Г.КОРИТАРОВ И ВЛ. ШОПОВ:ФУТБОЛЪТ Е СЪПРОТИВА СРЕЩУ ЗЛОТО И НУЖДА ОТ НЯКАКЪВ “ВТОРИ ЕЗИК”

Малко преди началото на новия футбоен сезон obshtestvo.net потърси за дерби- коментар журналиста Георги Коритаров и политолога Владимир Шопов. Шопов в момента подготвя книга за историята на любимия си отбор “Левски”, а Коритаров е един от най-върлите привърженици на ЦСКА.

Едно интервю на Агоп Каспарян и Борислав Ангелов.

 

Какво е за вас ЦСКА?


Г. Коритаров: Емоция, детски спомен, виталност и мотив за съпротива срещу злото.

Какво е за вас „Левски”?


Вл.Шопов: От години се шегувам, че най-вероятно житейският ми път ще приключи от сърдечен удар по време на важен мач на „Левски”. Добре, че миналата година стигнахме само до четвъртфинал за Купата на УЕФА. С приятели се шегувахме, че не е ясно колко от нас щяха да преживеят един евентуален финал. Това е „Левски” за мен.


Каква е връзката футбол и политика?


Г. Коритаров: Доста пряка, дотолкова доколкото футболът е асоциация на политиката и обратно.
Вл.Шопов: В момента работя върху едно изследване на социалната история на „Левски” и все повече си мисля, че всъщност комунизмът направи „Левски” този обобщен израз на стремежа за свобода. На практика, именно репресията превръща тима, който буквално е бил като един сред многото в самата София, в нещо повече от поредица от мачове и резултати. Именно нуждата от някакъв „втори език”, на който да говорят хората, превръща „Левски” във феномен. Оттам и тръгва една голяма част от митологията и идентичността на отбора, „въображаемата” история, с която живее един привърженик. Голям въпрос е какво става с тези наследства, когато изчезна комунизмът, как към тях се отнасят ръководствата на клуба, новите привърженици, които се присъединяват към тази история. Противно на много хора, аз си мисля, че клубния футбол върви към възраждане. Обвиването в клубна идентичност, вкарването на нещо по-голямо от теб в собствения ти живот ще е все по-важно за хора, които вече не се увличат по големи каузи, не водят войни и искат да членуват в нещо по-дълготрайно от една нюзгрупа или чат.


А футбол и бизнес?


Г. Коритаров: Още по-пряко, доколкото футболът все повече прави бизнес и  все повече има нужда от бизнес
Вл.Шопов: Като погледне човек какви хора станаха собственици и президенти на футболни отбори в България, връзката е по-скоро болезнена за много от нас. Ключовият проблем е, че много малко отбори по света могат да се самоиздържат и да генерират печалба. Оттам, този финансов дефицит става привлекателен за всякакви типажи, които търсят публичност, имидж или легализиране на средства. Едно възможно решение е да се разшири участието на привържениците чрез акции, но това пък прави управлението на клуба много трудно. В България, за съжаление, управлението на футбола бе превърнато в лично, феодално владение на един човек. Новото ръководство на БФС така и не изпълни ангажимента си да извади наяве нещата, които са се случвали в нашия футбол. В една по-законова, осветена и регулирана среда е по-трудно тази игра да е просто част от нечии стратегии.


Докъде ще стигнат ЦСКА и Левски в евротурнирите?


Г. Коритаров: ЦСКА ще стигне финал за УЕФА, а Левски ще отпадне достойно на полуфинала.
Вл.Шопов: Този път мисля, че Левски ще успее да влезе в групите на Шампионската лига, защото се работи сериозно и има футболна логика това да се случи. Важно е да успеем, за да се види, че е възможно да се изгради работещ модел на управление на футболен клуб в България: с търпение, водеща идея, собствена школа. Големият проблем в „Левски” ще дойде с милионите от Шампионската лига, как ще бъдат те похарчени, ще започне ли пак трансферен алъш-вериш и т.н. Ако успеем да съградим смислени неща с тези пари, ще сме минали в друга категория отбори.
За ЦСКА тази година повторното влизане в групите на УЕФА е абсолютният таван, дори ще им трябва и късмет. Въобще, там картината е тъжна.


Кой е най-добрият футболист на България за всички времена?


Г. Коритаров: Аспарухов
Вл.Шопов: Мога да говоря само за тези, които съм гледал. Сред тях, за мен най-голям е Божидар Искренов. Когато топката беше в краката му, никой не можеше да предвиди какво ще се случи, как ще тръгне, с какъв финт, от коя страна, с кой крак ще я изстреля…И всичко това с една усмивка, с една лекота и, дори, небрежност. Дъхът ми спираше като играеше с топката. Той ни обичаше, и ние него !


Как виждате представянето на националния ни отбор в евроквалификациите?


Г. Коритаров: В призовото 3-то място
Вл.Шопов: Не очаквам нищо добро от тези евроквалификации. Не може да водиш футболно нацията след няколко лекции в НСА. Спорните журналисти достатъчно точно вече дадоха диагнозата, но Стоичков е в някакъв смисъл част от коалицията, която осигури смяната на Иван Славков. Оттам и идва неговата несменяемост. Но аз гледам напред към едно ново поколение треньори, което трябва бързо да натрупа опит, за да стигне до националния отбор: Станимир Стоилов, Александър Станков, Николай Илиев и други.


Как гледате на  вечния противник Левски?


Г. Коритаров: Със симпатия за неговите амбиции да достигне авторитета на ЦСКА?


Как гледате на  вечния противник ЦСКА?


Вл.Шопов:  Като на нещо, което си отива. Победата не може да е единственият смисъл на един клуб, тя е по-скоро следствие от някаква идея, емоция, история, нагласа. Красотата на футбола е в усилието, във волята, в желанието да твориш на игрището, да успяваш, но и да се проваляш, давайки всичко от себе си за твоя отбор, цвят, история. За ЦСКА от години казвам: нямате история, нямате лице, нямате сърце. Те просто трябва да започнат отначало.

 


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=336

Posted by on юли 20 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.