Д-Р ХАКАН ДЕМИРБЮКЕН: НИКОЙ НЕ ПРОИЗВЕЖДА НАРКОТИЦИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ – ИМА ТЪРСЕНЕ

AFGHANISTAN

ГЕОПОЛИТИКАТА НА ОПИУМА – II ЧАСТ

„Геополитиката на опиума: Афганистанският наркотрафик и борбата с него след 2014″ бе темата на мевдународна конференция организирана от Българското геополитическо на 7 ноември 2013 в София. Предлагаме ви втората част от представянето на форума:

UNODCД-р Хакан Демирбюкен, програмен мениджър в Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), Виена, изнесе доклад на тема: „Оценка на глобалния пазар за опиума през последното десетилетие: динамика, тенденции, заплахи и перспективи“. Той определи афганистанският опиум като глобална заплаха, която е далеч отвъд границите на страната. Спред него ситуацията днес е по-лоша, отколкото е била през 1990-те години. В Афганистан има 350 хилядна армия и полиция – кой ще ги командва ако властта в Кабул се срути? Той попита какво се случи в страната за 30 години –  от светска държав с развит туризъм, макар и често опиумен, се стигна до талибански режим и две военни интервенции (СССР и НАТО). Има негативизъм към страната от цял свят. НАТО обяви, че се изтегля. Обикновените хора не се чувства добре – бедност, безработица, несигурност. 40 млрд. помощи отвън на година, но колко от тях стигат до хората? Повечето села са без никакви държавни институции, училища или медицински служби. Who is in charge? В южен Афганистан Ал Кайда е по-близо до тези хора от всички останали.

Hakan DemirbukenД-р Демирбюкен каза, че никой не произвежда наркотици за забавление. Има търсене. Посевите са:

2002 г. – 180 000 хектара (41 %)

2012 г. – 240 000 хектара (64 %)

Наркозависимите в Европа и Северна Америка намаляват, но има увеличение на потреблеието в Азия и Африка.

Трябва да се реши проблемът е потреблението. Ако изкореним насажденията в Афганистан, има 10 страни, които да го заместят и да поемат търсенето. Например Сомалия, Мали, Бенин, където ще е много по-трудно да се контролират нещата. Особено проблемна е провинция Балуджистан в Пакистан.

Важен въпрос е морфинът. Ако се свари 8 кг. опиум се получава 1 кг. морфин. Той е основно обезболяващо, което се продава най-много в Индия. Парадокс е, че няма арестуван за трафик на морфин, въпреки че се залавят по 1,2,3, 10 тона! Нелегален ли е той? В миналото се произвеждаше в Източна Турция. Страната прекрати този процес и той се премести в Афганистан и Пакистан. Където има война има нужда от морфин – Сомалия, Сирия… Официално там няма внос, но морфинът трябва да идва отнякъде. Търсенето го има!

Трафикът на наркотици към Европа се извършва основно по няколко маршрута:

Балканският – 53 %

Южният – 33 %

Източна Европа (Северен) – 5 %

Африка – 5 %

Южна Азия – 3 %

Близкия изток и Персийския залив – 2 %

Южна Америка – 1 %

Най-доброто време за трификиране е Рамадан Байрам. Тогава офицерите спят или са си вкъщи.

Източна Африка е абсолютно разграден двор. Няма работещи институции. Континентът е залят от тероризъм – Ал Кайда, Боко Харум. Терористите в Мали, Сомалия, Либия, Египет имат нужда от пари.

Голям проблем е липсата на разузнавателна информация, на обмена й, на вкарването на афганистанци в разузнавателни служби. Например, има сериозно движение на дрога от Пакистан към Кения, а няма нито една среща между двете страни по темата.

Балканският маршрут е най-сериозният. На Балканите остават 2.5 млрд. $ годишно от трафик. Къде отиват тези пари?

Раят за трафикантите е Балуджистан – там се води нещо като гражданска война. По 700 километровата граница между Балуджистан и Афганистан – там няма нито един граничен пост или служител.

Jalaluddin haqqaniДжалудин Хакани – лидер на групировката Хакани

Най-опасната група е Хакани, която действа в Балуджистан и най-вече срещу НАТО в Афганистан . Убиват безмилостно и искат налагане на Шериата.

Решението е контрол на търсенето по целия свят. В Тайланд отне 25 години за справяне с проблема.

 

Очаквайте III част – шведският опит в борбата с наркотиците

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7474

Posted by on ное. 9 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.