ДЕНИЦА МОНЕВА: КРИЗАТА В САЩ СЕ ОТРАЗЯВА СЕРИОЗНО ВЪРХУ ИЗКУСТВОТО

ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНА ДЪРЖАВА ЗА МЛАДИТЕ ХОРА, КАЗВА СТУДЕНТКАТА В САЩ

Деница Монева е родена на Гергьовден, 6-ти май 1980 г. в град Бяла, област Русе, но родом е от русенското село Ценово. Завършва Националната художествена академия в София, а преди това и средното специално училище за приложни изкуства в град Трявна. В момента учи в Университета на Юта. В Америка живее от три години и половина. Деница е неомъжена.

 

Деница, от колко време си в България, кои места видя отново и какво ти направи впечатление?
В България съм от три седмици, посетих София, Русе, Варна, Габрово и някои исторически забележителности като Шипка, Етъра, Дряновски манастир и Царевец. Но най-много време прекарвам  със семейството си в родното си село Ценово. Не забелязах негативни промени в България, а по скоро само положителни неща. Мисля, че страната ни изглежда по-добре от архитектурна гледна точка. Разбрах, че доста от нещата са реставрирани благодарение на проекта “Красива България”. Направи ми впечатление, че трескаво се говори за кризата, която тепърва започва в България, но не мисля че за момента се отразява толкова силно, и се надявам да не засегне до висока степен така или иначе нестабилното ни икономическо състояние. Обичам България и много ми се иска икономиката ни да се възстанови и младите хора да останат там, където им е домът защото страната ни е наистина приказно място. Забелязах, че до някъде хората са станали по учтиви, не всички разбира се, но определено има положителен напредък.
 
По-конкретно какво би казала за селските райони, например за родното си Ценово?
Много силно обичам родното си село и винаги се връщам в къщи с голямо нетърпение. Дали се развива? Не мисля че има разлика от миналата година. За съжаление селата в България упадат все повече и хората търсеики работа се принуждават да се преместят в по големите градове. Поминъкът на Ценово и на много български села е селското стопанство, а то за съжаление запада все повече всяка година. Много фермери желаят да се занимават със земеделие, но условията в момента са крайно неизгодни. Всяка година пазарът на реколтата се определя от няколко прекупвача в България, които поставят ниски изкупвателни цени под предлог, че житните резерви на България са пълни. Притискат производителите да продават на ниска цена, а в същото време страната прави внос на зърнени култури. Питам защо? Опитвайки се да си отговоря винаги достигам до въпроса за корупцията и мафията в България. Колко онеправдано живеят масата от хора само защото това е нечий интерес. Тъжно е, че тежкият труд на тези мили хора остава незаплатен.

Последната твоя изява зад Окена, която проследихме, бе свързана с участието ти на Симпозиум по склуптора в сняг в планинското градче Брекенридж, Kолорадо. Как се прие тогава склуптората „На гребена на вълната”, представяща човек, който сърфира?
Този приказен снежен симпозиум прие България с голямо уважение. Нашата скулптора беше приета с голяма еуфория от деца и възрастни. Много българи, които живеят в Колорадо посетиха симпозиума с цел да се запознаят с българския отбор. Те бяха горди и щастливи, че България взе участие в такъв международен конкурс.

Предстоят ли ти други такива иснтересни прояви? Къде и кога?
Да планирам бъдеща изява отново в Брекенриди през януари.

Заедно с други трима българи открихте миналата година първата дърворезбарска изложба в Ню Джърси. Сега продължаваш ли с дърворезбата и над какво работиш в момента?
Изложбата в Ню Джърси беше приета с голям интерес. Произведенията ми бяха високо оценени. Такъв тип дърворезба представена по съвременен начин не съществува в Америка, това беше едно ново и любопитно изкуство за тукашния ценител.
Разбира се, продължавам да творя. В момента работя върху нови по-абстрактни идеи, които представляват триизмерни скулптори от дърво и цвят за стена, и рисувам картини.
 
Приключи ли с обучението си или продължаваш с нещо ново тази година?
Да, започнах да изучавам “Графичен дизайн”, тъй като всеки млад художник в днешно време се допира до нуждата да борави с компютърни програми за реклама и дизайн. Мисля, че този опит ще е полезен за мен с цел успешното промоциране на изкуството ми. Колкото важно е за един млад художник да създава изкуство толкова важно е да се занимава с мениджмънт на произведенията си, ако иска да успее.

Миналата година си била номинирана в конкурса Българи на годината в САЩ, осъществен от Международния институт по антропология (МИА), Солт Лейк Сити, Юта. Разкажи малко повече за това…
Да бях номинирана в конкурс “Българи на годината”, тъй като се занимавам с изкуство. Бяха номинирани хора от различни социални категории, които помагат за да се развива идеята за хуманистично глобално общество. Идеята и организацията на конкурса осъществи международният институт по антропология Солт Лейк Сити, САЩ.

Какви са тия празненства на талантите в ЮТА, в които и ти си вземала участие, само българи ли се събирате?
Българското общество в Юта организира различни събития за популяризиране на българската култура. Направих изложба в Университета на Юта. Тя беше съчетана с музикален концерт, в който участваха български певци и музиканти. Миналата година съвместно с българите тук взех участие в празненствата на талантите в Юта. Това е международен фестивал на различни националности, който се провежда веднъж годишно в центъра на Солт Лейк. В него аз взех участие изпълнявайки народни танци с българския танцов състав тук. Събитието беше отразено от “Солт Лейк Трибюн” на първа страница с български кукерски танц.

Как се отразява световната икономическа криза върху изкуството? Вярно ли е, че в Щатите тя отминава вече?
Както всички знаем липсата на финансови възможности се отразява  първо на сферите от по-малка нужда. Разбира се, че се отразява сериозно върху изкуството. В последно време се говори, че кризата отминава, но не мисля че това се усеща. По-скоро е доста рано да се каже, че преминава.

В каква среда живееш в Щатите, българите поддържате ли се или предпочиташ “чужда” компания?
Компанията ми е разнообразна, имам приятели от различни националности, не съм от хората които странят от българи, но и не комуникирам само с българи. Америка е страната на всички националности, това което ми харесва тук е, че хората не се делят по цвят или произход, а на хора и хора.

 Преди година каза, че засега оставаш в Америка. Сега на същото мнение ли си?
– За сега имам планове да завърша Графичен дизайн тук. Честно казано семейството и България страшно много ми липсват, но дали ще остана завинаги в Америка не мога за кажа, това ще се реши с времето. Иска ми се България да стане привлекателна държава за младите хора.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ГЕОРГИ РУСЕВ: СЛЕД 60 ГОДИНИ ЕДИН АКТОЬОР ЗАПОЧВА ДА ИГРАЕ ПО-СКОРО СЕБЕ СИ

ИЗВЕСТНОТО ЗА НЕИЗВЕСТНАТА ФАИНА ГРИМБЕРГ

ВЕРА НАЙДЕНОВА: ВЕЧЕ ИМА СИМПТОМИ НА СЪЩЕСТВЕНА ПРОМЯНА

ЛИЛИ ИВАНОВА ДОКАЗВА, ЧЕ Е НА ВЪРХА С „ИСТИНАТА”

ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА СТЪКЛОТО В GLASS DESIGN

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ

НАДЯ ПЕТРОВА: НАШАТА ПУБЛИКА Е ОСОБЕНА

ТИ СИ ПЪЛЕН НЕЩАСТНИК!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2479

Posted by on сеп. 3 2009. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.