ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВОТО, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВЕТЪТ

ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ЧАСТИЧНА РЕВИЗИЯ НА КОНСТИТУЦИЯТА СВЪРЗАНА С ОРГАНИЗАЦИЯТА И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. БЛИЗНАШКИ
 
Професор Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Ботевградско. Завършва право. Преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски". Депутат в 36 и 40 народно събрание.

Г-н Близнашки в публичното пространство започва да се прокрадва идеята за промяна на Конституцията. Ще има ли такава, според вас?
Живеем в свободно и демократично общество, а това означава че, въпросът за една или друга промяна в Конституцията е винаги поставен на дневен ред, т.е. ние имаме една отворена Конституцията, която допуска перманентно усъвършенстване. Това, което е неприемливо напоследък, е непрестанното и безотговорното охулване на Конституцията по един брутален начин от една новопоявила се политичесска партия – малка, но креслива, която поне засега не е в състояние да предложи смислена алтернатива. Подобно повение е напълно недопустимо, тъй като то подрива висшите ценности и принципи на конституционния правов ред. А когато се говори, че зад тези атаки стоят контакти с висши служители на тайните служби, тогава се поставя въпросът дали не е в действие сценарий с далеко отиващи последици. Именно в такива случаи се говори за държавна измяна, тъй като основната задача на тайните служби е да защитават Конституцията като еманация на националната сигурност, а не да насърчават политически сили, които работят срещу нея и подриват нейния авторитет.
Опитите да се натрапва дебат относно необходимостта от институцията Велико народно събрание са несъстоятелни, тъй като смятам, че зад всичко това се крият съвсем други намерения. Затова считам, че конституционният дебат трябва да се води не по процедурни въпроси, а по същество. Иначе казано, всеки предварително трябва да заяви своите позиции относно бъдещето на България като се изключат всякакви сюрпризи от страна на т.нар. извънпублични фактори.

Какво трябва да се промени и не търпи отлагане по ваше мнение в нея?
Очевидно е, че ще се наложи частична ревизия свързана с организацията и функционирането на съдебната власт. Но всичко това трябва да стане въз основа на най-новите явления в тази област, които се наблюдават в редица водещи европейски държави. Насякъде се правят опити за установяване на по-ефективна и динамична съдебна власт с оглед рисковете и заплахите, произтичащи най-вече от международния тероризъм и организираната престъпност. В този смисъл не може и не трябва да се говори за конструктивни дефекти в нашата Конституцията, а за необходимостта от по-енергично и по-ефективно противодействие на съвременната престъпност.
Смятам също така, че е крайно време в България да се въведе индивидуалната конституционна жалба, тъй като трябва да се даде възможност на гражданите да търсят една висша защита на своите основни права тук в страната пред нашия Конституционен съд, а не да се насочват направо към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Другата голяма тема от конституционно естество е свързана с т.нар. децентрализация. Всъщност, в България не е решен фундаменталният въпрос за т.нар. междинно равнище, т.е. за броя на областите и техните функции, респективно за органите, които трябва да действат в бъдеще на това равнище. Очевидно е, че ще се наложи окрупняване на досегашните области, за да се отговори на европейските очаквания за ефективна регионална политика. Но както е добре известно,  всяка промяна в тази сфера поражда болезнени реакции по места. А като добавим и феодалните нагласи, които се проявяват в редица общини, тогава става ясно, че сме твърде далече от изискванията за добро управление.

Каква е връзката между проблемите в съдебната система и Конституцията?
Ще кажа само, че промените в тази сфера трябва да станат от обикновеното Народно събрание, като се дезавоира одиозното тълкувателно решение на Конституционния съд относно формата на държавно управление и формата на държавно устройство от 2003 г. Това решение беше продукт на специфична политическа конюнктура и няма нищо общо с гледнати точки поддържани в сериозната научна литература по конституционно право, поради което смятам, че то трябва да бъде преразгледано.

Какви са впечателенията ви от новия правосъден министър? Познавате ли я? Кое трябва да е приоритетно?
Не я познавам, но прави добро впечатление с демонстрираната амбиция да се стигне до практически резултати в дейността на правосъдната система. Не бих искал да й давам съвета по повод на нейната работа, но бих й препоръчал да се ориентира към крактосрочни и средносрочни инициатива, а не да раздава оценки за всички преди нея и да се залавя с грандиозни законодателни проекти. 

Може ли да се говори за по-различен морал при юристите спрямо останалите членове на обеществото вследствие на тяхната работа?
Моралът е един и същ за всички, но ако хората са принудени да правят множество компромиси във всекидневието си, то съдебните магистрати са призвани да съдействат за тържеството на правото, т.е на онази висша справедливост, която се явява сърцевина на конституционната правова държава. Затова юристите обичат да повтарят древната мъдрост: „Fiat justitia et pereat mundus!”, т.е. да възтържествува правото, та ако ще светът да загине, макар че в наши дни няма място за подобен правен догматизъм, а самият аз предпочитам да перефразирам сентенцията в една по-съвременна версия “Fiat justitia et vivat mundus!”, т.е. да възтържествува правото, за да пребъде светът.
    Отговорността на съдебните магистрати в наши дни е огромна, защото от тяхната работа в най-висока степен зависи възстановяването на обществения морал. Затова ми се ще да припомня още една сентенция от знамения филм на Стенли Кубрик „Дванадесет разгневени мъже”, която навремето обичаше да повтаря един от моите предшественитеци в Юридическия факултет, проф. Борис Спасов: „Да се греши е човешко, но да греши съдията е нечовешко!”

Как гледате на законодателната дейност на парламента в тези първи два месеца от управлението на ГЕРБ?
Без коментар, защото ще трябва да кажа много тежки думи, а 100-те дни на толерантност към новата власт все още не са изтекли. Все пак искам да им пожелая успех, защото в тях е инвестирано огромно доворие, а то не трябва да бъде похабено чрез високопарни тиради и безсмислени начинания.

Каква е вашата прогноза за следващите им месеци?

Смятам, че ситуацията е изключително коварна, затова ще се въздържа от каквито и да е било прогнози. Но все пак ще повторя, че им желая успех, защото България няма време за губене.  

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОЦЕНКА НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ -Муравей РАДЕВ

ПРОФ ЦАЧЕВСКИ: КУЛМИНАЦИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В КРАЯ НА 2009 Г проф.Венелин Цачевски

ЛОША ПОЛИТИЧЕСКА КАРМА ТЕГНЕ НАД КАНДИДАТ КМЕТОВЕТЕ ФИНАНСИСТИ  

РАБОТНОТО ВРЕМЕ НЕ Е РАБОТА Калоян МЕТОДИЕВ

ЧЕРВЕН КОНЕЦ НА РЪКАТА – ТРАДИЦИОННО ИЛИ МОДНО? Мария САШЕВА

ИМАТ ЛИ ГЕРБ ОБЕЦА НА УХОТО? Калоян МЕТОДИЕВ

АТАНАС РУСЕНОВ: ЗА УЕДРЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА

ПРОГРАМАТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ: ЛЕВИ, ДЕСНИ, ФОКУС-МОКУС -Владимир  КАРОЛЕВ, Васил  КАРАИВАНОВ

НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА ПЪРВАНОВ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 – Борислав АНГЕЛОВ

КАК ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – проф.Венелин Цачевски

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2516

Posted by on сеп. 17 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.