ДЕСНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРЕН Е СВОБОДЕН

KonstrukciaВ навечерието на парламентарните избори една огромна група избиратели попадна в абсурдната ситуация да няма за кого да гласува, да гласува напук или дори с отвращение. Очевидно ситуацията е проблемна за много хора – объркани, непредставени, очакващи и търсещи.

Десният политически терен е свободен, точно както беше само преди няколко години, когато се зараждаше ГЕРБ.  Въпросът за бъдещето на бившата управляваща партия вече не е дали-или, а кога. Мнозинството уж десни остатъци са толкова гротески и оперетни, че дори няма смисъл да се анализират.

Остава вариантът за изграждането на нова дясна конструкция. След предизвестените избори там се започва от кота нула. Но, разбира се, няма да мине без някои задължителни сюжети и играчи, които се наблюдаваха през последните десетина години.

На първо място това е ролята на Европейската народна партия (ЕНП). Без европейска легитимация в най-бедната, ерго зависима, страна в ЕС не може да се мине. Само, че ЕНП някак си заприлича на нашенското БДЖ – трябва да се каже истината и за тях. Там се наблюдава застой на кадрите по брежневски. Президентът на партията – Вилфрид Мартенс е начело вече 23 години.  Други от апарата имат мандати по 10-15. За тези години партията направи куп неразумни ходове в Източна Европа – през приемане на партии за членове на кило, като например в България, Сърбия и Румъния, до подкрепа за всякакви субекти, които единствено имат моментен финансов и електорален ресурс и декларират вярност и изискуема принадлежност. Очевидно така не може да се продължава. Застоят винаги и всякога води до сътресения. ЕНП трябва да признае грешките си, иначе ще продължи отстъплението пред напора на европейските социалисти.

На второ място е технологията и хората. Очевидно правенето на дясна партия на базата на МВР (повечето местни лидери на ГЕРБ бяха и са кадри на РДВР) е контрапродуктивно. Политиката не е точно национална сигурност – може да овладееш властта, но не е толкова лесно да я упражняваш и да я задържиш. Събитията го показаха. Наследството ще е дълги години на параноя, която вече тресе всички по веригата – от висшите етажи на държавата и бизнеса до селски кметове и продавачи на пазара.

При появата на ГЕРБ (може би почти всички вече са забравили) имаше мощен политически инженеринг от най-различни посоки (НПО-ата, бизнес кръгове, десни номади, близки до и от БСП влиятелни личности и лобита…). Ако пак се тръгне по тази плоскост ефектът може отново да е незадоволителен. Очевидно роля ще има или ще се опита да играе президентът, защото той е единственият институционален център съществуващ като десен.

До края на годината ще се нагледаме на много фалшиви опити, гръмки обединения, разкаяния тип американско шоу, поучителни равносметки от омръзнали трубадури… Никой не бива да си прави илюзията в тяхната обреченост, защото историята се повтаря единствено като фарс.

Морето от самотни хора с десни политически нагласи е налице. Ясно е и, че държавата не може да продължава да съществува по печално познатия ни начин. Значи имаме съвпадение на възможности (тоталният разпад е възможност за реална промяна) и желание. Изходната точка е, че политиката не търпи вакуум. Много е вероятно новият конструкт да тренира на евроизборите догодина, задължително да мине през легитимация на  местните избори и да се утвърди на парламентарните (когато и да са те). Въпросът е кой и как ще реализира всичко това?

Калоян Методиев

В. Преса, 7 май 2013

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6433

Posted by on май 9 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ДЕСНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРЕН Е СВОБОДЕН”

  1. superb

    Поздравления за мнението г-н Марков! Дай Боже някога и това да стане. Дано е по наше време.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.