ГРЪЦКИ СЦЕНАРИЙ ЗА РУМЪНИЯ

В тежко изживяваната икономическа криза в Румъния се извърши смяна на правителството. Това стана в голяма степен под натиска на уличните демонстрации на народа, недоволен от съкращенията на правителствените разходи, за да получат помощи от МВФ. Но въпросът е по-широк: не избърза ли Евросъюзът, като прие в редиците си толкова бедна страна? Добре, че Румъния не влезе в Еврозоната.

През целия януари от Букурещ пристигаше картина, която електронните  медии бяха свикнали да получават от Гърция. От ден на ден хиляди хора излизаха на улиците на румънската столица, за да протестират срещу жестоките икономии предприемани от правителството. Често се стигаше до стълкновения с полицията, в резултат на което стотици се оказаха в полицейските участъци. Дим от фойерверки, пускани от участващите в протестите фенове на “Стяуа” и “Динамо”, вече стана често срещано явление.
Отначало демонстрантите настояваха за връщане на работа на уволнения зам- министър на здравеопазването Раед Арафат. Той създаде държавна система за помощи SMURD, представляваща нещо средно между МЧС и “Бърза помощ”. За румънците, чиито доходи са 2,5 пъти под средните за ЕС, съществуването на такава служба е фундаментално. Новият закон за здравеопазването изисква смяна на тази система с участието на частни фирми. Тя ще стане по-скъпа и недостъпна за много хора.
Постепенно исканията се радикализираха и повечето участници отправиха своя гняв по адрес на премиера Емил Бок. Припомниха му не само реформата в здравеопазването. За получения  от ЕС и МВФ кредит от 20 млрд. евро той тръгна към 25 % съкращение на работещите в бюджетната сфера. Заедно с това правителството искаше да повиши ДДС до най- високите нива в Евросъюза.
Изискванията на ЕС и МВФ не се ограничаваха само до намаляване на бюджетните заплати. На Румъния “предписаха” да проведе либерализация на пазарите за газ и електроенергия, водещи до повишението на цените за населението. Съкращение на субсидията за отопление, когато нощем температурите падат под минус 10 градуса, също едва ли се хареса някому. В крайна сметка популярността на премиера Бок и дяснат Демократично-либерална партия достигна до 20 %.
И ето, на 6 февруари, премиерът Бок счете за най-добре да подаде оставката си пред президента Траян Басеску. По думите на вече бившия премиер, той си отишъл, за да запази стабилността в страната. За временно изпълняващ длъжността ръководител  на кабинета бе назначен Кателин Предою, четири години оглавяващ Министерството на правосъдието. Изпаднал в тази ситуация Бъсеску намери по-достойна кандидатура за постоянен премиер.
След като всички нови министри заемат креслата си правителството ще се ръководи от настоящия шеф на Службата за външно разузнаване Михай Хангуряну Той се е образовал във Великобритания и е преподавал. В политиката не е новак –през 2004-2007 г. е бил министър на външните работи. Очевидно на Румъния е необходим такъв човек да се договори с ЕС и МВФ, да има информация от по-рано и да използва своите професионални навици.
Един въпрос стои с особена сила. 22 милионната страна вече от пет години е в ЕС и това е просто още една брънка от веригата от страни, по която кризата удари болезнено. Най-отпред са Гърция и Италия, но там са още Испания, Португалия, Ирландия и Словения.А до тях, изън зоната на еврото –Унгария, Латвия и Литва. И, разбира се, двете най-бедни страни в ЕС – България и Румъния.
Осезаемо е впечатлението, че Евросъюза силно желаеше да вкара в своите редици българите и румънците. Може би тук трябва да припомнимза “цивилизациония момент”. Както Гърция, така и България и Румъния са православни страни с различен от страните от Западна Европа манталитет на хората, и на правителствата. За тези 30 г., през които Гърция е в ЕС, стандарта на живот в нея не се е повишил осезаемо, както и нивото на икономиката. Много сериозно се коментира, че гърците изначално не са готови да живеят по нормите на Запада. И това – за Гърция ! Какво да кажем за Румъния, където нивото на доходите е в пъти по-малко…
Въпреки проблемите България и Румъния са приети. Геополитиката не търпи вакуум. Когато Съветският съюз се разпадна, Русия вече не можеше да счита Югоизточна Европа за своя сфера на влияние. На нейно място дойдоха ЕС и НАТО. Географското положение на Румъния е изключително изгодно: граница с Украйна и Молдова, излаз на Черно море, не лош пазар на своите стоки. За издръжката малко мислеха в Брюксел.
Румъния влезе на 1.1.2007 г. в от ЕС веднага се ужасиха. Нивото на корупция бе толкова високо, че от Брюксел изпратиха в страната “постоянен ревизор”, който да следи за разходите. Местната промишленост и селското стопанство са неконкурентно способни на евроепйските. Румъния има ресурси от нефт и газ, които са силно намалели. Въгледобивната промишленост на страната се държи на повърхността – на Европа не са нужни румънски въглища. Туристическият поток към бреговете на Черно море и в замъка на Дракула в Трансилвания съществува, но да се възроди Румъния с туристи не може.
Едва се отвориха границите и 3 млн.румънци потърсиха работа на Запад. Много от тях намериха работа като лозари във Франция и Италия, и като строители в Австрия и Германия. Заедно с румънците заминаха и стотици хиляди местни цигани. Техните катуни израстнаха под парижките, берлинските, виенските и други мостове. Те докараха на властите в развитите западни страни такива грижи, че Франция откито /Германия по-слабо/ се захвана с екстрадирането им.
Вече няколко години се обсъжда въпросът за това, да се приеме или не Румъния в Шенгенската зона. Изглежда, че политическа воля има, но решението се отлага. Потоците гастарбайтери, недоверието в способността на румънците надлежно да “затворят” границите с Украина и Молдова. С последната президента Басеску въобще не иска да затвори границата, провъзгласявайки я за част от румънската земя. Поради това Румъния / както и България/ остава извън “Шенген”.
Не се учудвайте, че страна чиято промишленост , селско стопанство и наука са крайно слаби, изпитва върху себе си влиянието на кризата върху себе си. Добре е, че Румъния не влезе в Еврозоната. Поради това – може да се обяви девалвация на местната лея без голям риск  за целия Европейски съюз. Впрочем, в една или друга степен на Румъния ще помагат ввсички страни на ЕС, независимо от това, конкретно кой премиер седи в Букурещ.
В края на краищата, изискването на ЕС и МВФ за орязване на разходите е длъжен да изпълни, който и да е премиер. Иначе /както е случая с Гърция/ страната се лишава от тяхната помощ и икономическият колапс е неизбежен. А и политически вълнения не са изключени…Дали ЕС да не помисли : да не извади ли от своите редове държави, които не съответстват нито политически, нито икономически на европейските условия ? Впрочем, не само Румъния ще попадне в този списък…
 
Превод от руски: Емил Славчев

в. Правда.ру


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

САЩ СЕ БОРЯТ С ОПЪРНИЧAВАТА СЛОВЕНИЯ Вадим ТРУХАЧЕВ
  

ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЖАНЦИ: КОИ СЛЕД ТИМОШЕНКО ТРЯБВА ДА БЯГАТ В ЧУЖБИНА

САРА ДАРБИ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЕНЕРГИЯ

ВИКТОР ОРБАН: ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ХРИСТИЯНСКА ИЛИ НЯМА ДА БЪДЕ

СИРИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНАЮрий ЩЕГЛОВИН
  

МОЖЕ ЛИ ЗАСТАРЯВАЩА ГЕРМАНИЯ ДА СПАСИ ЕВРОПА?Патрик БЮКЯНЪН
  

ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИРАНСКАТА РАКЕТНА ПРОГРАМА – ГЛОБАЛНИ, ИЛИ РЕГИОНАЛНИ? -Румен МИШЕВ

МОЛДОВА Е ПОРАЗЕНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА Кънчо АНГЕЛОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4303

Posted by on февр. 9 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.