ДВЕ КАТАСТРОФИ ЗАСТРАШАВАТ БЪЛГАРИЯ

Voda kriza granicaОсновните причини за обявяване на кризисно положение в днешно време са две – или замърсяване на водите или хуманитарна, която заплашва националната сигурност. Може да се твърди, че у нас и двете  кризи са факт.

 Първатае изключително „талантливо“ управление на МОСВ, което със своите действия и бездействия е на път да спре изграждането на жизненоважния воден цикъл на България. Липсата на законодателна инициатива и поголовната смяна на всички кадри във ВиК сектора могат да попречат да изградим и доизградим така нужната ни ВиК през следващия програмен период (2014-2020).

 Втората криза, която умишлено не се споменава в медийното пространство, е тази на привнасяне на зараза от други страни. Навярно всеки помни птичия грип, шапа и ред други болести. По границата ни с Турция контролът е силно занижен. Въпрос на време е избухването на нова шапна или друга епидемия, поради липсата на защитна ограда по граничната бразда. Да не говорим, че всеки ден гранична полиция залавя десетки нелегални емигранти на границата ни с Турция (не е ясно колко са не заловените), които са огромен социален, икономически, политически и екологичен проблем. Издръжката им е два пъти повече от пенсията на един средностатистически пенсионер.

Актуализацията на бюджета е правилна само и единствено ако пари се насочат там, където реално има спешна нужда от тях. Дългосрочно това е изграждането на стена или ограда по българо-турската граница, която да реши едната криза и да се насочат усилия към втората – водите на България. Рано или късно водата ще стане по скъпа от петрола.

Liubomir ValkovАвтор: Любомир Вълков (член на Българска асоциация по водите и зам. председател на ПП“Общество за нова България“)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6791

Posted by on авг. 6 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.