ГЕРБ вече няма нужда от реформаторите – направиха си нова коалиция

volen-i-boiko

Събитията от последните седмици показват, че на ГЕРБ вече не им трябват гласовете на Реформаторския блок, за да си прокарва решенията и хрумванията си в парламента. Поредното доказателство е излизането във ваканция на парламента, което тръгна като предложение от Атака, но се официализира с подкрепата на ГЕРБ и Патриотичния фронт. Последваха ласкавите думи на Волен Сидеров към кандидата на Борисов за президент – Цецка Цачева. Патриотите от говорене за затваряне на границата с Турция стигнаха до мълчаливо съгласие с изграждане на центрове за настаняване извън населените места, тоест кандисаха на приказките на Кристалина Георгиева, Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, Лютви Местан и цялата плеяда грантови неолиберални организации.

Накратко, новата парламентарна конфигурация придобива през есента следния състав: ГЕРБ, Атака, Патриотичния фронт, Лютви Местан и компания, БДЦ – Народен съюз и Ана Баракова. Че за къде са ГЕРБ без нея. Тази нова парламентарна конфигурация може да разчита на подкрепа между 130 – 133 народни представители. На ГЕРБ им трябват по-скоро Реформаторския блок в правителството заради любимата на Бойко Борисов Европейска народна партия, а не толкова в технологията и инженеринга на прокарване на решенията им в парламента. Всичко става под знамето на стабилността.

Не очаквайте нещо значимо от реформаторите, които се намират в насипно състояние. Страхът да не са във властта при тях надделява над това да продължават да бъдат използвани непрекъснато от Борисов и да стават за смях от схемите на Цветанов – Симеонов – Местан в пленарната зала.

Вярно е, че форми на различни конфигурации сме имали и до преди 2009 година. Разделения и създаване на нови парламентарни групи, съмнения за неясна подкрепа, която е подплатена с други средства, но такава ситуация каквато наблюдаваме вече близо две години не сме имали. При ГЕРБ парламентарното брокерство се използва като инструмент още при първия им мандат, когато бяхме свидетели на какви ли не разводи и сближавания с Яне Янев, Волен Сидеров и отцепили се от техните партии народни представители, за да се издигне в техен водещ и запазен инструмент за провеждане на политика в настоящия парламент. Забраната да не могат да се правят нови парламентарни групи е хвърляне на прах в очите на хората, че така не се изкривява вота на гражданите. Уловка за будали и наивници, че идва нов морал в политиката и управлението на страната.

Дали ГЕРБ ще превърне останалите в участници в един нов Отечествен фронт или те самите ще станат част от него вече не е толкова интересно. Въпросът е за цената, която ще плати за това страната и гражданите, които все още виждат смисъл да живеят тук. Колкото по-дълго продължава целият този сюжет, толкова по-голяма ще бъде цената. Въпросът не е до смяната на една формация с друга, а до смяна на политическия елит, който очевидно не може да даде посока за прогресивно и стабилно развитие на страната.

Borislav AngelovБорислав Ангелов (политолог)

12 октомври 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13321

Posted by on окт. 12 2016. Filed under Гледна точка, Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.