“ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ……”

ЗРЕНИЕТО И СЛУХЪТ ПОНЯКОГА “ЛЪЖАТ” МОЗЪКА

Очите и ушите са много по-тясно свързани, отколкото се смята, показва изследване. Нашето зрение и слух могат лесно да излъжат мозъка. Понякога човек вижда неща, които в действителност не съществуват. Това се случва, когато визуалното възприятие се обедини с аудиалното, твърдят американски учени.
Специалисти от Университета на Мичигън са провели изследване, по времето на което на доброволците е била показвана ярка светлина, редуваща се с два звукови сигнали от различни тонове. Участниците са съобщили, че са наблюдавали и втора светлина, малко по-слаба от първата.
“Тази зрителна илюзия свидетелства за факта, че зрението и слухът са свързани много повече, отколкото се смята”, твърдят учените. “Сега е известно, че тези чувства си взаимодействат на ниво, което е непознато за науката. Нашият мозък много бързо обработва постъпващата информация и като следствие на това се появяват зрителните илюзии. Вероятно, това се отнася и за слуха”.
Специалистите твърдят, че появата на илюзорните предмети се съпровожда с повишена активност на мозъчната дейност в слуховите области. Не всички участници в експеримента са видели втората светлина, а това се смята за доказателство, че взаимовръзката между слуха и зрението се извършва по различен начин.
Напълно възможно е тези свойства да са заложени още в ранното детство. Доказано е, че новородените възприемат звуците на речта, а също така постоянните форми. Когато на детето от време на време се показва един и същ предмет, то свиква с него. Всеки път времето на зрителното фиксиране намалява и то все по-лесно разпознава предмета. Ако предметът обаче се видоизмени, след кратко изучаване детето може отново да види в него старите признаци, цитира авторите на изследването
BBC.
С възрастта усещанията стават по-ясни и се подобряват сензорните способности. Слухът и зрението стават по-остри.

16 април 2007, здраве.bg

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=813

Posted by on май 10 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.