ГЕОРГИ АНГЕЛОВ:АКО СТЕ СКЛОННИ НА РИСК, МОЖЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ В АКЦИИ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

ПОНИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ЗАСЕГА Е МАЛКО ВЕРОЯТНО, НО БИ МОГЛО ДА СЕ СЛУЧИ, АКО ИКОНОМИКАТА СЕ ЗАБАВИ

Георги Ангелов е старши икономист в Институт “Отворено общество”. Той също така е член на Управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, Американската икономическа асоциация и Българско дружество “Фридрих Хайек”. Той е съавтор на книгите „Анатомия на прехода”, „Стопанската политика на България от 1989 до 2004” и „Държавата срещу реформите”, издадени през 2004 година. Георги Ангелов е автор на над 100 статии, публикувани в различни издания. Основните му интереси са насочени към фискалната политика и публичните финанси, икономическото развитие и икономическите реформи.


Задава ли се сериозна ипотечна криза според Вас ,  г-н Ангелов?

В България – за радост или за съжаление – ипотеките не са толкова разпространени и не са навлезли на сегмента на нискодоходните домакинства, за да се повторят проблемите, които се случиха в САЩ. Освен това няма и подобни рискови ипотечни облигации, както в САЩ.

Ефектите от САЩ, обаче, ще имат влияние върху целия свят. България няма много силни преки икономически връзки със САЩ – нито търгуваме много с американците, нито ползваме много тяхната валута, нито имаме голям дял на американски банки в България.Най-силният канал, по който може влиянието на американските проблеми да се усети в България е през Европейския съюз. Ако той бъде ударен силно, тогава и в България ще се усети проблемът. Засега обаче, европейската икономика и финансова система е стабилна.

Вече сме свидетели на срив на цените на недвижимите имоти по Черноморието и зимните курорти. Ще се прехвърли ли той и към големите градове и цените на апартаментите там?

Засега не се наблюдава подобна тенденция. Трябва да имаме предвид, че курортите и
големите градове привличат различни купувачи и съответно пазарите се развиват по различен начин. Докато в градовете голяма част от търсенето е от местни купувачи, които желаят да си закупят жилище за живеене, в курортите голяма част от купувачите са чужденци. И ако англичаните и ирландците купуваха много през последните години, то в последно време те не са толкова активни q  заради проблемите в техните икономики, повишението на лихвите и по-трудният достъп до финансиране (да не забравяме, че фалиралата банка  “ Нордърн рок ”е именно английска).

Понижение на цените в големите градове засега е малко вероятно, но би могло да се случи , ако достъпът до финансиране се влоши или икономиката се забави.

На едно от първите места по ръст на инфлацията сме в Европа? Докъде ще продължи това?

Със сигурност поне още няколко месеца ще се запазят високи нива на инфлация. След това ситуацията вероятно ще започне да се подобрява заради очакваната по-добра реколта в земеделието и съответното стабилизиране или дори спадане на цените на храните.

Основната неяснота е как ще се движат енергийните цени. От една страна, това е цената на петрола, която е силно променлива в последно време. От друга страна, това са и нашите вътрешни цени – на електроенергия, отопление – които може би ще бъдат променени от средата на годината, но никой на практика не може да каже с колко. Ако промените в петрола и електричеството са големи, това ще окаже влияние и върху нивата на инфлация.

Смятате ли, че държавата трябва да се намеси по някакъв начин за овладяването на цените и инфлацията?

Държавата трябва да прави три важни неща. Първо, да насърчава конкуренцията, да либерализира отделните сектори и да разбива монополите, за да имат потребителите повече избор и дори да намалеят някои цени (повече конкуренция обикновено означава и по-ниски цени). Второ, да извършва икономически и институционални реформи, които да подобряват конкурентността на икономиката. Това ще позволи да се достигне по-висок ръст на доходите. Трето, да намали облагането на труда и по този начин да отнема по-малка част от доходите.

Как ще се отрази кризата с инфлацията и пазара на недвижими имоти насредностатистическия българин?

Инфлацията се отразява пряко и негативно на потребителите. Световната финансова криза увеличава несигурността, което не е най-добрата среда за икономиката.

От друга страна, земеделците основно ще спечелят, тъй като цените на тяхната продукция са по-високи и те имат повече стимули да засяват, да обработват земя, да инвестират. Вече има предварителни данни, които показват по-голяма активност в земеделието този сезон.

Много важен въпрос, който вълнува хората е ,  дали срива на американския долар ще се повтори при еврото?

Преди десетилетие доларът поскъпваше, а еврото (немската марка преди това)поевтиняваше. Сега се случва обратното. Това е цикличен процес, който се е повтарял десетилетия и ще продължи да се случва. Няколко години едната валута поскъпва, а другата поевтинява, а след това е обратното. Кога и в какъв размер ще се случи, обаче, трудно може да се прогнозира.

Във всеки случай, България направи добър избор като чрез валутния борд обвърза лева с еврото. Тъй като нашата икономика е основно свързана с европейската, нашите банки са собственост на големи европейски банки, нашата външна търговия е основно с ЕС, а вече и политически принадлежим към ЕС, най-добрият вариант е да ползваме една и съща валута с ЕС или, както сега, нашата да е обвързана с тяхната. По този начин огромна част от икономиката ни не се влияе значимо и негативно от измененията в курса на долара.

В какво да влагат хората си парите при тази сутуация – злато, някоя валута,
недвижима собственост, произведения на изкуството?

Няма универсални решения. Златото за момента поскъпва бързо, но няма гаранция, че няма да започне да поевтинява след няколко месеца или години. През 80-те години златото също е отбелязало рекордно висока цена – след което две десетилетие се обезценява. Както виждаме, и недвижимите имоти не са с толкова стабилни и постоянно увеличаващи се цени, както доскоро се мислеше.

Най-важното е човек да си изясни какъв е рискът, който е склонен да приеме, и периода, в който иска да инвестира средствата си.

Ако човек не иска да поема висок риск и няма възможност да инвестира за дълъг период, той ще избере по-безрискови инструменти – банкови депозити, нискорискови облигации и фондове. Те, обаче, носят и по-ниска доходност.

Ако човек е склонен да поема по-високи рискове, той може да инвестира в акции, едвижими имоти и други дългосрочни инвестиции, които в дългосрочен план увеличават стойността си – макар и да са по-податливи на краткосрочни колебания.

Друго важно правило е човек да диверсифицира, т.е. да не влага всичките си пари на едно място, в една банка, в един фонд, в една облигация, в една акция, в една валута. Разпределянето на инвестицията в различни инструменти води и до по-малък риск. Залагането на всички пари на една стока (била тя и злато), една валута или една компания е спекулативна инвестиция, която може да донесе големи печалби, но и големи загуби. Ако човек не е готов да поеме риска от спекулации, трябва да ги избягва.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ИВАН ТРОПАНКЕВ : НЕОБХОДИМА Е НОВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА  

ПРОЕКТ УЧИ НА ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО 
 

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КОГО КРИЯТ ЗАД МУЛЕТАТА КУЙОВИЧ И БУЯНОВИЧ?  
 

ПАВЕЛ ШОПОВ: ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ Е ОТУПАНА, КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ  

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯ "ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ"


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1012

Posted by on апр. 24 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.