ДЕМАГОГИЯ: ИЗМАМА, ЛЪЖА, ЛИЦЕМЕРИЕ

Vladimir Brezoev

Демагогията е огромна обща опасност, тя засяга всички заедно  и всеки един поотделно. По същество тя е измама на обществото от страна на политиците. А в българския вариант е партийна спекула, която продължава вече цели 24 години!

В резултат на този абсурд повечето българи живеем много трудно и ще е непосилно отново да бъдем измамени. Но дали съзнаваме, че изборите, които решават въпроса за властта, са най-главната ни задача сега!? Дали разбираме, че властта е самоцел за няколкото олигархични мафиотски партии и че ако някога „с кръв” са я взимали и давали, днес това се прави с демагогия и с многото откраднати от нас пари – лъжат ни или ни купуват, или и двете. Е, има и насилие, но то по-скоро е изключение и се прилага ограничено.

Припомням най-често използваните демагогски думи и тяхното смислово значение. (1) Дълг е ключово политиканско понятие. Смисълът, който искат да внушат е морален, но същинското му предназначение е за прикритие на истинските теснопартийни мотиви и цели. Този техен измислен „морален дълг” към нацията и обществото е в основата на нашите истински непосилни дългове към всички техни банки, монополи, фирми, лихвари… (2) Претенция е другото неизричано, но постоянно прилагано понятие на демагога, който се домогва до властта. Защото ако дължим някому, а ние обикновено дължим на такива, то те ще имат претенции към нас и ние ще трябва да ги подкрепим в политическите им стремежи. Тривиален, долнопробен, но при това често използван прийом, особено при интелигенцията. (3) Популизмът е силно разпространено у нас политическо поведение. Популистът  заиграва с текущите нужди и стремежи на масите, без оглед на възможността това да се осъществи реално, а предимно за  спечелване на популярност. (4) Популярността в отличие от популизма е широка известност и слава, които се придобиват благодарение на истинските стойности на личността – култура, способности, талант, гениалност, високи резултати. Не е изключено популярни да станат и демагози.

Синтезирано, понятието дълг прикрива безброй претенции на популисти, които искат да станат или вече са станали популярни!  Превратното използване на посочените термини е техният начин, за да влязат или да останат във властта. Нашето  спасение обаче е единствено в осъзнаването на факта, че партиите са паразити, които по своята природа злоупотребяват с властта. Те не трябва да бъдат допускани до управлението на държавата и това  се прави, като не се гласува за тях.

 Съвременният стандарт на живот изисква  културно и професионално управление. То е диаметрално противоположно на партийната демагогия. 

9 май 2013 г.                     Владимир Брезоев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6456

Posted by on май 12 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.