ДА АМА НЕ. ТУКА Е БЪЛГАРИЯ !

От последното тримесечие на миналата година та до момента ставаме свидетели на масови уволнения в доста фирми и предприятия. Кадрите и особено “талантите”, които до момента  бяха изключително ценни изведнъж се оказаха ненужни и излишни.

В интервю, излъчено вчера в Късната емисия на БТВ експертът човешки ресурси Таня Бояджиева даде ценни препоръки как трябва да се държат мениджърите по време на криза по отношение на своя най – ценен ресурс – хората, работещи във фирмата.
Позицията на г-жа Бояджиева покрива напълно моята, която нееднократно съм заявявал в различни мои публикации. В настоящата статия ще се опитам отново за повторя основната си теза.
В началото на май наблюдаваме сериозни наченки на възстановяване на фондовите пазари зад океана, а оттам и в Европа. Позитивната зелена вълна намери отражение и на Българската фондова борса, където биковете взеха превес над мечките и само за последните 3 месеца основният борсов индекс SOFIX бележи ръст от  близо 45%. Далеч съм от мисълта , че всичко е преминало, в България тепърва ще почувстваме още негативни ефекти. Защото макар и отминаваща финансовата криза нанесе сериозни поражения върху реалната икономика. А за нейното възстановяване ща са необходими поне няколко години ако се вярва на икономистите.
Въпросът е друг. Известният философ Хераклит е известен с афоримза си “Panta rei” или “Всичко тече, всичко се мени”. Кризата лека полека започва да се оттегля, първите положителни сигнали особено в Америка, откъдето тя тръгна, вече са налице. И сега е момента българските мениджъри да се проявят като истински ръководители и да не гледат късогледо по отношение на персонала си, нужда им е дългосрочна визия. И ако са предприемчиви и в главите им тече стратегическа мисъл следва да задържат колкото се може повече от ценните си кадри. Това те могат да направят като ги запазят на намалено работно време или дори да ги пуснат в платен/неплатен отпуск за някой месец…и чак в най-краен случай да освободят хора като им обяснат обаче че разчитат много на тях и веднага след като икономическата ситуация се нормализира ще им предложат да се върнат обратно във фирмата.
Така правят поне колегите им на Запад!
Да ама не както е казал един известен български журналист. Тука е България  и такива неща не важат. От последното тримесечие на миналата година та до момента ставаме свидетели на масови уволнения в доста фирми и предприятия. Кадрите и особено “талантите”, които до момента  бяха изключително ценни изведнъж се оказаха ненужни и излишни , защото “трябва да се пестят средства”. Никой не се замисля откъде ще вземе подготвен персонал когато кризата отмине…. защото един добър специалист се гради с години. А един така изгонен човек никога повече няма да се върне в тази фирма. Нещо повече – този човек ще каже на своите роднини, познати и приятели за преживяното, което в крайна сметка си е огромна антиреклама за организацията. И никакъв ПР после не може да замаже лепнатото черно петно.
Fortuna fovet fortibus са казали римляните – Съдбата обича смелите.
Дали обаче има смели мениджъри, който да погледнат по-напред във времето?

* Повод за статията е интервюто с Таня Бояджиева от Делойт, излъчено в bTV Новините на 10 май.

Даниел Панчев, Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество
www.argobg.net

 
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИЛИЯНА ЙОТОВА: ДО 2 г. СЪСЕДИТЕ В ЕДИН БЛОК ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ТОК ОТ РАЗЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА

ДОБРОВОЛНАТА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА МЪЖЕ ПРОЦЪФТЯВА В КРИЗАТА

ПРИЗРАК БРОДИ ИЗ ЕВРОПА

ПОВЕЧЕ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ В ШВЕЙЦАРИЯ ДО 2010 ГОДИНА

ГОЛЯМОТО ЕЗЕРНО-МОРСКО ЧУДОВИЩЕ В ШВЕЦИЯ

ШВЕДСКИ ГРАД ОБМИСЛЯ ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА КОЛИ В ЦЕНТЪРА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2246

Posted by on май 11 2009. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.