ГЪРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ИГРАЯТ ОПАСНА ИГРА, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА

Горящи сгради, тинейджъри хвърлящи камъни, въоръжени с газови маски полицаи, които стоят на покрити с графити стълби – сцените от Гърция по телевизията приличат повече на такива от Ерусалим или Бейрут, отколкото от модерна европейска столица. Страната е в процес на разпад или поне така изглежда. Междувременно строгите икономии, които се налагат на страната продължават: миналата нощ гръцкият парламент при мерки за орязване на разходи за нови 4 милиарда евро. Както отбеляза Амброс Еванс-Причард миналата седмица: това прилича на спиралата на смъртта:
 

Гръцкото производство се е свило с 15.5 % от декември 2010 насам.

Безработицата е скочила до 20.9 % през ноември, от 18.2 % месец по-рано.

Това не може да продължава. Тази криза буквално убива хората: броят на самоубийствата се е удвоил от началото на кризата. Младежката безработица е близо 50 %. Хората, както и парите, масово напускат страната. Училищата нямат хартия, болниците остават без лекарства, а бездомничеството (някого непозната за улиците на Атина) сега е широкоразпространено.
Така че защо гърците трябва да намалят разходите си с още 4 милиарда? Е, честно казано, нямат избор. Независимо от годината на свиване на разходите, Гърция все още създава основен дефицит (правителството харчи повече, отколкото събира под формата на данъци, дори като се изключи лихвата по дълга). Това означава, че дори страната да не плаща дълга си, ще продължава да натрупва бюджетен дефицит и да се нуждае от още икономии. Това не е избор: Гърция няма своя централна банка, така че не може да си печата пари, за да запълни дупката. Единствената неикономия, която е възможна би била принудителната конфискация на богатство.
Независимо, какво казват в един глас евроскептиците и левите, неплащането на дълга не е възможно. Това не е гибел за демокрацията: германците държат парите и демократично избраното гръцко правителство избира да ги вземе. Единствената суверенна сила на гърците липсва – да могат да печатат пари и да правят инфлация, за да излязат от кризата – те се отказаха от нея преди десетилетие. Това не извинява германците, които са архитекти на тази ужасна валута и които влошават нещата, Но гърците сами се вкараха в тази ситуация.
Гръцкото безсилие, обаче, не може да продължава. Както показва графиката, гръцкият бюджетен дефицит всъщност рязко намалява. Всъщност страната вече трупа излишък. Изненада, изненада – намаляването на разходите работи при малки икономики като гръцката.(Гръцкият дефицит в евро, източник: Европейска централна банка)

Проблемът на Гърция е, че цяла Европа влиза в предизвикана от икономии депресия, която може да заличи цялата година добре свършена работа. Ако приемем, че Гърция има стабилен излишък тази година, какъвто има Италия, тогава изведнъж всичко се променя.
С бюджетен излишък, Гърция може сравнително спокойно да обслужва дълговете си, да остане в еврозоната и да остави Германия и Франция да си бършат потта заради крайното унищожение, което може да настъпи в европейския банков сектор. С излишък Гърция може да стане влиятелен играч в преговорите, и Тройката може да увисне във въздуха. Известният афоризъм на Джон Мейнард Кейнс –  „Ако ти дължа лира, аз имам проблем, но ако ти дължа милион, проблемът е твой” днес е по-приложим от всякога.
Гърция е насилена да приеме точно днес горчиво лекарство, просто защото утре може да е възможно да я принудят да го направи. Влизаме в опасна игра между кредитор и длъжник. Ако се обърка тя може да разруши цялата европейска банкова система.  А ако това стане, шокиращите кадри ще започнат да пристигат различни от Гърция страни. 

 
 британският в. Телеграф (авторът е младши коментатор в изданието)


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НЕ МЕ ОБВИНЯВАЙТЕ – СПЕЧЕЛИЛ СЪМ СИ ПОЧИВКАТА – Джок МОРИСЪН
  

ЗАЩО ТОЧНО НАЙ-ТОЛЕРАНТНАТА ЕВРОПЕЙСКА НАЦИЯ Е СРЕЩУ ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ
  

НЕООСМАНИЗМЪТ И СЪРБИТЕ – проф. д-р Дарко ТАНАСКОВИЧ
  

ГУБИ ЛИ КОНТРОЛ АМЕРИКА – Пат БЮКЯНЪН
  

ИСТОРИЯ ЗА КИТАЙСКИЯ БОБ ОТ РОДОПИТЕ И ХРАНИТЕЛНИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ НА КОЙТО СЕ ПОДЛАГАМЕ – Калоян МЕТОДИЕВ
  

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е БЛИЗО ДО КОЛАПС проф. Хърбърт ЛОНДОН
  

КОЙ НАТРУПА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ В АМЕРИКА И ЕВРОПА? – проф. Иван Ангелов

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4312

Posted by on февр. 13 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.