ГРИЖИ ЗА КРАСИВА КОСА

Външен израз на красотата, косата издава общото ни състояние и се превръща в ключ към характера ни. Добре е да се научим да разчитаме езика й, за да се отнасяме към нея с грижата, която заслужава. За това различните типове коса изискват специално третиране.

Сухата коса е дехидратирана и крехка, тя е безжизнена, цъфтяща, лесно се къса и е трудна за сресване. Сухата коса има нужда от силна хидратация, за да се възстанови кератинът, при това без косъмът да се омазни. За да възстанови блясъка и защитната си функция, тя трябва да бъде подхранвана с липиди. Достатъчно е измиване с шампоан, последвано от полагането на хидратиращ балсам. Веднъж седмично е добре да се прибягва и до подхранваща маска.След измиването с шампоан  добре е мократа коса да се разреше с едър гребен, защото гъстия къса по-тънките косми. Също така подходящо  е ежедневното разресване на косата да става с четка от естествен косъм, а не с пластмасови четки, които произвеждат статично електричество и правят косата по-трудна за оформяне.

Нормалната коса е лека и мека при докосване, гъвкава и блестяща, тя се подхранва естествено от корена и се хидратира от секрета на мастните клетки, наречен себум, независимо от дължината. Замърсяването, вятърът и слънцето са фактори, които влияят неблагоприятно върху косъма. Ако косата е добре поддържана, тя лесно се оформя. Достатъчно е едно измиване с шампоан на всеки пети ден, като се избягва изсушаването с прекалено топла струя въздух, тъй като тя прави косъма по-крехък. Ако й липсва обем може да се използва тонизиращ шампоан.
 
Тънката коса е по наследство и не е свързана със специален дефект или увреждане на косъма. Обикновено здрава, тя е лишена от устойчивост, плътност и обем. Трудна е за оформяне, защото много бързо отново се сляга. Правилната грижа за нея се състои в ежедневното измиване с шампоан за честа употреба, придаващ обем, който активира и подсилва косъма и придава гъвкавост от основата на корените. Един път седмично е полезно да се използва специална маска, а през останалото време спрей, придаващ обем и уплътняваща пяна.
 
При мазната коса, косъма е покрит с тънък слой мазнина, който е необходим за защитата и блясъка му. Понякага отделянето на себум е в по-голямо количество и още на следващия ден след измиването косата става мазна и тежка. Тези смущения може да са причинени от хормонални или външни фактори. За поддържането на този тип коса е небходимо използване всеки ден мек и неагресивен шампоан. Това се налага, за да не се предизвика обратна реакция – вместо да намалее, секрецията на мастните клетки да се засили.
 
Голям проблем, свързан с грижата за косата е и косопада. Причините за него са различни: по наследство, хормонални, нарушения в обмяната на веществата, хранененето или смущения в психическото състояние. Съществуват все пак сезонни моменти през пролетта и в края на лятото. Ако косата пада повече от 6 седмици или се забележи неестествена и трайна загуба, трябва да се вземат мерки. След уточняване на причините за косопада, трябва да се прибегне към стимулиране растежа на косъма. Лосиони, ампули и хранителни добавки могат да спомогнат за ограничаване на падането на косата. Лечението обикновено продължава  около три месеца.
 

ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

ОРТОРЕКСИЯTA – ВМАНИАЧАВАНЕ ПО ПРИНУДА

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ УМСТВЕНАТА УМОРА

МЕНЮ ЗА ХУБАВО НАСТРОЕНИЕ

8 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА ПОСТИГНЕМ МЕЧТАНАТА ФИГУРА

МЪЖЕТЕ СЛЕД 50 МОГАТ ДА БЪДАТ ЗДРАВИ И СИЛНИ

ДАРЯВАНЕТО НА ОРГАНИ

КАЛЯВАНЕ НА ТЯЛОТО

КОКТЕЙЛИ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИE

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2356

Posted by on юли 4 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.