„ДА ОБЪРНЕШ ГРЪБ НА СЪЗДАТЕЛЯ” – НОВА КНИГА НА ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

Da obarnesh grab Petar Hristozov 1Интервю с писателя

„Общество.нет” винаги отразява появата на вашите книги. И този път ни изненадахте – сюжетът се развива около идеята как човечеството да оцелее, когато Слънцето престане да свети.

Хората знаят, че светилото ни рано или късно ще изгасне. Богатите от сега пръскат милиарди, за да се изселят на други планети, за криогенеза и други небивалици, а какво да правят бедните? Защо е по-лесно и бързо да се направи бомба за унищожение, отколкото термоядрената енергия да се превърне в електричество? Това всъщност е напълно осъществима идея. Не след дълго физиците ще успеят, а хората ще си отдъхнат. Около тази тема се развива действието в новия ми роман и той не е фантастика.

Но както винаги в книгата ви има, освен философия, и много политика. Какво мислите за протестите, които белязаха отминалата година?

Не съм съгласен с ялов бунт. Знаят ли колко струват и кой ще спечели новите избори, или – кръгом и пак същото. В този филм живеем вече 25 години. Олигарсите няма да дадат доброволно парите си, още по-малко – властта си. И платените протести няма да ни избавят от тях. Трябват нови лидери – некорумпирани, със сетива за болките на обществото, с идеи за бъдещето и воля да ги осъществят.

Е, засега няма такива…

Вярно е. Затова съм нарекъл следващата си книга „Колко власт е нужна на човека”. Помните ли разказа на Лев Николаевич Толстой „Колко земя е нужна на човека”? Време е да припомним, че за хората земята и властта са равнозначни. С тях се раждаме, тях жадуваме, в тях потъваме…

А парите?

Те са мерило за човешката алчност. Да е отнесъл някой богатството си в гроба? Натрупването е ценно само в сферата на културата. Остават дворците, шедьоврите на изкуството. Изглежда предците ни са били по-мъдри, наш дълг е да покажем на богатите, че всичко остава на хората. Ноевият ковчег е добра измислица, но измислица. Всички ще бъдем на Земята, когато настане апокалипсис. Така бързахме към атомните бомби и какво постигнахме? Надявам се да превърнем термоядрената ениргия на бързите eлектрони направо в електричество. То не само свети, то е живот.

Призовавате към единство?

Християнството и комунизмът са утопии. Равните хора са никои. А човечеството се увеличава, някъде се налага дори да ограничават ръста му. Единството е насилие, виждаме го в партиите и във властта у нас. В България, а и в света, липсва свободният човек. Свободата все още не е изконно право, а красиво понятие,  често е само брошка върху ревера на измамник. Да мислим, да правим и да възпитаваме – ако искаме да ни има.

Da obarnesh grab Petar Hristozov 2

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8607

Posted by on ян. 24 2014. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.