ДИПЛОМАЦИЯТА РАБОТИ

Kerry Lavrov

Споразумението между Съединените щати и Русия, което осигури рамка за проверка, отстраняване и евентуално унищожаване на сирийските химически оръжия, доказа, че дипломацията не изпята песен в международната политика: тя не само градивно разгърна фронт в случая, за да предотврати потенциална унищожителна военна интервенция, но и за пръв път създаде условия за разрешаване на политическата криза в Сирия. Споразумението – подписано в неделя (15.09.2013) в Женева от руския външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери – изисква сирийският президент Башар Асад да разреши незабавната инспекция от всички заинтересовани страни на всички химически муниции. Договорът предлага да се премахнат всички оръжия за масово поразяване (ОМП) в Сирия в рамките на първите 6 месеца на 2014 година. С формалното приемане на Конвенцията за химическите оръжия от Сирия, надзора ще се извършва от  Организацията за забрана на химическите оръжия и ООН. Тази неочаквана развръзка, която идва едва седмица след като западната атака срещу Сирия изглеждаше неизбежна, е впечатляваща победа за руския президент Владимир Путин, който чрез статия в Ню Йорк Таймс убеждаваше Съединените щати „да спрат да използват езика на силата и да се върнат на пътя на дипломацията“. Неговият опит представлява един от най-умните ходове на държавен глава да достигне до чужда аудитория по заобиколен път, който е правен през последните години.

Неделното споразумение променя играта по повече от един начин. От една страна, то може да предотврати по-нататъшната ескалация на напрежението, включително използването на ОМП, в Сирия. От друга страна, необходимостта от спиране на огъня между правителството и бунтовниците в районите, където ще има инспекция, може само да допринесе за политическия диалог. Битката за надмощие между САЩ и Русия по този казус ще продължи с нестихваща сила. Ако Западът си спести срама да тръгне на война без подкрепа сред собствените си народи, сега вече ще използва всяка неотстъпчивост от страна на Сирия като повод за нанасяне на военен удар. Москва изглежда ще се придържа към глава VII  от резолюцията на Съвета на сигурност на ООН, за да подтикне Сирия към сътрудничество, но ще настоява на категоричен текст, който да регламентира въздържането от използване на сила срещу режима на Асад. Присъединяването на Сирия към Конвенцията за химическите оръжия оставя Израел и Египет, лоялни американския съюзници, като единствените страни в региона, които  не са подписали  основните договори за забрана на ОМП. За да преодолее този стратегически дисбаланс, Русия трябва да използва сирийският случай, като повод за кампания за „Близък изток свободен от ОМП“. Най-малкото, което заслужава адмирации е, че така няма да спрат многостранните усилия да се използва споразумението от Женева, което побутва актьорите от сирийския конфликт към сядане на масата за преговорите.

в. Хинду

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6900

Posted by on сеп. 16 2013. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.