ГРАЖДАНСКИТЕ ИНИЦИАТИВИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

Развитието на новите информационни технологии даде нов тласък в осъществяването на гражданските инициативи. Интернет е полето за изява, за популяризиране на различни каузи и идеи, създава възможност за мобилизиране на публична подкрепа, мястото където са родени множество граждански инициативи. България не изостава от тези процеси, но с институционализирането и организирането на гражданските инициативи те започват да губят своята сила и ентусиазъм, разочарованието настъпва бързо. Пресилено е да са каже, че този процес се наблюдава само у нас, но все пак какво се случва, защо се получава точно така, какви са причините.

Самото институционализиране на гражданските инициативи не е лошо. Напротив, в повечето случаи създава по-добри предпоставки за координация и за  осъществяване на натиск върху институциите на властта за да бъдат постигнати поставените цели и изпълнени исканията. Институционализирането е само една по-добра възможност, която може да се използва, особено когато става въпрос за конкретни действия и стъпки, за по-активно ангажиране.

Институционализиране крие рискове за поемането на явна лидерска роля, за естествеността, за автентичността, за наличието на определени качества, знания и умения. Инициаторите стават видими, започва да се съди за тях и да се преценява не само  по исканията им, но и по техните действия. Съвсем реална е опасността за една на пръв поглед благородна идея или кауза да бъде узурпирана от хора с корпоративни, лични или политически цели. Съмнението в тази насока е огромно. Начинът и способите, по които да бъдат постигнати поставените искания, заиграването с една или друга организация също водят до не малко трудности и проблеми. Успехът на първоначалните стъпки също оказват огромно влияние. Тук се крият в не малка степен и проблемите свързани с гражданския съюз „Сила”, който организира протести срещу високите цени на горивата.

Гражданските инициативи често пъти се използват умело и прикрито по един или друг начин от политическите партии за постигане на определени цели, където на практика няма гражданско участие и още по-малко пък интерес. В последно време у нас се появиха много на брой и различни по цели екологични граждански инициативи, в които сред водещите лица има такива, които се асоциират с политически кръгове. Друг е въпросът, че в тях присъстват едни и същи лица.
 
Заиграването с гражданските инициативи от страна на политиците и на партиите може да им донесе негативи.
 
Така замислената от кабинета „Костов” инициатива „Българският Великден”, вместо да донесе ползи на правителството, да вдигне неговия имидж и рейтинг, тя оформи една група от хора с критично мнение, недоволни от случващото се в страната. Това бяха хора  с друго виждане за развитието на страната и някои от тях на следващата година влязоха във властта чрез НДСВ.

Когато говорим за интернет, социалните мрежи много често се преувеличават неговите възможности, особено сега, когато сме свидетели на революциите в Арабския свят. Безспорно е, че социалните мрежи са едно ново и много бързо средство за комуникация, служат като един катализатор, но те са една общност и не бива да ги бъркаме с обществото най-малко защото липсва директния контакт и общуването. Едно е да изразиш подкрепа за кауза или група във фейсбук, а съвсем друго да излезеш на открит протест. Това е по-скоро израз на една съпричастност и на споделяне. Интернет дава възможност да бъдеш анонимен за този, които е от отсрещната страна.

Борислав Ангелов, политолог
сп. Тема, бр. 16, 25 април – 1 май 2011 г.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЛИБИЯ – МЕЖДУ НЕСИГУРНОСТТА И НАДЕЖДАТА

ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

ДО 2013 Г. БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА УСВОИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ОКОЛО 6.5 МЛРД. ЕВРО

АТАНАС АТАНАСОВ: ЕДНА ВЪШКА КАТО СЕ НАХРАНИ, КАТО СЕ НАЯДЕ КАКТО КАЗВА НАРОДЪТ, ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: ЦВЕТАНОВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ЙОВЧЕВ ПРИ ДОКЛАДВАНИЯ ПРИ ПРЕМИЕРА ЗА КАДРОВИ РАЗМЕСТВАНИЯ

РЕВОЛЮЦИИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3841

Posted by on апр. 23 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.