Декларация от АРГО за скандалите в Македония

argologo

Уважаеми госпожи и господа,

През последните дни ставаме свидели на поредица от скандали в съседна Македония. Покрай поругаването на паметната плоча на връх Кайкак – чалан на Нидже планина, някак си неусетно и без отразяване мина появата на снимания с държавни средства филм „Освобождението на Скопие“. Филмът е финансиран с 1 250 000 евра от Агенцията за филми на Македония (моля виж приложение 1). Продуценти са „Партизанс“ – Македония, „Лийени филм“ – Хърватия и „Арт филмс“ – Финландия. А сценарист отново е Дарко Митревски, който българите вече знаят с неговия скандален филм „Трето полувреме“. Отново управляващият режим е решил да наеме Митрески, за да създава филм на омразата. Омраза срешу „бугарскиот фашистички окупатор“. Само от трейлъра на филма, който може да бъде изгледан на следния линк https://www.youtube.com/watch?v=gOJ65iHOelo може да се чуят следните реплики: Бугарите арестуват се живо и диво“, „Бугарите ке ги убият“, „Пазете се идат бугари“.

Ние от Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество изразяваме силното си притеснение от поредната антибългарска проява, финансирана с държавни пари. Настояваме за привикването на посланика на Република Македония в българското Министерство на външните работи за обяснение за поредицата от актове, насаждащи омраза и изопачаващи историческите факти.

Настояваме и за активна българска културна политика, която да е насочена към организиране на прояви, които да показват реалността, такава, каквато е била през тези години. Не можем да виним обикновените граждани в Македоия, които нямат други канали за запознаване с „истината“ освен македонските телевизии, вестници и радиа. Питаме:

Защо беше закрит кореспондентския пункт на БНТ в Македония ?

Защо не излиза поне един финансиран от българската държава вестник?

Има ли свободно излъчване на програмата на БНТ на територията на Македония, както беше договорено преди време ? Ако не – какви са причините.

Какви прояви е организирал през последните години българския културен център в Скопие?

Политиката на безразборно даване на паспорти показва, че не е продуктивна. Тя е в полза само на хора, обвързани в неясни схеми, и посредниците, нароили се около Агенцията за българите в чужбина.

Днес трябва активна държавна политика и в частност културна политика, насочена към обикновения гражданин в Македония. Единствено по тази начин България може да се противопостави срещу изопачаването на историческата истина!

София

24.09.2016

Управителен съвет на АРГО

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13308

Posted by on сеп. 26 2016. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.