ДАРЯВАНЕТО НА ОРГАНИ

Първата трансплантанция в света е на човешки бъбрек през 1954 г. и дава надежда за нов живот на хиляди хора по света. На 3 декември 1967 г. проф. Кристиан Бърнард изумява света с първата в човешката история трансплантация на най-символичния орган – сърце. С напредъка на трансплантационните дейности се появяват и нови проблеми – броят на нуждаещите се от нов орган значително надхвърля броя на донорите. Въпреки че медицинските технологии напредват, списъкът от чакащи расте и всеки ден умират хора поради липса на донор. Времето в последните години вече е решаващ фактор. 

Даряването на орган след като някой почине не е лесно нещо. Човекът трябва да е починал по определен начин – мозъчна смърт, за да останат органите невредими, да е сравнително млад, а също и да е в интезивното отделение за да се спести време.

В добавка на това е и нуждата от съгласие – или трябва да си регистриран донор, или трябва да си упълномощил някой свой близък. Във Франция, Испания и Белгия всеки човек е донор на органи по закон. Има възможност и да не стане, ако докато е жив не е изявил това си желание.
Но дали това, че правителството е приело това за мълчаливо съгласие е нарушание на личните права? Тук има огромно неразбиране. Човекът е този, който решава. Дори правителството да промени закона, само човекът или семейството му може да реши дали иска да бъде донор или не. А не правителството. Сутринта може да се събудиш с едно мнение и до вечерта да си го сменил няколко пъти.

В момента броят на дарените органи силно варира в държавите от Европа, сочи статистиката. В най-благоприятна позиция е Испания с 34,6 донори на милион население, а най-отдолу в класацията е Румъния с 0,5 на милион. Причини за огромните различия са много, а сред тях са различните начини на организация на националните системи за донорство и трансплантация, степента на подготовка на медицинските специалисти за такъв род операции и отношението на обществото към даряването на органи след смъртта.

Криза за донори в Индия

   В други страни съществува друг проблем със даряването на органи. В Индия нелегалната търговия е оставила лоша следа върху идеята за даряване на органи и там дори е много по- трудно да се намериш трансплантант. Отчаяни хора дори си продават собствените бъбреци приживе казва д-р Амитаб Парти – кардиолог в Делхи. Той добавя, че заради черният пазар е много трудно хората да достигнат до донори. Има също и социално клеймо против даряването на органи, но за да се премахне трябва също и традициите да се променят – хората трябва да разберат, че даряването на органи не е лошо нещо, не е нелегално или забранено от религията.

По информация на  Радио Холандия

 
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

КАЛЯВАНЕ НА ТЯЛОТО

КОКТЕЙЛИ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

ДА ПРЕБОРИМ ЗИМНАТА ДЕПРЕСИЯ СЪС СВЕТЛИНА

ХЕМОРОИДИТЕ, ТОЗИ СЪВРЕМЕНЕН БИЧ

МАХМУРЛУК

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2092

Posted by on мар. 5 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.