ГЕОРГИ КАДИЕВ: АКО ОРЕШАРСКИ Е В ЛИСТИТЕ НА БСП, АЗ НЯМА ДА СЪМ

Ако някой твърди, че София е чист град, сигурно е слязъл от някоя летяща чиния, казва още Кадиев

Георги
Кадиев е роден през 1966 г. в Бургас. Завършил е немска гимназия,
следват 5 години в Института по международни отношения в Москва.
Завършва магистърска степен в “Лестър юнивърсити” в Англия, специалност
“Дипломатически науки и проблеми на сигурността”. Има и магистърска
степен по публична администрация от Харвард. Експерт по финансови
пазари и макроикономика. Бивш заместник-министърът на финансите. Член
на Висшия съвет на БСП.
 

Г-н Кадиев,  какви са реалните измерения на кризата със столичния боклук?

Криза има и тя се вижда с просто око. Вярно е, че през последните две седмици все пак се чисти по-добре, отколкото първата половина на март, когато София беше до шия в боклук. Но ние се сравняваме с нормална европейска столица, нали? А в това отношение сме далеч назад. Контейнерът пред моя блок например се чисти веднъж на 5 дни, от които 4 дни е препълнен. Как да кажа, че всичко е наред? Има и доклади на сериозни медицински специалисти, национални епидемиолози, които едва ли са ги направили по политически причини. Опасност от зараза има и не виждам драма правителството да поеме контрола върху чистотата на София.

Може ли да се разглежда обявяването на кризисно положение от страна, като предизборен ход и персонален удар срещу Бойко Борисов?

София е отвратително мръсен град, с препълнени кофи, с летящи във въздуха найлонови торбички, с куп незаконни сметища, с прашни и неизмити улици. Ако някой твърди, че София е чист град, сигурно е слязъл от някоя летяща чиния. И след като кметът не се справя, влиза държавата. Просто и ясно, и това е позиция на групата общински съветници на БСП от самото начало. Сега обаче държавата има цялата отговорност да докаже, че се справя по-добре. Иначе веднага следва резонния въпрос “с какво вие сте по-добри от кмета, като пак нищо не направихте?” Според мен софиянци просто трябва да наблюдават града си през следващите 2-3 седмици. Ако той стане чувствително по-чист, държавата е по-добър стопанин. Ако не, тогава по-добре държавата да не се намесва в бъдеще.

 

Какво ще се случи, според Вас след парламентарните избори в София, когато се очаква Борисов и Цветанов да напуснат Столична община?

Цветанов отдавна е напуснал Столична община. Борисов би я напуснал само ако стане премиер, което дали ще се случи е въпрос без отговор в момента. Има достатъчно време БСП да навакса изоставането, ако направи добра кампания и няколко правилни хода в оставащите 3 месеца. Но дори и Борисов да стане премиер, животът продължава – нови избори в София, нов кмет, нов късмет.

 

На дебата Станишев – Борисов беше споменато и Вашето име. Орешарски тогава не си спомни кой сте. Мислите ли, че беше искрен?

Не виждам смисъл пак да коментирам темата Орешарски, тя  е приключена за мен. Ако някой толкова иска да го дундурка в листите, да го прави. Аз моето мнение съм го казал ясно, публично и не се колебая да го повторя. БСП не би трябвало да кани в листите си тежко компрометирани министри. Нямам спомен през 2005 година някой от нашите избиратели да е гласувал да оправяме Васил Божков, Валентин Захариев, Мария Мургина. Напровив- гласуваха, за да засилим държавността. Иначе, като г-н Орешарски толкова иска да е депутат, да се яви мажоритарен кандидат, хората да си кажат думата. Защо БСП трябва да го носи на гърба си? Кое правим в крайна сметка- печелим избори или оправяме на Орешарски имунитета?

Защо аферата Мургина изведнъж изчезна от публичното пространство, точно както се и появи?

Нямам представа, питайте следствените органи и прокуратурата. Аз бях викан, давах показания, оттам нататък не е моя работа.

Как виждате предстоящите избори?

Като тежка предизборна битка, в която БСП би трябвало да се предпази от всички слаби звена в защитата си и да подсили добрите звена. Имаме достатъчно качествени хора и самочувствие, но на едни избори винаги продаваш това, което ще направиш занапред. Това, което си направил досега е само фон. В никакъв случай не мисля, че битката е предрешена. Напротив, имаме време да дръпнем, но пак казвам при добри кандидатури и умна и интензивна кампания.

Вие ще се кандидатирате ли?

Аз вече казах, че ако г-н Орешарски е в листите на БСП, аз няма да съм. Съжалявам, но двамата с него сме от различни страни на барикадата, няма как да сме в една листа. Бих се явил единствено като мажоритарен кандидат, ако има такива. Тогава нека хората преценят кой върши работа, кой отстоява мнение и кой се прехранва само от партийните листи. Животът нито почва, нито свършва в парламента. Това е просто работа.

 

 


 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: „ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ” Е ПАРТИЯ НЕ САМО НА БЪЛГАРИТЕ ЕМИГРАНТИ

ОНБ СЕ РАЗГНЕВИ НА КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ

АРХ. СТЕФАН БЕЯЗОВ: ЯНЕ ЯНЕВ НЯМА НИКАКВО МЯСТО В ДЯСНОТО

АБЕ ПИЧ,ТИ В КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕШ?*

ЕДНА ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ ВЕЧЕ Е ЯСНА

В ПАРЛАМЕНТА НЯМА ЗДРАВ РАЗУМ

СТРАННА СЕКТА СЕ АКТИВИЗИРА

АНТОН ПАНЧЕВ: СРЕД АЛБАНСКАТА ОБЩНОСТ В МАКЕДОНИЯ ТЕКАТ СИЛНИ ПРОЦЕСИ НА ОТЧУЖДЕНИЕ ОТ ДЪРЖАВАTA

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2188

Posted by on апр. 10 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.