ГУБИ ЛИ КОНТРОЛ АМЕРИКА

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън.
 
 

Няколко клишета изглеждат най-подходящи, за да се опише 2011 година. За изминалата година, ние американците,очевидно губим контрол върху съдбата си и някои събития вече го показват. Докато президентът Барак Обама умело маневрира в борбата за преизбирането си, икономиката не показва признаци за възвръщане на силите си от времето на Рейгън или Клинтън. А Обама вече няма опции. До януари 2013 ще има още 6 трилиона долара към националния дълг, което доведе до понижение на кредитния рейтинг на Америка.

Народът се вслуша в гласа на Чаеното парти през 2010 и даде на Републиканската партия 63 нови места в Камарата на представителите. Но републиканците ще има много малко какво да покажат ако целта им е само да намалят дефицита.


През 2011 Европейският съюз бе сграбчен от кризата причинена от срива на доверието в държави от Еврозоната като Гърция и Италия, за които не е ясно дали ще могат да обслужват дълговете си и страхът, че ако фалират ще повлекат европейските банки, които държат трилиони от дълга им. Европа може да изпадне в депресия, като тази през 30-те години, която пък може да прескочи Атлантика и да предизвика рецесия тук (САЩ), която би предизвестила края на Обамовото президентство. Трябва ли гърците и италианците да се дразнят на наложения им режим на икономиии за години напред и като не виждат изход, да решат да поемат риска и да напуснат еврозоната, последствията от което биха били катастрофални?  И отново, Обама може не може да направи почти нищо по този въпрос. Събитията в Европа могат да решат съдбата й. Същото важи и за най-горещият регион, на който Америка отдели толкова много през 2011 година.

Още с изтеглянето на американските войници от Ирак, министър-председателят Нури Ал-Малики започна атака срещи сунитските си противници, като дори обвини своя вицепремиер в терористично подстрекателство.  Завръщането на сектантската сунито-шиитска война е реална възможност. Ако това се случи Обама ще бъде разкъсан от републиканците за това, че не е преговарял за оставането на американските войски в Ирак. Американците няма да са очаровани от идеята да върнат войските обратно, но ние ще живеем с последствията и те биха отровили нашата политика.

С бунта среща арабските автократи през 2011 започна една година на надеждата. Арабският свят, както ни беше казано, щял да бъде като Източна Европа през 1989, с хора тръгнали на поход, за да възвърнат дадените им от Бог права от ръцете на деспотите, които ги управляваха от десетилетия. Но Арабската пролет проправи пътя за Арабската зима. Тълпите от Фейсбук-Туитър завладяха медиите, но когато похлупакът на тиранията бе махнат, по-стари и по-дълбоки сили погребаха душите на въстаналите нации, като показаха скритата си сила. Безспорно, милиони араби желаят да живеят по подобие на Запада. Но повечето, както изглежда, желаят да живеят при режими с подчиение на ислямските закони.

Очевидно не можем да оценим факта, че по-голяма част от света ненавижда нашата култура, отвращава се от нашето присъствие, мрази Израел и е привързано към постулатите на Корана, точно както християните евангелисти към библейските истини.

Нашите един-човек, един-глас демократаджии, които преправят света по наш образ, и чиято идеология ръководи за десетилети външната политика на Буш-Обама, не можаха да разберат на какво ни учеха нашите Бащи-основатели. Демокрация, която те ненавиждаха, даваше власт на мнозинството  да потиска малцинството. По въпросите на властта, казваше Джеферсън, нека не говорим повече за вяра в човека, а да го завържем с веригите на Конституцията, за да не нанася вреди.

Демократизацията на Близкия изток, на принципа един-човек, един-глас, едно-мнозинство, без гаранции за правата на малцинството, и преобладаващите племена и секти ще използват тяхната демократично спечелена власт да смажат тези малцинства. Не е ли точно това, което се случва на християните в Близкия изток днес?

Старото влияние, което имахме върху събитията в Тунис, Либия, Египет, Турция, Йемен, Ирак, Афганистан и Пакистан изчезва. Дори израелците казаха на Обама, че ще си строят на Западния бряг, когато си пожелаят и където си поискат.
Китай се облагодетелства от десетилетието на търговски излишъци, които превърна в трилиони за наша сметка, сега ни уведоми, че Южнокитайско море, Източнокитайско море, Жълто море и Тайванския пролив са териториални води и Американските военноморорски сили трябва да съобразяват поведението си.

Независимо, че има огромен ядрен арсенал и е най-голямата световна икономика, Америка е възприемана като по-слаба, отколкото някога е била. Въпреки че се сражава цяло десетилетие, тя не е способна да наложи волята си в Ирак и Афганистан. Не може да контролира границите си. Не може да балансира бюджета си. Не може да контролира разходите си. Не може да спре кръвозагубата на работни места и производства, които отиват отвъд океана.

Америка губи контрол. Защо? Провалът да се разбере човешката природа и уроците на историята – и безумното преследване на утопични идеи. Ние залагаме богатството на нацията на Велика социална рулетка, чрез бекрайно преразпределение от върха към дъното, за да създадем по-справедливо, равно и продуктивно общество.

След края на Студената война, ние прегърнахме идеята, че като използваме огромната си сила, може да превърнем света в по-егалитарно, кооперативно и демократично място.

Далеч след като реалността ни застигна, ние продължаваме да преследваме мечти.

 
 
Материалът е публикуван на сайта на автора
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИСТОРИЯ ЗА КИТАЙСКИЯ БОБ ОТ РОДОПИТЕ И ХРАНИТЕЛНИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ НА КОЙТО СЕ ПОДЛАГАМЕ – Калоян МЕТОДИЕВ
  

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е БЛИЗО ДО КОЛАПС проф. Хърбърт ЛОНДОН
  

КОЙ НАТРУПА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ В АМЕРИКА И ЕВРОПА? – проф. Иван Ангелов

ВАЛЕНТИН КАТРАНДЖИЕВ: ЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПАЛИТРА ОТ СПЕЦИФИЧНИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: МОРАЛНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НЕ ОСТАВАТ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ

ПРЕГРЪДКАТА НА МАРИН ЛЬО ПЕН С ЧАЕНОТО ПАРТИ Е АКТУАЛЕН ВЪПРОС ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА – Дж. Гизи

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДОНЕСЕ ШЕРИАTAФранк ГАФНИ
  

ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4227

Posted by on ян. 3 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.