ДА ВИ ПРЕБИЯТ ТИНЕЙДЖЪРИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ

Насилието (брутално и агресивно) сред родното тинейджърство продължава да нараства. Бандата от Строителният техникум в София, водена от 15-годишен полу-бизон с прякор Бияча, пребиваше за удоволствие ученици от 35-та гимназия. Историята се разплете след поредния пребит, останал без бъбрек и превърнат в инвалид за цял живот. Просто така, за забавление! Днес друг мегаломан преби момиче на централния площад  в Сандански заради несподелена любов във Фейсбук. Двама братя от техникума в Панагюрище нахлуха в час  и пребиха по-малък ученик. Има още десетки истории. Незнайните жертви (пребити и унизени) се прибират огорчени от живота и тихо започват да мислят за емиграция. Свидетели сме на естествен подбор от времето на палеозоя. При него не мисълта и способностите са водещи, а първобитната сила и простащината. Това ли е светът в който трябва да живеем.

Предлаганите мерки, които се чуха след инцидента в София,  са неадекватни и нямат да спрат процесите. Първата – монтажа на камери до последния ъгъл се възприема за панацея  срещу продължаващата престъпност. Всъщност видеонаблюдението е част от проблема за личността и нейното място в обществото. Скрива процеси, изкривява релността, води до деформации. Показва невъзможността на управляващите да намерят дългосрочен изход от кризата.
А нима уволненията на директорки  ще спрат насилието? Та, нали армия от чиновници и неправителствени организации защитават правата на децата. Отделен въпрос е доколко са деца младежи на 12-16 години с физика на горили, поради процесите на акселерация. Тя също влияе на неукрепналата психика  и желанието й за доказване.
Писал съм много по темата за консервативните мерки (виж края на текста), но ще добавя някои нови. Те са свързани с работата на правоохранителните органи, законодателите, училищните ръководства, общинските власти, медиите.

Техникумите
Прави впечатление, че агресията е по-висока (всички гореизброени случаи) сред ученици в т.нар. професионални гимназии. По същество техникумите са еднополови училища. Всяка еднополова среда изкривява уменията за комуникация и развъжда комплекси, налага специфични йерархични отношения, крие поведенчески опасности. Още повече в общество, в което няма работещи социални регулатори, авторитети и страх от закона. В този смисъл този вид учебни заведения трябва да започнат да се профилактират. Да се провеждат беседи с учениците, да се откриват потенциалните престъпници и да се изолират своевременно. Няма място за тях сред нормалните.

Униформите
Задължителни униформи в абсолютно всички средни учебни заведения на територията на страната. Униформите имат дисциплиниращ ефект, а и помагат да обозначаването на отделния ученик.Градският транспорт
Цивилни полицаи в градския транспорт трябва да свалят и проверяват шумните и арогантни ученически групи.  Движението на младежи в група (както и при кучетата например) ги прави още по-самоуверени. Ако един от тях е по-агресивен повлича останалите. Както вече беше отбелязано, относно акселерацията, в градския транспорт се вижда, че те стърчат с по една глава над останалите пътници. Лесно могат да се справят с кой да е средностатистически мъж, а за пенсионер въобще да не говорим.

Спортът
Има спортове свързани с агресия и насилие над друго човешко същество. Особено ярък пример са боксът и борбата. Целта е да победиш другия. Средството е физическата сила. Агресията в случая е плюс. Едни ходят там, за да нараняват други. Разбира се немалка част се обръщат към подобни занимания заради желанието да се защитят от средата в която живеят. Фитнес залите също изобилстват от хормонални тинейджъри фиксирани върху покритите си с пъпки мускули, оглеждани жадно пред огледалото. Не е за подценяване ролята на различни химикали, които влияят на нервната система и допълнително дестабилизират емоциите на подрастващите с престъпни наклонности.
Полицията следва да вземе на отчет всички тинейджъри занимащи се с подобна дейност. От спортни клубове до квартални групички упражняващи се по площадките.

Черните овце
И не на последно място да се мисли как да се изолират агресивните насилници. Биячът от Строителния техникум, въпреки че е на 15 години, по изключение попадна в ареста поради, това е мое лично мнение, публичността на случая. Иначе отдавна да е в клас и на улицата. Преди фаталната вечер този млад садист (няма как по друг начин да се нарече същество пребиващо хора за забавление) е викан и предупреждаван в полицията заради други подобни случаи. Очевидно родната полиция не може да респектира престъпен елемент на 15 години, та едва ли може да се надяваме на превъзпитателната роля на арестантската килия. Това момче вече има психика на престъпник. Наказателната система само ще я изшлайфа до нови „професионални върхове”. Пътят му в живота е ясен. Поредната волна птица с гердан от висящи дела рееща се из едно оредяващо откъм свестни хора общество. Нужен е широк обществен дебат, за да се намери начин подобни създания да се изолират трайно от социалния живот, както и да се пресече възможността им да нанасят удари. Следващият път може да е вашето дете, майка или приятел.  И тогава какво като имате хубав бизнес, голяма заплата, нова кола или пет имота? Най-важното са семейството и близките.

Социал-либералните политики удариха дъното. Само консервативни решения могат да решат проблемите на един глобален свят изпаднал в многопосочни кризи. Конкретно за България да ни извадят от дъното на всевъзможни класации. Иначе средство  номер 1 за нормалните млади в борбата им с проблемите тук ще бъдат само гарите и летищата. Не бива оставащите да са биячи, защото на тях така им харесва. 

МЛАДЕЖТА НА БЪЛГАРИЯ И ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ – Калоян Методиев (октомври 2008, Общество.нет )

МЛАДЕЖТА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ -Калоян Методиев (май 2010, Общество.нет)


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПОРЕДНИЯТ УДАР СРЕЩУ ТРАДИЦИОННОТО СЕМЕЙСТВО

ЛЕПА БРЕНА И ХРИСТО СТОИЧКОВ ЛИ СА ЛИЦЕТО НА НОВАТА ДЕСНИЦА

50 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА МАЗОХИСТИ

ГОЛИ ХОРА ХВАНАТИ ЗА РЪКА В БЕЗКРАЕН КРЪГ

ШЕНГЕН И КАТУНИЦА

ВЪРВИ ЛИ СЕ КЪМ НОВА РАЗВРЪЗКА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ?

СТРАСТИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ

ПО ГАЩИ В ЦИК И НА ТУРСКИ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА ИЛИ КЪДЕ ОСТАНАХА ГРАНИЦИТЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

ЗАСПАЛА НАЦИЯ СМЕ!

БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

ИНТЕРНЕТ ИГРА МОДЕЛИРА БЪДЕЩИ СИЛИКОНКИ

ПЕСТЕНЕ ОТ МАЙКИ И БОЛНИЧНИ ИЛИ НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ

ДА НАВОДНИМ С ЧУЖДИ СТУДЕНТИ – ПОРЕДНАТА ИДЕЯ С ФАНТАСТИЧЕН ПРИВКУС

ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

МАГИСТРАЛИ И ПРАХОЛЯК

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4182

Posted by on дек. 13 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.