ГЕРБ В ЯМБОЛ ОТМЕНИ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД, КОЙТО ПРИЗНА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОКАЗАХА, ЧЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН МОГАТ ДА ПРАВЯТ САМО СКАНДАЛИ

Общинският съвет в Ямбол, доминиран от 17 съветници от ГЕРБ, направи безпрецедентен политически ход – отмени декларацията си, с която преди 2 години призна арменския геноцид.

Официалното обяснение за алогичното решение е взето заради интерес на местни бизнесмени, които не искали да си развалят отношенията с турските си контрагенти.

Според вносителите признаването на арменския геноцид има отрицателен ефект „върху партньорските отношения на община Ямбол и най-вече на организациите на бизнеса със сродни организации от южната ни съседка Турция“. Конкретният повод е бизнес сделка с фирма или фирми от Одрин. Кои са проектите, които са блокирани обаче никой от ГЕРБ не е обявил.

Ямболските общински съветници „отмениха” арменския геноцида с 20 гласа „за“, 8 „против“ и двама „въздържали се“.

Отказът на общинарите в Ямбол е световен прецедент, тъй като нито една от 30-те държави или от останалите градове, признали геноцида, не са се отказали от позицията си, пише в.Сега в уводен материал.

Според арменския посланик у нас Арсен Схоян отмяната на вече приета декларация, с която се признава геноцидът, може да доведе до голям външнополитически скандал.

Арменският геноцид в Турция в началото на миналия век се признава от Европейския парламент, Комисията по външни отношения към Камарата на представителите на САЩ, както и от 42 от 50-те щата на Америка.

Арменската общност в Ямбол реагира остро с открито писмо, в което се казва, че отмяната на решението е поругаване паметта на милион и половина избити арменци. „Никой народ не трябва да си позволява да забрави историята. Никой народ не трябва да губи достойнството си. Обида е да се посочва, че „т.нар. арменски геноцид пречи за осъществяването на нечии икономически интереси“, написа Соня Аршавир, председател на арменската общност в Ямбол.

Шефът на парламентарната комисия по външна политика Доброслав Димитров от ГЕРБ отказа всякакъв коментар по темата под претекст, че изобщо не познава случая и не е от Ямбол.

За пореден път от управляващите показаха, че в международен план могат да правят само скандали.

С политиката си ГЕРБ доказва, че следва единствено собствения си интерес, който най-често е икономически обусловен. Затова може би бяха и посещенията в Катар и оставените без последствия ислямски изстъпления в Пазарджик и на други места.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5502

Posted by on окт. 27 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.