ГРАЖДАНСКИ ПОЗИЦИИ БЕЗ ГРАЖДАНСКА КУЛТУРА

Последните години имаше протести за какво ли не. Палитрата варираше от всякакви гилдии до защитници на животните. И всички, без да ги питат, бързаха да обяснят, че протестът им не е политически, нямат нищо общо с политиката, не искат да се занимават с партии.От политизираното общество до 1989 г. стигнахме до положение в което „политика и партии” станаха мръсна дума. Разбирам гражданските позиции, но не разбирам как така не искат да имат нищо общо с политиката. Как ще си реализират идеите?
Излиза, че има граждански организации, а няма гражданска култура. Не са разбрали, че всичко е политика. А може би са прекалено страхливи, за си признаят.

Как може да се  оформи цялостен проект за управление на държавата, за развитието на обществото? Само си представете една маса от всякакви движения, организации, инициативи, форуми, групи за натиск и т.н. да вземе властта и да управлява. Много е вероятно да настъпи тотален хаос. Сборът от интереси и експерти да се превърне в сбирщина от претенции.

Само една структурирана политическа организация (или сбор от такива), с ясна политическа визия и цел може да осъществи подобно управление. Стига вече със стигмите на прехода, че политиката е нещо гадно, че партийната работа и хората, които се занимават с политика са лоши. Като във всяка работа има всякакви. Просто проблемът на България днес е, че хората, които се занимават с политика са твърде малко.

И като чуете, че някой от групата за защита на пингвините или от гилдията на кофражистите-картографи не иска да има нищо общо с политиката си спомнете, че нито един проблем не е създаден или не може да се разреши без политическото.

Автор: Калоян Методиев

30.03.2010

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3085

Posted by on мар. 30 2010. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.