистите станаха много привлекателни за украинските православни селяни: уютни молитвени домове, пакети с храни, колективна взаимопомощ.

Парадоксът е само в това, че окончателното убийство на селския производител дойде от ръката на Тимошенко, самата тя – представител на едрия капитал, ориентиран към вноса.

       Манипулациите с вносното месо още по време на предишното й премиерстване загробиха собственото производство на свинско и говеждо. И сега огромната страна с дълбоки аграрни традиции и обширни обработваеми висококачествени земи се храни с полска сланина, замразено аржентинско месо, турски и китайски зеленчуци. А зърното от рекордно голямата реколта се изкупува на безценица от петнайсет зърнени търговци и изцяло отива за износ, вкарвайки много милиони в частни джобове.
       На второ място са огромните заеми, които направи правителството на Тимошенко. Те вкараха украинците, в това число и неродените в такива дългове, че едва ли е възможно да говорим за някакви дългосрочни инвестиции в тежката промишленост. Моментът, в който можеше да се направят тези инвестиции отлетя. Едрият капитал, ориентиран към износа изаемащ страната на Янукович до ден днешен експлоатира мощности, останали от СССР и после полукриминално приватизирани през 90-те години.
       Украйна не притежава никакви нови технологии. Това, което  остана държавно е земята, даже част от нея вече е нелегално приватизирана, транспортните мрежи, атомната енергетика, доработваща  останалите експлоатационните  ресурси  газотранспортните комуникации.  Подземните богатства също са предимно в частни ръце. Така държавата загуби правото си да се разпорежда с недрото на земята си. А Украйна напълно сама да обезпечи нуждите си от газ и евтин бензин.  Ако трябва да се изразя в проценти, то държавата владее 13 % от всички средства за производство и то най неефективните.
 
За новия президент няма да е лека и политическата ситуация. Сложното е в това, че след конституционната реформа правителството трябва да се сформира от коалицията на парламентарно представените партии.

 В скоро време Янукович трябва да  успее да направи нова коалиция в приемлив формат.  Ако не – занапред само ще прерязва ленти и ще  приема акредитивни писма на посланици, а реалната ситуация ще дирижира Тимошенко.

 А да се конструира приемлив формат практически е  невъзможно. Трябва или да се договори с фракцията на министър- председателя или с тази на бившия президент Ющенко.И двата евентуални съюза  ще предизвикат рязко отрицание у избирателите и у съюзниците, а към тях  в дадения момент се числи и Блокът на левите и левоцентриските сили, чиито привърженици обезпечиха превеса да бъде в полза на Янукович.

       
Честно казано жал ми е за президента. На него ще му се наложи да се мъчи да направи нещо с поетите  в предизборната кампания обещания, а те се обединявах под слогана “Украйна – за хората”.

Ето това е главната особеност на сегашната украинска политика- представителите на едрия капитал и привържениците на либералната система използват  чисто лява, социалистическа риторика. И вследствие на това хората избират тези, които никога няма да се ръководят от принципите за социална справедливост, няма да увеличават частта на заплатите  в себестойността на продукцията, няма да тръгнат да обезпечават високи пенсии, безплатно здравеопазване  и образование, достъпни жилища. Резултатът е пропастта , която разделя политическия елит и гражданите на Украйна, а тя от година на година става все по- голяма, а хората в графата “малоимотни” все повече.

Най-тъжното е това, че в момента Украйна не е нужна на никого.

Президентът Ющенко постигна своята цел- откъсването на страната си  от Русия с русофобска риторика и схващането си , че “ руснаците исторически са угнетявали  и унищожавали украинците”  , с пълната си делова несъстоятелност и със своята  непредсказуемост си. Сега украинско- руските отношения изглеждат така: обходни газопроводи, тиха блокада на украинския внос на селскостопанска продукция, жестоки изисквания при преминаване на границата и пребиваването на украински граждани в Руската федерация, европейска цена за газа, откровено пренебрежително, , а понякога и агресивно отношение към украинската тематика отстрана на политиците и медиите. Към това прибавете и целенасочена дейност за поглъщане на украинските активи от руския капитал и поддържането на сепаратизма в Крим.
 
Обаче друга своя цел Ющенко не постигна. Загубвайки в лицето на Русия единствения си съюзник и реален стратегически партньор / доставки на газ, ядрено гориво, коопериране в ядрената енергетика и по въпросите на сигурността/

 Украйна ни на йота не стана по- европейска.

Политическата нестабилност, практически унищожената армия, липсата на магистрали от европейски тип и що- годе прилично обслужване и туристическа инфраструктура, безработицата туберкулозата, изостаналите региони, катастрофално износените язовирни стени и металургия, масовата трудова миграция – това е портрета на Украйна, който гледат европейските чиновници. Да, истина е , че изборите според различните евроорганизации минават честно и са прозрачни, а свободата на словото е в наличност.  Но просто европейските организации не са наясно как  се правят избори в затворите, в психиатричните клиники, в старческите домове и хосписи, нямат и информация за това, че на практика частните украинските медии са свободни в рамките, наложени от собствениците им. Наистина въпросът за встъпването на Русия в НАТО все пак се реши в полза на народа, който каза твърдо “не”, въпреки опитите на оранжевата власт насила да го вкара в НАТО. Признавам си, че ми е много неприятно да говоря за това . Но го правя, по простата причина, че не се готвя да емигрирам и свързвам бъдещето си с Украйна, където съм се родил и израсъл.

 Заради това, честната ми оценка за настоящето не е желание да разголвам всички язви, а  да поставя диагноза, нужна за правилното лечение.

Според мен лечението е възможно само в един случай. В този на широкото навлизане във  властта на партии от левия политически спектър.Началото трябва да е от  местните избори. После в парламента, и по нататък за президентския пост. Целият този процес е съпроводен с невероятни трудности, най- голямата от които – огромните финанси и лостовете за влияние, които са в класата на властимащите. Но съдейки по всичко, времето за крадене и експлоатиране на построеното от бащите и дядовците ни, безвъзвратно е отминало. Ако не се включат механизмите за възстановяване на социалната несправедливост хаосът е неизбежен и то този хаос с най- ужасни последствия, който стига до масови безредици и гражданска война.Колкото по- лош става животът, толкова повече хора ще  почнат да разбират , че лявата риторика и реалните социалистически преобразования и социалната отговорност не са едно и също.Ще бъде ли такава държавата Украйна решават такива обикновени неща като това, чия собственост ще са полезните изкопаеми, земята, атомната енергетика,стратегическите отрасли, комуникациите, ж.п. линиите, пристанищата. Какъв ще е балансът между частната и държавна собственост. Как частникът ще плаща данъците си и как ще спазва социалните си задължения към наемния труд и главно, ще има ли неотменими наказания за икономическите престъпления. Всички тези въпроси президентът Янукович има шанс да реши. Но ще тръгне ли да го прави ? Принципите на натрупване на пари и власт са универсални и този , който тръгва против тях, даже в името на 46- милионен народ системата го унищожава. Разбира се, това Виктор Фьодорович отлично разбира.    

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОНБ СРЕЩУ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ ЗА ХАИТИ

ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ: ДА НЕ СЕ БЪРЗА С ОСВОБОЖДАВАНЕ В ОКОЛНАТА СРЕДА НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ОТДАВНА СМЕ НА ПАЗАРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НО НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР

ЗНАЕ ЛИ МИНИСТЪР НАНЕВ КОЛКО ПАЦИЕНТА РЕАЛНО ИМА В ЕДНА БОЛНИЦА?

МИРА РАДЕВА: ДОВЕРИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ПАРТНЬОРИ Е НЕОБХОДИМАТА ИНЖЕКЦИЯ ЗА ИКОНОМИКАТА НИ

ВЪПРОСЪТ НЕ Е ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗПРАЩА ОЩЕ ВОЙНИЦИ В АФГАНИСТАН, А КАКВО ПРАВИМ ТАМ

АНКЕТА ЗА НАСТРОЕНИЕТО ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ

СПИСЪКЪТ С НЕДОВОЛНИТЕ ОТ ГЕРБ РАСТЕ ГЛАВОЛОМНО

БЛАГОЙ РАГИН: СОФИЯ Е ПОСВОЕМУ ПРИВЛЕКАТЕЛНА

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: СЕРИОЗНА Е ТРЕВОГАТА ОТ ПРОФАНИЗИРАНЕ НА НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ С НОВИЯ ПРОЕКТОЗАКОН

ЕВГЕНИ ДАЙНОВ: ЗЕЛЕНОТО В БЪЛГАРИЯ Е ДЯСНО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2960

Posted by on февр. 18 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.