ГЕРМАНИЯ НИ ВРЪЩА БЕЖАНЦИ

Nelegalni repatrirane

ВСЕКИ ТРЕТИ ЧУЖДЕНЕЦ ИСКА ДА ПЪТУВА ЗА БЕРЛИН, ВРЪЩАТ НИ ГИ ПО ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА МУ ВЗЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

Германия започна да връща бежанци в България съобщи изненадващо вестник „Стандарт“. Става дума за група от десетина чужденци, които не са успели да намерят работа и подслон в Берлин. Всички те у нас са получили статут на бежанци, с който са успели да заминат за Западна Европа. Според международните конвенции обаче, ако чужденците не намерят работа и подслон в рамките на 3 месеца, държавата приемник (в случая Германия, бел. ред.) има право да ги върне в страната, от която са получили документ за статут. Дори и бежанците да не пазят документите си, всички те имат пръстов отпечатък, взет на границата на Европа, от която са влезли в съюза. Базата данни е отворена за всички държави и справка в нея показва кой бежанец откъде е получил документ.

Сирийците, търсещи убежище в България, искат, след като получат документ, да се установят в Германия. Според тях това е страната, даваща най-голяма възможност за работа. По данни на сирийски организации у нас всеки трети техен сънародник, взел документ от България, заминава за Германия.

Освен информациите за бърза и доходна работа сирийците намират много приятели или роднини в Германия, разказват самите те. „Имам братовчед в Берлин, от 2 месеца чакам разрешение за пътуване и когато го получа, веднага се качвам на рейса“, разказа 33-годишният Махмуд. Той твърди, че повечето от познатите му в лагерите във „Военна рампа“ и „Овча Купел“ имат спестявания, които не харчат в България, тъй като пазят за „устройването си в друга западна държава в ЕС“.

54-годишният хирург Али пък твърди, че в България от Сирия идват основно хора от по-ниските прослойки на обществото, които обаче също имат спестявания от порядъка на 3000 – 5000 долара. Именно заради това те ставали лесна мишена за каналджии или контрабандисти. Мафиотите искали по 700 долара на член от семейството, за да ги доведат до столицата. С обещания те да получат статут и да бъдат настанени в бежански лагери с добри условия, сирийците ставали жертва на бандитите.

Костинброд пък е станал нещо като сборен пункт за хората, които искали нелегално да преминат границата ни със Сърбия и така да се отправят към Западна Европа. Статистиката сочи, че в нощта срещу вторник едва 18 сирийци са били засечени да преминават нелегално границата ни с Турция.

 Standart

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7716

Posted by on ное. 12 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.