ГРЯХ ЛИ Е СЪЖИТЕЛСТВОТО БЕЗ ГРЯХ?

КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА

Автор: Владимир Домозетски

В 21 век се обсъжда дали било грях да се съжителства без брак…

И това довежда след себе си дълга и безплодна дискусия. Злобата в Българската Православна Църква подклажда и най-смелите ми очаквания, защото няма край в наглостта си. Тя следва и се състезава помежду си с група отчаяни политици, а понякога действа самостоятелно.

Заедно сформират коалиция, но и тогава пак играе на глава. Явно с убеждението (не)свише, че по този хитър начин ще надхитри другите и си спечели билет към лесната печалба, наливайки oще и още едновременно и заедно с шепата малоумници в собствения им отдавна налице и вече врящ сос от толкова много малоумие; развие жадния си, издължен език към властта. За да изсипе накрая църковната институция върху масата, гореща смес подобно на лава изпълзяваща разстоянията на улиците по нашите ширини. Супата от дълги езици и помия.

То не бяха анатемосвания, то не беше друго, сега нова изненада със същия жалък мотив – само чака момент да изригне като вулкан срещу своя Бог и срещу хората. Ако тя ме представлява като православен християнин, мен ме е срам да се наричам такъв, защото моята вяра няма общо с доводите на брадатите членове на Църквата.

Не е, че тя не си е сверила часовника и, както твърдят някои, е прекалено закостеняла и консервативна. Отново според мен. Не целя никого да убеждавам в своята страна. Може да греша, а може и да не. Както винаги в статиите си, се моля да е второто. Служителите, които се обявяват за божии, карат последните модели лимузини и си присвояват незаконно скъпи и модерни имоти като от християнската духовност отдавна не е останала и трохица, за да служи за пример на обществото. А какво правят далеч от уши и очи, може само да се подозира. От видяното и чутото изглежда, че лицемерните поповете не се страхуват от Бог. Че не вярват, че за разлика от обществеността, Той, Всемогъщият вижда всичко. Последният гаден пример не идва от модерността, а явно от неизкоренимите дебри на човешката природата.

За съжаление като си сложите расото и пуснете брада, господин Йоаникий и останалите ви подгласници по убеждение, нищо не се променя. Както и вашата външно разнасяна злоба, която е добре да не разливате по този “братски” начин, тъй като може да бъде заразна. Даже, подозирам, че с расото и брадата тя е пораснала повече, но няма да го кажа, защото нямам доводи да го твърдя и не ви познавам лично.

За съжаление Църквата не прави нищо, за да накара хората да станат по-добри. Поне може да опита, ако не друго, да защитава любовта. Най-малкото: може да се постарае да не изглежда така, че е пример за най-нечестивата осанка на Създателя.

Ала вместо това, отново плюва и злобее. Този път към половината население на страната, което се обича и се е врекло в брачен съюз, макар и не пред олтара. Да, точно защото  се обича то е било греховно, според думите ви, Йоаникий.

С брак или без…  толкова ли сме напреднали в развитието си, та да коментираме подобни нищожни детайли от нашето съществуване? На мен лично ми омръзна да крещят срещу мен по телевизионните екрани или с букви от медиите същите тези нечестиви типове: “Това е грях, онова е грях!”, без нито веднъж да са ми казали какво е любов и защо имаме нужда да се обичаме, както е завещал Христос.

Към омразата пък не съм чул и видял да сте обелили и най-проста, невинна и плаха думичка на поругаване. Скандално е че не съществува въпросът „Защо?”. Защото преди да се е появил, изниква отговорът. Защото въпросната религиозна институция първа с действията си я защитава.

Вл. Домозетски

21/08/2012

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5258

Posted by on авг. 21 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.