ГРАТИСЧИЙСТВОТО В СОФИЯ КАТО НАРАСТВАЩ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

Градският транспорт е място, откъдето минава огромен поток от хора. Всичко, което се случва там, има голям социален ефект и едновременно е индикатор за обществени процеси. Градският транспорт в София напоследък е обхванат от епидемия от анархия. Нараства броят на гратисчиите и агресията в превозните средства. Шумни и нахални групи младежи тормозят останалите, но това само по себе си не е новост. Новото може да се дефинира като арогантно гратисчийство. Все повече млади мъже (от ученици до хора на средна възраст), по единично или в група, демонстративно отказват да плащат за пътуване в градския транспорт. При проверки от контрольори най-честите отговори са: нямам пари, нямам и документи, е какво ще ми направите, няма работа  и т.н. Контрольорите не ги закачат. Тормозът за компенсация най-често отнасят жени, ученички, старци и намаляващата категория съвестни граждани. Икономическата ситуация разбира се е фактор, но не може да служи като извинение. Още повече, че подобни групи имат пари да говорят по мобилни телефони, като нагло огласяват превозните средства. Логичният въпрос, който всеки нормален човек си задава е: защо аз да плащам, а друг не. Привилегията за гратисчийство се базира само и единствено на физическо или числено превъзходство. Ако процесът продължава чувството за анархия, разпад, несправедливост у тези, които плащат ще се увеличи. И много съвестни граждани ще минат от другата страна, тоест ще спрат да си плащат. А агресивните гратисчии ще почувстват собствената си сила и окрилени от чувство за безнаказаност много от тях ще се захват с престъпна дейност – от пребиване на по-слаби съученици, през насилие и грабежи по улиците, до формиране на престъпни банди.
Агресивното групово гратисчийство е огромен социален проблем. Ресурс на полицията трябва да се насочи към градския транспорт, а не да се хвърлят хиляди полицаи за охрана на протест срещу горивата. Полицейски патрули е редно да патрулират по трамваи, автобуси и тролеи. Групите от контрольори да се увеличат като брой. Престъпността и качеството на живот в града е в пряка връзка със случващото се в градския транспорт.
Не на последно място: младежта се възпитава не само в семейството и училището, а и по обичайния всекидневен път между двете.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КАРУЦИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СОФИЯ

НИТО БИРА, НИТО СОК…, А ВОДАТА КАК Е?

ТРИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА НЕ СМЕ ХРАНИТЕЛНИЯТ БОКЛУКЧАРНИК НА ЕВРОСЪЮЗА

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ МЕЖДУ АВТО-УИКИЛИЙКС И КВАРТАЛНОТО КАФЕНЕ

ИЗЛИЗА ЛИ ДЪРЖАВАТА ОТ КОНТРОЛ

ДА ВЪРНЕМ ПОЛИТИКАТА В ПОЛИТИКАТА

БИСЕРИ

ТЕРОРИЗМЪТ КАТО ИЗПИТАНИЕ ЗА ТВЪРДОСТТА НА БЪДЕЩИТЕ РЕШЕНИЯ

ЗА ВАЖНИТЕ И ОЩЕ ПО-ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА…

ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ИСТИНСКИ ЙОРДАНОВДЕН

АКО СИ VIP ИМАШ ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ

ЗАПОЧНАХА НИ

СТРОЕЖЪТ НА ЗАТВОР ВЪВ ВОЛУЯК БЕЗ ДЕБАТ ЩЕ ДОНЕСЕ НОВИ КОНФЛИКТИ НА ВЛАСТТА

ПРОМЯНА В СТАНДАРТА ИЛИ ЧЕРНА СТАТИСТИКА

АЛЛАХ АКБАР ВЕЧЕ И В СОФИЯ

ТАВАНЪТ НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО СТИГА ДО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3780

Posted by on мар. 29 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.