ДА ПОГЛЕДНЕМ В ОЧИТЕ ИСТИНАТА ЗА СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ

Автор: Клайд Престовиц

Kлайд Престовиц е основател и президент на Института за икономически стратегии. Бивш съветник на секретаря по търговията в администрацията на президента Рейгън.  Един от водещите изследователи на глобализацията и конкуренцията. Бил е съветник на редица корпорации като Интел, Федекс и други. Пише за сп. Форийн полиси.

През октомври 2010, Европейският съюз и Южна Корея празнуваха подписването на двустранно Споразумение за свободна търговия (ССТ) помежду им. То беше шумно приветствано като поредната важна стъпка по пътя към пълната глобализация, и американските политици, за да избегнат търговски загуби, побързаха да подпишат аналогично споразумение, което финализираха през март 2012.

Почакайте малко! В крайна сметка, днес изглежда, че договорът между ЕС и Корея не изравни света със земята. Ройтерс предаде през седмицата, че Франция е помолила официалните власти на ЕС  да поиска от Корея предварително да съобщи за планирания си износ на автомобили за европейските пазари. Това е първата стъпка към вероятната промяна на митата за вносителите на коли. Тя идва като отговор на свиващия се европейски автомобилен пазар, бързо растящата европейска безработица, съобщените от Пежо планове за затваряне на основни фабрики, които ще доведат до огромни уволнения на работници и и същевременно нарастналият с 34 % внос от Корея според Споразумението за свободна търговия (ССТ).

Това не е изненада. Всеки, който си мисли, че ССТ би могло да създаде свободна търговия за автомобили трябва да е малоумен. Вижте, правителствата на ЕС и Корея, от самото начало, бяха плътно ангажирани с развитието и запазването на своите автомобилни индустрии.  В различни времена те бяха и инвеститори в сектора. Тези индустрии са твърде големи, за да попаднат в категорията фалити и заради това са и политическите чувствителни. Поради тези, а и поради други причини те няма да се търгуват свободно независимо от това колко преговорящи имат желание това да се случи.

Файнейшъл таймс пусна статия на цяла страница за глобланата самолетостроителна индустрия в която се подчертаваше, че новопоявилата се китайска самолетна индустрия може рано или късно да разруши дуопола на Боинг и Еърбъс. Статията посочва две причини заради които според нея китайският самолет Комак  може да успее там, където толкова други се провалиха. Първата е готовността на китайските власти да похарчат колко е нужно, за да стане компанията им световен самолетен производител. Втората е, че Китай сам по себе си ще бъде най-големия един пазар за самолети на света за следващите десет години или повече, и е много вероятно да купува китайски самолети навсякъде, където е възможно.

Разбира се, Китай е член на Световната търговска организация (СТО) и като такъв привидно е за свободна търговия – освен, когато не е. Не трябва обаче да набелязваме Китай. Боинг и Еърбъс не са резултат на някакъв безукорен план. И двете компании бяха и са обект на сериозна правителствена закрила и подпомагане по много различни начини.

Истината е, че свободната търговия е невъзможна в дълъг списък от индустрии, които се характеризират с капитал и технолична сила, ефикасност на бизнеса, олигополни структури, трансгранични инвестиции, високи цени на входа и изхода, чувствителност към колебанията на  обменните курсове и тясна връзка с целите на националната сигурност и/или националната гордост. При тези условия е просто невъзможна, защото нарушват всички основни предпоставки на нео-класическата доктрина за свободна търговия. Наистина трябва да спрем продаваме измислицата за свободната търговия и да погледем в очите истината за глобализацията.

Текстът е публикуван на блога на сп. Форийн полиси

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5205

Posted by on авг. 17 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.