ДИРЕКТОР КОЧАН НЕ ХВАЩА

 
Сергей Иванов е роден в София. Сега е на 35 години. Завършва математическа гимназия в Плевен, а по-късно биологическия факултет на СУ със специалност молекулярна биология. Доктор е по физиология и биохимия на растенията. От 1998 година до март 2007 година е работил в Института по физиология на растенията в БАН. Скандално уволнен от академията.
 

 
Институтът по физиология на растенията (ИФР) към БАН бе пратен да бере царевица на опитното поле до околовръстното шосе на София. Акцията прилича на соцбригадите, но сравнението с минали времена показва една ключова разлика. По социалистическо време, бригадите се предвождаха от ръководителите и партийните функционери на предприятията. Сега в брането на изгнили царевични кочани участват само “редови” учени. Нито един от ръководителите или администрацията на ИФР не счита за нужно да дава личен пример в брането. Така, докато учените превиват гръб, администрацията, която те изхранват с научните си разработки, седи на топло и се чуди как “законоосъбразно” да накаже малкото инатлии, отказали “доброволната” бригада.

   
Сто лева

   
По-груби сметки участниците в бригадата досега са събрали продукция за няколкостотин лева. Това не е учудващо, защото учените са тотално незаинтересовани от брането на царевица, а и без липсата на височайшия директорски контрол предпочитат да се помотват, вместо да късат кочани. В същото време, всекидневния транспорт до полето струва почти колкото събраната продукция. Къде е икономическата логика на новото бригадирско движение? За да я разберем трябва да припомним социалистическите принципи. Транспорта до полето се плаща от бюджета на БАН, т.е. от нас данъкоплатците. Приходите от реализация на собствена продукция обаче са друго нещо. За разлика от фиксираните бюджетни заплати те ще се раздадат като премии и с тях най-вероятно ще бъдат възнаградени именно отсъстващите от бригадата директори и администрация.

   
1 за 34

  
Случаят е показателен за порядките в БАН. През последните години академията е непрекъснато обект на критики, заради липсата на приложни разработки и самоналожената и изолация от реалността. БАН-ските функционери продължават да разчитат изцяло на обществени средства, като в същото време, позовавайки се на академичната автономност, отказват външен контрол върху изразходването на парите. Собствените приходи са отчайващо ниски. Според отчетите на самата БАН през 2006г срещу всеки 1 лев от реализация на научна продукция в академията са наляти 34 лева обществени средства (30 за 2007). БАН отчаяно се нуждае от приходи, за да се представи поне в малко по-благоприятна светлина пред обществото. Всеки един лев изкаран от продажба на кочани, или от даване на имоти под наем, ще бъде обявен гордо като “приход от научни разработки”. Дали с подобни байганьовски шмекерии БАН ще помогне в България да се развива икономика на знанието?

 
Материалът ни беше предоставен от автора и е публикуван и във в-к Телеграф в броя от 16.10.2008 година.
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

УДОВОЛСТВИЕТО ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ВЕЧЕ ЩЕ СТРЕЛЯТ НЕ ПО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ, А ПО ПЕТКО СЕРТОВ

В ШВЕЦИЯ ОСЪДИХА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО В УЧИЛИЩАТА

ИВАН ВЛАХОВ: РАЗПРЕДЕЛЕТЕ РИСКА

БСП ИЛИ ИМА ПРОБЛЕМ С КООРДИНАЦИЯТА ИЛИ ЛЪЖЕ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1580

Posted by on окт. 20 2008. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.