ГРАЖДАНСКИ ПОЗИЦИИ БЕЗ ГРАЖДАНСКА КУЛТУРА

Ulichen haosАвтор: Калоян Методиев / 30.03.2010

Последните години имаше протести за какво ли не. Палитрата варираше от всякакви гилдии до защитници на животните. И всички, без да ги питат, бързаха да обяснят, че протестът им не е политически, нямат нищо общо с политиката, не искат да се занимават с партии.

От политизираното общество до 1989 г. стигнахме до положение в което „политика и партии” станаха мръсна дума. Разбирам гражданските позиции, но не разбирам как така не искат да имат нищо общо с политиката. Как ще си реализират идеите?
Излиза, че има граждански организации, а няма гражданска култура. Не са разбрали, че всичко е политика. А може би са прекалено страхливи, за си признаят.

Как може да се  оформи цялостен проект за управление на държавата, за развитието на обществото? Само си представете една маса от всякакви движения, организации, инициативи, форуми, групи за натиск и т.н. да вземе властта и да управлява. Много е вероятно да настъпи тотален хаос. Сборът от интереси и експерти да се превърне в сбирщина от претенции.

Само една структурирана политическа организация (или сбор от такива), с ясна политическа визия и цел може да осъществи подобно управление. Стига вече със стигмите на прехода, че политиката е нещо гадно, че партийната работа и хората, които се занимават с политика са лоши. Като във всяка работа има всякакви. Просто проблемът на България днес е, че хората, които се занимават с политика са твърде малко.

И като чуете, че някой от групата за защита на пингвините или от гилдията на кофражистите-картографи не иска да има нищо общо с политиката си спомнете, че нито един проблем не е създаден или не може да се разреши без политическото.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6221

Posted by on февр. 23 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ГРАЖДАНСКИ ПОЗИЦИИ БЕЗ ГРАЖДАНСКА КУЛТУРА”

  1. За последен път се убеждавам, че през 21-ви век политиката трябва да се осъществява от хора учили за това, а политики могат да се предлагат от различни хора и колкото те са повече / и по-различни/ толко по-добре. Контрол – от всички, чрез различни форми. Не са ни нужни повече революции.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.