ГРЪЦКАТА ОРИЕНТАЛЩИНА

Събитията случили се по северните граници на Гърция показват, че една държава може да е смешна и калпава, дори и ако е в ЕС. България, разбира се доказва същото ежедневно, но Гърция вече наближава 30 години членство.


Гърция, и гърците като нация, напълно се изложиха. Те направиха същото като Русия и Украйна, но в по-малки мащаби и без пан-европейски последствия. Но тъй или иначе, заради спорове между правителство и фермери, не пострада нито правителството, нито фермерите, а пострадаха транспортните фирми. И съвсем отделно от това, пострадаха предимно чуждите фирми, защото протестиращите проявиха странна форма на патриотизъм и решиха да издават „разрешителни” за преминаване на гръцките камиони.

Това не е демокрация, а е произвол. Това не е Европа, а е Ориента. Преди 100 години Алеко написа за гърците, явили се с едно буре маслини на Чикагското изложение, че по-добре да не се бяха явявали, защото се излагат и съсипват образа си на страна на философи и мислители. Сега те отново правят същото като се изплюват в лицето на всички идеи за европейско единство, за свободно движение на хора, стоки капитали и пр.

Ако ще се учим на европеизъм, май добре е изобщо да не гледаме гърците. Само на лоши неща ще ни научат. И ако искаме да погледнем малко по-далеч в бъдещето, гръцкият опит трябва да ни каже едно – да не разчитаме, че ЕС ще ни оправи, и че той ще ни направи нормална държава. Трябва да разчитаме на себе си.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

МИТОВЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ

Д-Р ИВАН ИВАНОВ: „АМИ КАТО ИЗЯДЕТЕ ЕДНО ЯЙЦЕ, ВИЕ УНИЩОЖАВАТЕ ЕДНО ПИЛЕ!”

АНТОН СИРАКОВ: „АТАКА” СЕГА Е ПОСЛУШНА ПАРТИЯ С ПОДВИТА ОПАШКА

ЛУЧИЯН ИЛИЕСКУ: ХАРЕСВАТ НИ ЦЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1954

Posted by on ян. 28 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.