ГОЛИ ХОРА ХВАНАТИ ЗА РЪКА В БЕЗКРАЕН КРЪГ

Бурното развитие на технологиите в последните години направи камерите за наблюдение евтини и широкодостъпни. Започна нераглентираното им монтиране под път и над път. Ето и няколко публично известни примера: в детска съблекалня във Варна; във апартамент нает от две български студентки в САЩ; кмет в Хасковско си монтира монитори за наблюдение на селото  не къде да е, а вкъщи; по улиците; по кафенета; входове; магазини; ски писти; светофари; хотели; границите; а отскоро и в операционните  зали на болници. Едва ли вече има къде да се скриете. Хората, които четат това и имат малко повече въобръжение и познания за социалните процеси добре знаят докъде може да се стигне. Още една крачка, според някои вече направена в различни лаборатории, и снимката ви вкарана в интернет чрез системата от камери може да ви открие за части от секундата. Не вярвате ли? (Никой не е вярвал на книгите на Жул Верн – фантаста, който днес е просто приключенски автор за деца). Ще настъпи идеалното общество без лъжи, изневери, малки тайни и лично пространство. Драстично ще намалеят например разводите, а с тях и факторът щастие. Голи хора хванати за ръка в безкраен кръг.

А предлозите това да се случи са, разбира се, са заигравка с най-милото – сигурността на децата и собствеността. Нищо, че живеем в хилядите измерения на двете Българии. Например на собствениците на коли. Откраднатите автомобили на министър Рашидов и на шефа на ГДБОП Флоров се намират за броени часове, а останалите след пари давани на рекетьорски групи. Тия два примера показват, че държавата знае и може всичко. Малка страна сме. Но тя иска, такава е логиката на технологичното развитие, да знае още повече. И това повече да се използва от тези, които са на власт (не само в правителство, и службите за сигурност, но и от самозабравили се общински кметове и съвети, които въобразяват, че са големи фактори). Да не говорим за частни фирми, които превръщат следенето на служители и цели квартали в своя паралелна дейност. Кой ги контролира?
Разпространението на това явление трябва да се спре. Монтирането на камери много скоро ще се превърне в проблем. Най-камерният град в света – Лондон беше смазан от развилнели се тълпи младежи, свикнали да бъдат наблюдавани от люлката и останали без никакви ценности заради това. Не им пука от нищо. Човекът, там зад монитора ги гледа. Винаги погледът му следи. Ние, тук долу и те, там горе. Антиутопия в чист вид.
Да не правим грешките на развитите страни.  Да не създаваме чудовища и изроди (и от двете страни на камерите). Имаме още малко време. Регламентирането и ограничението на този порок на човешкото любопитство може да бъде овладян. Както всичко останало трябва само политическа воля и критична маса мислещи хора.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ШЕНГЕН И КАТУНИЦА

ВЪРВИ ЛИ СЕ КЪМ НОВА РАЗВРЪЗКА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ?

СТРАСТИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ

ПО ГАЩИ В ЦИК И НА ТУРСКИ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА ИЛИ КЪДЕ ОСТАНАХА ГРАНИЦИТЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

ЗАСПАЛА НАЦИЯ СМЕ!

БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

ИНТЕРНЕТ ИГРА МОДЕЛИРА БЪДЕЩИ СИЛИКОНКИ

ПЕСТЕНЕ ОТ МАЙКИ И БОЛНИЧНИ ИЛИ НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ

ДА НАВОДНИМ С ЧУЖДИ СТУДЕНТИ – ПОРЕДНАТА ИДЕЯ С ФАНТАСТИЧЕН ПРИВКУС

ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

МАГИСТРАЛИ И ПРАХОЛЯК

ШАХТИ ОЧАКВАТ СВОИТЕ ЖЕРТВИ

ЗА ЛИЧНИЯ ПРИМЕР И ВЕЧНИЯ ВАНДАЛИЗЪМ

СЛЕД ГОРИВНИЯ – И ЗДРАВЕН ПРОТЕСТ?!

ДЪРЖАВА И ОБЩИНИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ МЕДИИТЕ ГУБЯТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ СИ

ГРАТИСЧИЙСТВОТО В СОФИЯ КАТО НАРАСТВАЩ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

КАРУЦИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СОФИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4094

Posted by on окт. 4 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.