ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

Къщите са много специфични

През 2008 година, след референдум остров Гренландия получи своята независимост от Дания. Гренландците решиха да се откъснат от датското управление и да формират собствена икономика базирана на природните си  ресурси. И естествено вече сами  трябва да се оправят и с останалите си проблеми
До 1976 година, огромният леден остров не е имал затвор. Извършителите на престъпления са изпращани при рибарите на острова, които са се ползвали с голямо уважение сред жителите и които са ги превъзпитавали.
Днес Гренландия има 2 затвора, които обаче по нищо не приличат на затворите, които ние познаваме. Те са т.нар. „отворени” затвори – центрове за задържане, където нарушителите се заключват от 9 вечерта до 6.30 на другата сутрин.

През останалото време затворниците могат свободно да се движат из града, да работят, да учат, да посещават семействата си, но всичко това преди да минат през местната видеотека, за да си вземат някой и друг филм за студените затворнически вечери.
Любопитен факт е, че затворниците могат да притежават и оръжие, за да ходят на лов и риболов през уикендите и празничните дни, но само когато ги придружава въоръжен охранител.
Има и лист на чакащите за влизане в затвора. Местата са само 123, а осъдените лица, които чакат са 128 на брой. Един път осъден, нарушителят продължава с нормалния си ритъм на живот, докато се освободи място, за което понякога се чака по година и повече. Тогава престъпникът получава обаждане на мобилния си телефон и отива в новия си дом. 
 Целта на тамошния затвор е не да наказва, а да превъзпитава. Че как иначе, когато цялото население е 56 хиляди души и всеки обитател е ценност сам по себе си в суровите условия на севера.
Първите 10% от времето се прекарват в сграда, която е заключена 24 часа и ако там се покаже добро поведение, осъденият влиза в системата „отворени” затвор.
Разбира се има и агресивни млади хора, които не подлежат на превъзпитание по думите на затворническия шеф. За останалите системата има много положителен ефект, особено за местното население инуитите, които са много силно свързани към своята земя.
Само допреди 50 години, Гренландия не е имала нужда от подобни институции. Престъпниците са се товарели на кораби и се изпращали в метрополията Дания. Процесите на глобализация, обаче нарушили традиционния начин на живот и донесли индустриализацията, алкохолизма, безработица, кражби.

По информация на радио „Холандия”
 
 
Гербът и знамето на Гренландия
 


Пейзажите са умопомрачителни


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СИГТУНА – ИСТОРИЧЕСКОТО СЪКРОВИЩЕ НА ШВЕЦИЯ

АРХИПЕЛАГЪТ ЛАМУ – СЪКРОВИЩЕТО НА КЕНИЯ

ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ

КЕРАЛА – НЕЯСНОТО ПРИВЛИЧАНЕ

ВИТОША – КРАСОТАТА БЛИЗО ДО НАС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1836

Posted by on дек. 19 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24615 лв
 CHF =  1.70057 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23031 лв
100  RUB =  2.65 лв
 USD =  1.69571 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.