ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЕДНА РЕФОРМА СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СЕ ИКОНОМИСАТ ПАРИ, А НЕ ДА СЕ ХАРЧАТ

В БЪЛГАРИЯ ОТ ПЕРИТОНИТ УМИРАТ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХОРА, ОТКОЛКОТО ОТ КАТАСТРОФИ ПО ПЪТИЩАТА

СЕГА ИМА ИНТЕРНЕТ И ПО НЕГО МОЖЕ ДОРИ ДА СЕ ДИАГНОСТИЦИРА – НЕЩО СЪЩО НЕПОЗНАТО ЗА БЪЛГАРИНА.

ЩОМ НЕЩО Е СКЪПО ВЕДНАГА ТЪРЧАТ ДА ГО УСВОЯВАТ, А КОГАТО МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ НЕЩО ЕВТИНО, ЕФЕКТИВНО И ЩАДЯЩО, НИКОЙ НЕ ГО ОДОБРЯВА. В КРАЙНА СМЕТКА, КАТО РАЗВИВАМЕ КАПИТАЛИЗЪМ, ИСКАМ ЧАСТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, КОНКУРЕНТНА СРЕДА, ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ.

ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА СЕ НАПРАВИ ПЪРВАТА ШАШМА  В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

НЕ СЛУЧАЙНО ДО 9.IX.1944 Г. МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БИЛО ДИРЕКЦИЯ В МВР, КАЗВА ОЩЕ ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ

Господин Христозов, като специалист по здравен мениджмънт, как мислите, ще претърпи ли, най-после съществена реформа здравната система след смяната на министър Ана-Мария Борисова с д-р Стефан Константинов?
Не виждам как. Тази смяна успокои Лекарския съюз и само отложи за месец протестите на здравните работници. Но…  същевременно мен ме плашат знаците, които даде новият министър. Той е гинеколог и никога през живота си не се е занимавал с хронометраж на работното място, със снимка на работното място, никога не се е занимавал с определяне на стойности на  медицински грижи, на вложени труд и време. И вместо да се заеме с първото и най-важно нещо – създаване на стандарти за добра медицинска практика, за която се говори вече 15 години, изведнъж хората около премиера успяха да му пробутат тезата, че за реформата трябват пари. Точно обратното – една реформа се прави, за да се икономисат пари, а не да се харчат. Това е един министър, както всички преди него, министър на лекарите, на болниците, но не и на болните.

Защо смятате така?

Ами министерството се казва на здравеопазване. И ако час по-скоро не се въведе ред в това здравеопазване по отношение на стандартите за добра медицинска практика, не се определи нормата време за една отделна дейност, не се намери юридическа форма как на областните болници да бъдат “зашити” част от необходимите районни болници, за да се намали административно-стопанският им инвентар, за реформа не може да се говори. При това, ако се прилагат модерни методи за диагностика и лечение, десет легла  на една клинична база са напълно достатъчни и не е необходимо да има тридесет, за да се води тя болница. Ще дам един пример. Като оперираха от тежко онкологично заболяване  американският президент Рейгън /претърпя проктологична операция/, мтой на седмия ден  се яви в Конгреса да произнесе реч. По българските стандарти такъв болен  горе-долу 45 дни трябва да е на леглови режим. Т.е. ако се водим по американските легла на нас ще ни трябват пет пъти по-малко легла от тези, за които говорим Т.е. в момента имаме 41000 легла, а по американските стандарти ни трябват 8-9000. Това е истината.
Министърът, тъй като не е мениджър, не познава същността на остойностяване на болничния труд и започва да си прави някакви съчинения, опасни за здравето на населението.
Едно време имаше един принцип: до 14 г. ако не си се возил на трамвай, не можеш да станеш началник на трамваите. То беше нещо като поговорка, но се спазваше много стриктно. Иначе казано, не можеш да управляваш, когато си един действаш лекар. Това всъщност е практика в продължение на  десетки години в България. Не случайно до 9.9.1944 г. министерството на здравеопазването е било дирекция в МВР. И днес в редица европейски страни, след въвеждане на здравната каса, закриха здравните си министерства и направиха по един отдел в социалните си министерства. И друго – всяко министерство ражда бюрокрация. С този принцип на раждане на бюрокрация и създаване на началници, ние ще започнем да гинем. А никой не иска това и е крайно време да се разбере, че не здравната каса е виновна за несполуките, а това, че цялата система е попаднала в некомпетентни ръце. Не може Здравната каса да има 3000 души персонал и никой да не контролира дали плащането по едно лечение е извършено реално или не. Единствено се гледа по ЕГН-то дали болният е починал или не. Аз лично не съм съгласен да ми крадат по този начин парите. Виж, че ми попадне ЕГН-то на някой доктор и по документи той вземе да ме лекува от неща, които не съм и сънувал.

Казахте, че реформа се прави да се пестят пари, а не да се харчат. Къде все пак според Вас са парите от здравните ни вноски? Нали министър-председателят каза, че те ще се ползват само за здраве.
През месец октомври миналата година се направи първата шашма-задържаха 450 млн.лв., за които в момента никъде нищо не се говори, но три месеца нищо не се плащаше и дълговете бяха прехвърлени за 2010 г. Къде изчезнаха тези пари не се знае. Отделно до Нова година ще се натрупа резерв още 1,5 млрд.лв., или общо със закъсненията държавата ще манипулира с около 2 млрд.лв. – пари на българските данъкоплатци. А същевременно министърът на здравеопазването говори за евентуално доплащане.

Да, той каза, че е фен на доплащането…
Аз пък съм фен на това некомпетентните да си ходят. Хора, които не разбират нищо, да не се захващат.
Още един пример ще дам в подкрепа на казаното. В Шумен през 2005 г. умираха по 2000 души годишно от проблеми със сърдечно-съдовата система – тромбози, инсулти, инфаркти и т.н. Ако имаше ангиология в града и се водеше система за ранна диагностика в областта на инсулта и инфаркта, както беше предложил професор Младен Григоров, убеден съм, че поне 800 от тях щяха да живеят. В болницата обаче, понеже са много богати, вместо да въведат ангиография, си купили ядрено-магнитен резонанс, а за социално-значимото заболяване, от което умират мнозина, въобще не развиха ангиографията – било много сложно нещо и нуждаещите се да ходят да се лекуват във Варна. А се намериха и след това едни много големи фактори, които изкараха, че вкарването на катетър под ангиографски контрол е страшно скъпа манипулация и сложиха едни цени, от които да ти падне шапката.
Ето защо мисля, че докато не се махнат подобни очевадни злоупотреби и не се преизчислят стойностите на клиничните пътеки, ние сме обречени на гибел. Аз съм противник на това Лекарският съюз да определя цените в тях. Това е просто едно престъпление. Значи големите шефове в Лекарският съюз ще си правят интервенции, които са безкрайно скъпи и ще си пълнят джобовете с огромни заплати, а другите – вълци ги яли. Някой дали знае, че в България от перитонит умират три пъти повече хора, отколкото от катастрофи по пътищата? Че 1,8 милиона са потенциални носители /или са прекарали на крак, или са преболедували в болница/ на хепатит? Всичко това минава хей така и се отива към много по-сложни неща. Примерно да се направи едно зачеване инвитро, за което в момента се вдига най-много шум, защото определени клиники прибират много хубави пари – от 10 до 30000 лева. Това е уникално безобразие. И  друго – в много от случаите се зачеват близнаци, които след раждането се отглеждат в ковиьоз. Или при едно зачеване инвитро, поради първобитната система, която съществува в страната, едно бебе излиза от 30 до 50 000 лева – и на държавата и на хората, които придобиват дете по този начин. А в същото време домовете “Майка  и дете” са пълни с неосиновени деца. Просто хваща се една група от 300-400 жени, започват обяснения, че никой не се грижи за тях, че тяхното екзотично заболяване е много важно да се лекува. Моите почитания, но да се лекува това, за което има пари. И за което има изградена здравна система, работеща.

Всъщност, Вашата теза е, че се толерират скъпите манипулации. Правилно ли съм разбрала?
Да. Някой да говори, че има системи, при които с пришиване на платно на перитонеума отгоре може да се извършва при домашни условия диализа? Това в България е непознато, а в света съществуваот 30 г. Но защо е непознато? Защото трябва да се купят скъпи диализни апарати, да се вземат комисионни и всички болни да ходят три пъти в седмицата в болница, за да им се прави диализа. Щом нещо е скъпо веднага търчат да го усвояват, а когато може да се намери нещо евтино, ефективно и щадящо , никой не го одобрява. Извинявайте, но с две туби /една празна и една пълна с определен разтвор/ и две цеви на стомаха, които се затварят по определен начин, болният може да си прави диализа и да ходи един път в седмицата или на 15 дни да му вземат кръв, за да коригират, ако е необходимо, начина на пречистването й, вместо непрекъснато да ходи в болницата, да лежи по 3 часа там и т.н.
Навсякъде е така у нас – да се купува скъпа апаратура и да се ограбват българските данъкоплатци. В крайна сметка като развиваме капитализъм искам частно здравеопазване, конкурентна среда, пазарни условия.
Няма да стане нищо с това здравеопазване и през ноември лекарите с право ще наскачат. Защо например вместо да се платят едни достойни заплати на работещите лекари, да им се създадат  условия действително да работят, премиерът заобяснявал, че трябвало  по още 3-4 линейки. Ами той отишъл ли е накрая на ул.”Раковски” в София да види, че по 40 линейки стоят пред Бърза помощ. Някой чувал ли е, че трябва да се направят маршрути за тях, да се определи къде да се позиционират и т.н. Защо трябва да има районни болници, на които да има управители, и в същото време да има една областна болница. Областната болница прекрасно би могла да стане  едно АД или ООД с филиали в 2-3 района на областта и така напълно да се покрива населението. И кой е казал, че болният непременно трябва да отиде при лекаря? Има случаи, когато лекарят трябва да отиде при болния. Сега има интернет и по него може дори да се диагностицира – нещо също непознато за българина. Просто нещата у нас са оставени на пълен самотек и на хора, които допускат да се краде. За тях е важно да има държавни търгове, да се доставят свръхскъпи лекарства и апарати, и то повече отколкото е необходимо, и накрая на българския народ Господ да му е на помощ.

Какво мислите за трансфера на 340 млн. лв. от Здравната каса към Министерството на здравеопазването?
Поредното супер недомислие. Никой няма право да взима от касата пари, за да ги разпорежда министерството, което няма нищо общо с касата. Министърът, който и да е той, не може да нарежда на касата. Това противоречи на Закона.

Георги Христозов е роден на 2 февруари 1948 г. в София. Завършил е търговия във ВИИ”Карл Маркс”. През 1992 г. се дипломира като държавен мениджър, а през 1993 г. като здравен мениджър. От 1973г. до 1995 г. е офицер. От 1989 г. до 1995 г. е помощник-началник на Военно медицинска академия по финансово-икономическите дейности. В продължение на 6-7 г. е счетоводител и финансов консултант на здравни заведения. В момента е консултант по финансиране на инвестиции и е управител на няколко фирми. Син на министъра на вътрешните работи (1949 – 1950) – Руси Христозов.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ Е МЪРТЪВ

ОНБ ПРИЗОВАВА ЗА БОЙКОТ НА ФИРМИТЕ ИЗЛЪГАЛИ В СТАНДАРТА „СТАРА ПЛАНИНА”

ДНЕС Е НУЖНО ОБЩОТО НИ СЪГЛАСИЕ КАТО ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ: ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПЪЛНИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ, ТО СЪЗДАВА УСЛОВИЯ

НЕИЗСЛЕДВАН КОРАБ И РУСКА ПОДВОДНИЦА В ЧЕРНО МОРЕ

ДО ФРАНЦИЯ И НАЗАД

ЗАЩО НАЗНАЧИХА КОМЕДИАНТА ШКУМБАТА ЗА КОНСУЛ В САЩ?

ПРОФ. КРЪСТЬО ПЕТКОВ: РАБОТАТА ОТИВА НА ЗЛЕ

ЛИЛИ БОЯНОВА: ТЪРГОВИЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДЯВА

ЦЕНАТА НА РОДИТЕЛСТВОТО Е НАРАСТНАЛА РЯЗКО – ДОКЛАД ОТ ШВЕЦИЯ

ГАБРОВСКИТЕ ИЗБОРИ КАТО ЛАКМУС

ЖИВКО ТОДОРОВ: ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ПОЛИТИЦИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3459

Posted by on окт. 30 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.