ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДАТ ТРИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗА, ТРИ ЗДРАВНИ КАСИ И ДА СЕ ПРИВАТИЗИРАТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

ТОВА, ЧЕ ИЗТИЧАЛИ МОЗЪЦИ СА ОБЩИ ПРИКАЗКИ. НИЩО НЕ ИЗТИЧА. НИЕ ИМАМЕ ПРЕНАСЕЛВАНЕ С ЛЕКАРИ

 
Георги Христозов е роден на 2 февруари 1948 г. в София. Завършил е търговия във ВИИ”Карл Маркс”. През 1992 г. се дипломира като държавен мениджър, а през 1993 г. като здравен мениджър. От 1973 г. до 1995 г. е офицер. От 1989 г. до 1995 г. е помощник-началник на Военно медицинска академия по финансово-икономическите дейности. Счетоводител и финансов консултант на здравни заведения. В момента е консултант по финансиране на инвестиции и е управител на няколко фирми.
 

Господ Христозов, зацикли ли реформата в Здравеопазването?
Първо, тя не е започвала. Второ, започна да се говори за такава, да се теоретизира, но напълно на погрешна основа. Ние не знаем, най-напред статистически, колко хора трябва да бъдат обгиржени здравно. Не знаем и колко е населението обитаващо тази територия тук. Не знаем реално дали трябва да обгрижваме само тези, които имат последните три години, без три месеца, здравни осигуровки или и тези, които нямат. Министърът на здравеопазването, който не е икономист и не може да прави елементарни сметки за четвъртокласно образование, изкара, че държавните болници трбява да имат 44 000 легла. Същевременно казва, че на 1000 души от населението трябва да има 4 болнични легла.  Като разделим 44 000 на 4 и умножим по 1000 се оказва, че в България има 11 милиона население. Това говори, че имаме човек, който не е взел четвъртокласно свидетелство и се е нагърбил да прави здравна реформа.
Броят на леглата в здравните заведения трябва да се вземе от статистиката на пролежалите спрамо здравната каса. А тя твърди, че над 40 % са с фалшиви диагнози и пациенти са вписвани по два пъти. Или се оказва, че през 2009 г. в здравните заведения са пролежали 900 хиляди души. Ако вземем, че едно болнично легло има 50 цикъла, това значи, че на нас ни трябват 18 000 легла.
Аз направих едни анализ и доказах, че всеки българин годишно харчи хиляда лева за здраве. Три милиарда отиват в Здравната каса – от Държавния бюджет, от военния, от МВР също. Лично се плаща на частни клиники, по знахари, по баячки… Общо около 6 милиарда. Ако приемем, че 6 милиона обитават тук, значи се харчат по 1000 лева. Това са наистина страшно много пари. И те се харчат по един безобразен, нерационален начин.
Следователно ние не направим ли ефективна здравна реформа, ще останем с едни много бедни лекари от средния ешалон. Тези, които знаят английски ще избягат, но след три години ще се върнат. Защо ли? Защото там трябва да се явят на изпити, за да им признаят дипломите, но няма как да ги издържат, защото са много зле подготвени. В момента у нас има 6 учебни заведения, в които се подготвят лекари – към Правителствена болница, един факултет към Софийския университет, Медицинска академия – София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Шест заведения, по 250 души да завършват годишно, това са 1250 човека. За да се пенсионира човек средно трябва 40 години да работи. Значи за това време ще имаме подготвени 50 хиляди лекари. Уникум! На нас повече от половината са ни излишни. Проблемът, обаче, е, че те нямат специалност.  Това, че изтичали мозъци са общи приказки. Нищо не изтича. Ние имаме пренаселване с лекари.
В един вестник наскоро пишеше, че имаме на 2200 души един лекар. Пълни глупости! На 2200 души има едно джи-пи. Зададавам въпроса – необходимо ли е да бъде джи-пи? Не може ли да е фелдшер или медицинска сестра? В крайна сметка те, в по-голямата си част, са диспечери, не са лекари.
Рязко трябва да се промени системата и на икономическа основа да се създаде математически модел, който да работи до автоматизъм, за да създава реални здравни грижи, където парите  да управляват и контролират. Реално нямаме компетентни лица, които да оглавят здравната реформа. Лекарският съюз се занимава с нещо, което въобще не му е присъщо – той определя цената здравните услуги. Това е монопол и противоречи на Конституцията. Системата е направена, така че може да се присвоява, а не да осигурява здраве на населението.

Какъв е изходът от тази ситуация?
Пълна реформа със създаването на три лекарски съюза, три здравни каси и приватизация на голяма част от здравните заведения. В страната трябва да останат само 10-12 държавни болници, останалото трябва да мине в частни ръце. След като ще говорим, че сме на частни принципи, което е кадърно ще оцелее. Има например редица малки болнички около София, които прекрасно се оправят с парите, които им осигурява здравната каса – не надписват, лекуват си болните адекватно, имат голям интензитет на работа и оцеляват.

Посочете някои примери…
Ортопедична клиника „Витоша”. Напълно им стигат парите, справят се само с клиничните пътеки. Медицински център „Кортекс” е по-евтино, отколкото услугите на неврологиите в Медицинския университет, и то с много по-високо качество и хигиена.
Малките и средни клиники да се направят частни, само свръхголемите да бъдат държавни. И то тези, големите, да бъдат бюджетни – те не могат да бъдат търговски дружества.

Очакват ли се нови протести в здравеопазването?
Отново спешната помощ остава без възнаграждения, които и без това са много ниски. Затова се подготвят и протести. И те са в правото си да протестират. Само ако се отиде на ъгъла на „Сливница” и „Раковски” ще се види колко линейки стоят към Центъра за спешна помощ, а в същото време се казва, че няма линейки. Ами, че това е престъпление! Може би 30 на сто от тях са за ремонт, но другите трябва да бъдат в движение. В София има 4-5 пожарни, където могат да се паркират по няколко линейки и оттам да излизат и обслужват болните.
Колкото до медицинските сестри, никой не е казал, че трябва да вършат работата на медицинските секретари, на лаборанти. Чисто сестринска грижа се полага в болница
Защо се говори, че медицинските сестри са недостатъчно. Ние не знаем колко болни лекуваме реално и нямаме реална медицинска статистика. Всичко това е пари. Трябва да го обръщаме в пари, да имаме право на обратна връзка.

Мислите ли, че нещо в настоящия момент може да се промени?
Ако няма промени последиците ще бъдат много тежки. Изсипват се огромно количество пари, администрацията нараства, а в крайна сметка насреща не се получава никакъв обществен продукт.
Незнам защо трябва да съществува Министерство на здравеопазването. То може да е дирекция към Министерство на вътрешните работи, както е било навремето, или Министерство на труда и социалната политика. Защото като самостоятелно то ражда само бюрокрация. Само един пример. Новата служба за контрол върху храните е и към Министерство на здравеопазването и към Министерство на земеделието. Една безкрайно тежка, бюрократична система, която само говори глупости. Петдесет и два дни има трябат, за да узаконят проект за едно заведение за обществено хранене. Ами за тези 52 дни кой ще плати печалбата, която човек е изгубил? Кой идиот, при това положение, ще тръгне да открива заведение? В момента направо се унищожава бизнесът, под формата, че се полагат грижи за здравето на хората. Същата процедура е и за узаконяване на здравно заведение. Администрацията нищо не прави, само създава несъгласие.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДОХА

ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА

ГРАЖДАНСКИТЕ ИНИЦИАТИВИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

ЛИБИЯ – МЕЖДУ НЕСИГУРНОСТТА И НАДЕЖДАТА

ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

ДО 2013 Г. БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА УСВОИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ОКОЛО 6.5 МЛРД. ЕВРО

АТАНАС АТАНАСОВ: ЕДНА ВЪШКА КАТО СЕ НАХРАНИ, КАТО СЕ НАЯДЕ КАКТО КАЗВА НАРОДЪТ, ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: ЦВЕТАНОВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ЙОВЧЕВ ПРИ ДОКЛАДВАНИЯ ПРИ ПРЕМИЕРА ЗА КАДРОВИ РАЗМЕСТВАНИЯ

РЕВОЛЮЦИИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3915

Posted by on юни 7 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.