ГЕОПОЛИТИКАТА НА ОПИУМА – I ЧАСТ

Afganistan 1

Международна конференция „Геополитиката на опиума: Афганистанският наркотрафик и борбата с него след 2014“ се проведе в София на 7 ноември 2013. Неин  организатор беше Българското геополитическо дружество, а форумът се превърна в едно от събитията в сферата на сигурността и външната политика за годината.

В него взеха участие лектори от България, Съединените щати, Ирландия, Службата на ООН по наркотиците и престъпността със седалище Виена, Швеция, Италия и Гърция. Присъстваха редица чужди дипломати, анализатори, универсистетски преподаватели, представители на различни държавни институции, много медии.

Въведението в темата беше направено от Тодор Кондаков, секретар на Българското геополитическо дружество и главен редактор на списание „Геополитика“. Той очерта проблемната ситуация с конкретни данни: 75 % от хероина в света днес и 80 % от хероина в Европа идват от Афганистан. Маковите плантации в страната днес са по-големи от тези в Колумбия, Боливия и Перу взети заедно. Тревожно е, че наркогрупировките се въоръжават, което може да доведе до избухване на гражданска война след окончателното изтегляне на силите на НАТО през 2014 година. България е ключова страна по пътя на наркотиците към Европа. Навсякъде по трасето се наблюдават високи нива на корупция. Наркотрафикът и радикалнията ислямизъм се превръщат в сериозен проблем.  В тази връзка господин Кондаков отбеляза, че Абдул Саяф, човекът на Ал Кайда в Афганистан, е кандидат за президент на изборите през пролетта на следващата година. Глобалната нарко-заплаха идва от Афганистан и тя се нуждае от общ глобален отговор, заключи той.

Afganistan 2

Д-р Дъг Бендоу от Института Катон във Вашингтон говори по темата: „Как да прекъснем порочния кръг в афганистанската война срещу опиума? Трудностите породени от едновременната битка срещу наркотицити и талибаните.“  Той отбелязва, че 90 % от опиума в света идва от Афганистан. Проблемът е обхванал и самата страна, като наркозависимите афганци са 1.7 милиона души. Сумите, които генерират наркотиците в страната са колосални, като само за трафикантите остават около 2.2 млрд. долара годишно. Границата с Пакистан е слабо звено. Бендоу открива директна връзка между районите контролирани от талибаните (юг и запад) и производството на наркотици. Според някои изследователи най-добрият начин за правене на наркобизнес в Афганистан е да си част от правителството. Прогнозата му е след 2014 икономическата ситуация в страната рязко да се влоши и да има по-лошо управление след изборите. Няма причини за оптимизъм за бъдещето. Една от причините е и отдръпването назад на САЩ в борбата с наркотиците, след като някои щати, като например Колорадо, гласуваха за легализиране на леката дрога. До този момент Съединените щати дълги години бяха световен лидер в борбата с наркопроизводството и наркотрафика.  В заключение заяви: „Няма да има мир!“

Cruel HarvestКанадецът Жюлиен Мерсил, който живее и преподава в Юнивърсити колидж в Дъблин, Ирландия направи експозе на тема „Ролята на САЩ/НАТО в афганистанския наркотрафик и възможни решения на проблема с наркотиците в Афганистан“. Той е автор на книгата „Жестока реколта“ (2013). Той каза, че талибаните не са основният актьор в цялото наркоразпространение – само 15 % от финансирането им идва от наркотици. До тях достигат само 5 % от общите пари. Основна част от приходите отиват при корумпирани държавни служители и полицаи. Мерсил изрази мнението, че наркотиците не са приоритет за Съединените щати. Той показа снимка на Ричард Кер, зам директора на ЦРУ, който е заедно с  муджихидинския лидер на Хезб-е Ислами и наркобарон Гулбудин Хекматиар от 1988 година, когато са съюзници в борбата срещу Съветския съюз. Братът на президента Карзай, Уали Каразай е на заплата в ЦРУ от 2001 до 2011 година. Той контролира трафика в своя регион в Южен Афганистан. Повтаря се историята от Южна Америка. Има много отговорни за това, но акцентът пада върху САЩ, защото са най-големи и 80-те години работят с талибаните.

Проблем е, че тези, които контролират нарко-районите са съюзници на НАТО. Проблемът е и в Европа, защото там се перат пари.

Сред анализаторите има консенсус, че няма ефект от изкореняването и изгарянето на нивите – нивата на производство се запазват стабилно през годините. Разликата в статистическите данни идва от болести по растенията, а не от политики за борба с дрогата. Ако го направите на следващата година те се преместват другаде – Мианмар, Лаос. Получава се ефектът на балона. Опитите за развитие на селските райони, за засаждане на алтернативни културни не дават резултат.

Най-добрите решения за справяне със ситуацията са:

1. Спиране на подкрепата за трафика на наркотици

2. Лечения и превенция в страните потребителки на наркотици (Европа и Русия съставляват 50% + от световната консумация на хероин).  

Очаквайте продължение

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7412

Posted by on ное. 7 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.