ГРИГОР МАЛЕВ: ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ СДС ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ

КАНДИДАТУРАТА НА ИВО ЦАНЕВ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКАНДАЛНA, КАЗВА ОЩЕ ДОКТОР МАЛЕВ

Доктор Григор Малев е роден през 1957 г. в Пловдив. Завършва медицина в родния си град. Магистър по управление в здравеопазването. Депутат в 37 НС. В периода 1993 -95 е председател на СДС – Пловдив. Председател на сдружение „Коалиция съюз на демократичните сили”. Член на съвета на директорите на болница „Св.София” в София. Председател на новоучредената политическа партия Алианс на демократичните сили (АДС).  

 

Г-н Малев, като човек, който добре познава и следи процесите в дясното, как мислите, ще се разцепи ли СДС след предстоящите вътрешнопартийни избори?
Резултатите неиминуемо ще се отразят негативно, не само на СДС, а и на ДСБ, нали са партньори. В момента има четрима кандидати за лидерския пост – Мартин Димитров, Иво Цанев, Румен Христов, Любен Петров. Единият от тях, Иво Цанев, е изключително скандален, участвал е в изготвянето на стратегията на ДАНС през 2005 г. Този факт показва още един път какво представлява СДС, след като беше създадена партията и оглавена от Иван Костов. Основният кадър, останал след него, са хора, точно като Иво Цанев. Не случайно той беше един от  тези, които издигнаха Пламен Юруков. председател. И за кратко време, независимо, че службите го защитаваха, оказа се, че Юруков с неясен политически произход, спуснат с парашут на СДС.
Вътрешно-партийните избори, бих казъл, са обречени. При всички случаи Съюзът на демократичните сили ще се разцепи. Той е една партия за която изкуствено се говори, че е жива, но тя дори не  живее на изкуствено дишане (отдавна е мъртва).
Последният ден на СДС беше на 15 юли 2007 г., когато за председател беше избран Пламен Юруков. Оттам нататък всички знаят какво се случваше. Мисля, че от всички кандидати за председателското място с най-голям шанс е Мартин Димитров. Много отдавна, още от времето на Иван Костов, противопоставиха от ръководството на СДС структурите в провинцията срещу тази в София.  Няма да коментирам дали в последната има трески за дялане. Освен това много е характерно и за провинцията, където съществуват е на принципа на финансовия интерес.
Не мога, обаче, да си обясня едно единствено нещо – защо хората от софийската организация не се противопоставиха в момента, когато се създаваше Синята коалиция.
За парламентарната им група тя съществува  единствено поради преследване на финансови цели.  Ако тези цели ги няма, тя ще се разпадне веднага.
Според мен, ако Мартин Димитров не бъде избран на вътрешнопартийните избори групата вътре в Парламента няма да се разпадне, защото интересите на отделните хора вътре нямат нищо общо със СДС, с принципите, с каузата, с ценностите. Тези хора гравитират много по-близо до левите схващания за натрупване на капитал, и не е и тайна, че СДС е създадено от службите на Държавна сигурност. СДС има 3 периода през тези 20 г. преход: първия период е на дисидентите и лукановистите, вторият на романтиката и демократител; и последния третия до смъртта си в периода на Костов. И не трябва да се заблуждаваме кой ръководи нещата вътре в СДС от 1997 насам. Фаворит на Иван Костов е Мартин Димитров.
Ще кажа още веднъж – според мен каузата СДС загина много отдавна, в момента, когато започнаха да я цепят комунистите, които бяха в нея, а не демократите, които трябваше да я изчистят от съответните служби, от съответните партийни кадри. Нещо, което стана в другите източноевропейски страни.

Тези дни основна тема, като че е докладът на ДАНС. Това как се отразява на политиката?
Тази история е толкова тъмна, а и като знам кой участва в тази цялата работа, като знам, че и Иван Костов е вътре, информацията сочи, че и самият ген. Атанас Атанасов е забъркан в нещата. Никой не го попита, откъде има информацията, която хвърля в публичното пространство. Тези неща, останали къртици от 2001 г. не вървят.
Алексей Петров, пък, като отговорен гражданин донесъл този доклад на Бойко Борисов. Странна работа! Алексей Петров е загрижен за сигурността на държавата! Едно странно поведение демонстрира и Станишев – мълчи, не повдига въпрос. Явно в БСП изчакват нещата да излязат напълно, за да могат да направят отговор и да определят точно в каква насока да проведат своята офанзива. Не вярвам  Сергей Станишев да е толкова глупав и малоумен, и да се остави, независимо от обвиненията към него, да бъде атакуван и да се озове в затвора.
Не знам цялата тази работа да не е уловка, която се пуска по някакъв много странен начин на правителството. Самият Костов е много по- въздържан, по-неточен и неясен, от това, което казва минстър-председателя. За мен този доклад е едно явление в днешната политическа мимикрия, което е с много съмнителен произход.

Да не би това да е отвличане на вниманието от други, много по-тежки проблеми?
Всичко е възможно. Дано всичко това не доведе до набирането на отрицателни точки и за премира. Но… дано са на прав път. И да искат премахнат, цялата тази зависимост на обществото, от такива служби като ДАНС например. Но… дълбоко се съмнявам в това.

Злободневни са и въпросите, свързани с големите енергийни проекти. Ту ще се реализират, ту няма. Какво ще се случва, според вас?
Има много неизяснени въпроси около енергийните проекти. „Южен поток” е алтернатива на „Набуко”. Наши съюзници и партньори са ЕС и НАТО и те застават зад „Набуко”, който ще взима газ от Туркменистан.
„Южен поток”, поради невъзможността на Русия, да напълни тръбата, също ще тегли газ от Туркменистан. На практика и двата проекта са зависими от едно място. А Русия там има геополитически и стратегически интереси. Така че България с поведението си може да торпилира „Набуко”.
Нефтопроводът Бургас-Александруполис е катрастрофа за Черно море и околната среда. Твърденията, че има технология за предпазване от разливи, не са верни. Помислете само, Германия, Великобритания, ако такава технология съществуваше, не биха ли  теглили по този способ нефт от Севрно море, Емирствата биха действали по същия начин.  Накратко – нефтопроводът би поставил България в тежка зависимост от Русия.
АЕЦ Белене е опит на Русия да разруши общата енергийна сигурност на ЕС. Тя няма да е конкуретноспособна на атомните централи на Румъния, на двете в Турция, на тази в Словакия. Тя създава опасност да бъде ядрено оръжие в ръцете на Русия, ако реакторите, софтуерът и управленията са нейни. Единственото правилно е да се построи още един реактор на Козлодуй, но не руски. Американците проявяват интерес да приватизират АЕЦ Козлодуй и да построят един реактор и ако това стане, то би било соигуряване на енергийната независимост на България. И всякакви спекулации на руските медии и правителствени говорители, че Русия може да се откаже от енергийните проекти, които споменахме, и че това ще е пагубно за българската икономика, са лъжа. Затова България по най-бързия начин трябва да преустрои енергетиката си по западноевропейски стандарти.
Между другото, тези проекти са подписани, както от Костов, така и от Станишев и са били засекретени. Никой, до ден днешен, не е извадил тези спогодби, особено подписаната за един ден от Първанов и Станишев, което предизвиква много въпроси.

Вие, освен политик, сте преди всичко и лекар. Как ще коментирате случващото се в здравеопазаването?
То е оставено от предишното правителство в изключително тежко състояние – ужасяваща леглова база, липса на съвременни технологии, недостъпни за хората скъпи медикаменти, гарантиращи продължителен живот. Дефакто липсва ефективна медицинска помощ, а оттам и първа. Оттук следва много късното завеждане на тежкоболните от инсулт, инфаркт в специализирано заведение, както и на претърпелите пътнотранспортни проишествия.
Създадената от Иван Костов здравна реформа е изключително порочна и като еманация на това нещо е Здравноосигурителната каса, която не е в състояние да осигури адекватно лечение на българските граждани. И ако човек трябва да оцелее, когато е беден, е невъзможно.
Това е в момента здравеопазването ни, което оцелява на магия и в този момент да се зивършва задкулисно и безотоговорно кадрува в здравните заведения, а министърът не може да се противопостави, ще доведе до тежък колапс на здравеопазването поради липса на кадри, които могат да го ръководя. Ако това продължи ще се принудя поименно да кажа кои са тези хора в момента. 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРЕД СТОТЕ ДНИ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ

С МЪЛЧАНИЕ И СТРАХ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ

ДОКОГА ЩЕ СМЪРДИ В БЪЛГАРСКИТЕ МИТНИЦИ?

ЗЛОВОНИЯТА НА ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП И ИГРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПОЧЕРНЕНИТЕ РОДИТЕЛИ НА 25-ГОДИШНАТА ГАЛЯ: СЕКТА ТЛАСНА ДЕТЕТО НИ КЪМ САМОУБИЙСТВО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2644

Posted by on окт. 28 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.