ДЕСЕТ МИНУТИ МЕДИТАЦИЯ НА ДЕН ЩЕ ВИ ВЪРНАТ ТОНУСА

В забързаното ни ежедневие все по-често забравяме да отделяме време за себе си.

Напрегнати сме. Не умеем да си почиваме и това се отразява върху целия ни организъм. От друга страна, сякаш за да избегнат точно това, все повече хора започват да се интересуват от източна философия и медитация. Независимо дали сте от тях, може да се убедите, че пълноценната почивка ще ви се отрази добре. Според специалисти 10 минути медитация на ден са в състояние да лекуват стреса и да върнат спокойствието ви. А както знаем, стреса причинява много от болестите в съвременния ни свят.
Медитацията като начин за себепознание и дори лечение на някои заболявания е позната от хилядолетия.
Много често, когато се каже медитация, хората си представят специални стаи с възглавници по пода, много индийски пръчици, свещи и седене с часове в поза лотос. Разбира се, не е задължително да е точно така.
Естествено, много малко от нас имат времето да направят подобно “пътуване към себе си”.Това обаче не означава, че не можете да медитирате изобщо.Достатъчни са десет минути на ден, за да почувствате благотворното влияние на медитацията.
Седнете на пода или на твърд стол, сгънете крака както ви е удобно( поза лотос, при която стъпалото на десния крак се поставя чак на бедрото на левия и обратно, не е за всички) и затворете очи.Съсредоточете цялото си внимание върху шума от собственото ви дишане. Сложете ръце на корема си и усетете как при всяко вдишване ръцете ви се повдигат на горе и при всяко издишване слизат надолу.
Диафрагменото (или коремното) дишане подобрява кръвообращението и метаболизма, защото чрез него на организма се доставят по-големи количества кислород от колкото при обичайното, повърхностно дишане.
Съвсем нормално е в началото да не успявате да се съсредоточите за дълго. Усетите ли, че мисълта ви започва да блуждае, отново се вслушайте в дишането си.
Спрете тогава, когато се почувствате заредени с енергия и отпочинали.
Друг начин да се отпуснете и избягате от проблемите за малко е просто да затворите очи и да си представите, че се намирате на място, което ви е много приятно. Най-лесно това се получава като визуализирате природна картина. Предсавете си, че сте там. Нарисувайте в съзнанието си всеки един детайл. Можете да си помеслите, че стoите до поточе и се вслушвате в неговото шумолене. Не мислете за странични неща. Визуализирайте мястото, което си представяте и се отпуснете, останалото може да е чиста импровизация. Опитайте някоя от двете техники и ще се почевствате по-добре. Най-малкото нивото на стрес ще намалее. Разходка сред природата също ще ви се отрази добре, но ако нямате време – посоченото е достатъчно, за да се отпуснете и освободите от стреса.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=816

Posted by on апр. 19 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.