ГЕРМАНИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ МИШЕНА НА ФИНАНСОВИ СПЕКУЛАНТИ, ОБЯВИ БАВАРСКИЯТ ПРЕМИЕР

КОАЛИЦИОННИЯТ ПАРТНЬОР НА МЕРКЕЛ ЗАПЛАШИ ДА СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАРАДИ ЕС

ТРЯБВА ДА СЕ СКЪСА С „ДЪЛГОВИЯ МАНТАЛИТЕТ” НА НЯКОИ СТРАНИ, КАЗВА ОЩЕ ЗЕЕХОФЕР

ЗАПЛАХАТА НА БАВАРСКИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ Е В СЛУЧАЙ, ЧЕ ГЕРМАНИЯ НЕ СПРЕ С ОТСТЪПКИТЕ ПРЕД БРЮКСЕЛ И ПРИЕМАНЕТО НА НОВИ ФИНАНСОВИ ТЕЖЕСТИ ВЪРХУ СТРАНАТА

„От известно време достигнахме точка при която Баварското регионално  правителство, както и ХСС (Християн социалния съюз) не могат повече да казват „ДА”. Аз лично не мога вече да подкрепям  това.”, обяви Хорст Зеехофер, премиер на Бавария. Той също е и лидер на ХСС, коалиционния партньор на управляващата Християн демократическа партия (ХДС) начело с Ангела Меркел.

„Без нашите гласове коалицията ще загуби мнозинството си”, добави той в интеврю за списание Щерн.

В отговор Меркел заяви, че проблеми няма и коалицията между близките партньори ще се запази. Другият й коалиционнен партньор – Свободните демократи скочиха в нейна защита. Тяхната електорална тежест в последните години съвсем се стопи и достигна до критични нива.

Гневът на баварците се провокира допълнително от плана за финансова помощ на Испания и Италия договорен на европейската среща миналия петък (29 юни 2012). Постоянният спасителен фонд, който се учреди ще може да отпуска директно пари за закъсалите банки. Така се заобикалят националните правителства, които няма да са обект на тежки мерки за съкращения и икономии. Испанските банки имат нужда от 62 млрд. евро., за да покрият загубите си. Огромната част от парите във фонда идват от Германия и това според Зеехофер поставя страната на ръба.

Най-голямото ми притеснение е, че Германия може да стане мишена на финансови спекулнти, обяви баварският премиер. Финансовите пазари ще си зададат въпроса – „Може ли Германия да понесе подобно бреме?” Това е, което ме плаши най-много, добавя той.

Опасността е, според Щерн, е Германия да загуби своя троен А рейтинг в случай, че Еврозоната колабира, защото страната е гарантирала 310 милиарда заеми на други страни. От тази сума вече са загубени около 12 млрд. евро заради гръцкия дълг.

Според Зеехофер човекът на улицата много трудно ще разбере и приеме подобна политика. „Парламентът дебатира пакта за стабилност, а в абсолютно същото време правителствените лидери на някои страни от еврозоната работят за смекчаване на критериите за стабилност. Кои граждани биха приели такова нещо?”, пита той.

Целта трябва да е скъсване с „дълговия манталитет” на някои страни. „Дълбоко в човешката природа е едни да искат нашите пари без да са си ги изработили. Но това не е решение на проблема”., казва още премиерът.

Зеехофер се изказва рязко и за идеята на финансовия министър Волфганг Шойбле за промяна в Конституцията с която да се трансферират някои суверенни права към европейските институции.

Коментарът на бавареца е кратък: „Долу ръцете от Конституцията!”.

Догодина в Бавария има избори и Зееховер завършва с думите, че ще остави този въпрос в ръцете на хората.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4739

Posted by on юли 4 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.