ДА ПРЕБОРИМ ЗИМНАТА ДЕПРЕСИЯ СЪС СВЕТЛИНА

Зимата е времето, когато природа се оттегля за почивка и много хора понижават своята социална активност.  Те нямат желание да се срещат с приятели след работа, стоенето вкъщи, предпочитат летаргията пред телевизора  преди да си легнат. Именно тогава в проблем се превръща и ставането на сутринта. За повечето хора периодът на отпуснатост преминава без някакви трайни негативни резултати. Но една малка група страдат от стопроцентова зимна депресия. Освен от летаргията и изтощението тази група хора често имат и  нехарактерни симптоми на депресивно растройство. „ Имат повишена нужда от повече сън , а също и от въглехидрати като например шоколад”, отбелязва Дитер Кунц, лекар и старши физик във департамента за изследване на съня в  болница Св. Хедуик в Берлин. Депресията е придружена и от безсъние и липса на апетит. 
     Според преценката на Курц между 3 и 5 % от населението на Германия страда от зимна депресия, докато в други 25 процента е забелязано промяна на настроението: „Това са същите симптоми, които се наблюдават и при животните преди зимния им сън”. Зимната депресия е налице, когато симптомите се срещат често през есента и зимата. Професор Улрих Хегерл, член на Лайпцигския институт за депресии и самоубийства, обяснява, че симптомите трябва да траят поне две седмици.

 

 Липсата на светлина причинява депресии

     Загубата на светлина през студените месеци е причината за депресивното настроение у хората. Учените вярват, че светлината  контролира мелатонина и влияе на серотонона. Невротрансмитера мелантонин регулира кръга на спането и събуждането и на нуждата от сън. Серотонинът от друга страна директно стимулира и разведрява настроението на хората.
     Симптомите на зимната депресия започват обичайно през октомври, ноември и декември и отслабват през януари  и февруари с нарастването на  денят. Затова професор Фодерхолзер казва,че страдащите трябва да прекарват колкото се може повече време навън. Физическите упражнения също е доказано, че са лек срещу депресията. Хубаво е страдащите да стават рано сутрин, за да ползват максимално слънчевата светлина.
   Дори в сивото, облачно небе, има около 10 000 лукса. Специални лампи за слънчева терапия често имат лазерна светимост. През светъл, слънчев ден, неутралната светимост може да бъде стотици хиляди пъти лукса. За да получат максимална полза от слънчевата светлина, хората трябва да гледат повече към небето, но не директно към слънцето. Дори и една минута навън е от полза. Сутрин дори е хубаво да слезем една спирка преди работа и да повървим пеша.
    Хората, които нямат време да излизат навън могат да повишат настроението си чрез светлинна терапия. Пациентите трябва да държат очите си отворени докато седят и гледат в лампата, която няма ултравиолетова радиация. Ако след три – четири сеанса няма подобрени е по-добре да се обърнат към специалист.

 

ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТРАТИИ:

ХЕМОРОИДИТЕ, ТОЗИ СЪВРЕМЕНЕН БИЧ

 

МАХМУРЛУК

СТЕГНАТ КОРЕМ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

СТРЕСЪТ ПРИ МЪЖЕТЕ

ЛОШ ДЪХ ИЛИ ЗАЩО НИ МИРИШЕ УСТАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1952

Posted by on ян. 28 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.