ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

БЛИЗКИЯT ИЗТОК ДЪРЖИ ВСИЧКИ НА КЪСА КАИШКА В ЕНЕРГИЕН ПЛАН

В САЩ ОТ 1 ТОН НЕФТ ДОБИВАТ 420 ЛИТРА ГОРИВО, В РУСИЯ – САМО 140 ЛИТРА

Генадий Шмал  е роден на 20 август 1937 г.  Един от създадетелите на нефтогазовия комплекс на Западен Сибир. Президент на Съюза на нефтопромишлениците на Русия.

Експертът направи прогноза за това как събитията в Либия, могат да повлияят на глобалния енергиен пазар пред вестник ВЗГЛЯД – Никой не е заинтересован от високите цени, защото това може да сгромоляса пазара” Според него, независимо от понататъшните съблития от Либия доставките на енергоресурсите от тази страна няма да бъдат поставени под заплаха. Независимо, че още във вторник доставките на нефт от Либия бяха преустановени.
Политическата нестабилност в Близкия изток държи в напрежение целия свят, особено вносителите на нефт. Във вторник цените на суров петрол на борсата в Ню-Йорк и тази в Лондон достигнаха максимума от 2008 година. Причината е в ескалацията на конфликта в Либия, която се смята за голям износител на петрол. В понеделник вече е бил спрян износа на доставки на петрол през терминалите на крайбрежието на Либия. Обемът на газ, постъпващ в Европа по тръбопроводи от Либия, също пада.
През януари на тази година страната добива средно 1,6 млн. барели петрол на денонощие, което представлява окоол 6% от добива на ОПЕК, 1,8% от световния добив и около 8% от общото потребление в САЩ.
Анализаторите бият тревога и се опасяват, че народните въстания ще обхванат целия  нефтоносен Близък изток и доставките на въглеводород от този регион може сериозно да намалеят.
 

Сега всички се притесняват от ситуацията в Близкия изток. Има даже и мнение, че ще бъде изменен балансът на разпределение на ресурсите в света. Можете ли да прогнозирате такъв сценарии за развитието на събитията?
Да се прогнозира сценарии е много сложно. Защото във всяка страна ситуацията е различна, една е в Бахрейн, друга е в Либия. Но аз не мисля, че това някак си съществено ще може да повлияе на преразпределението на енергоресурсите в света, защото тези страни от това живеят. Доходите от нефт и газ – това е главният източник на пълнене на бюджетите им. Либия, например, продава общо за 65 млрд. долара – това не е малко за такава страна. Вярвам, че който и да дойде на власт там, Либия ще си остане страна на нефта и газа. Като цяло всички близкоизточни страни, със сигурност, ще се спрат на това, което те имат. Това е въпрос на оцеляване.
Ясно е, че именно на тези страни се пада голяма част от производството на енергийните ресурси в света, те от това живеят, ето защо те нямат интерес да играят против самите себе си.

Как ще се променя цената на петрола?
Всяка политическа нестабилност в страните износителки на петрол се отразява на цената петрола. И това ние прекрасно го виждаме, днес тя достигна 100 долара за барел. Но никой не е заинтересован от високите цени, защото това може да сгромоляса пазара. Всички разбират, че от това ние още ще загубим. Когато се успокоят нещата, всичко ще се върне обратно към нормалното.

С оглед на обстоятелствата, които сега се създадоха, може да се каже, че Близкия изток държи всички на къса каишка в енергиен план….
Съвсем вярно. Това е именно така.

Защо точно сега не се преориентират в други направления – да се използва потенциала на Русия, Арктика, Канада?

Аз не мисля, че  потоците на енергийните ресурси ще се разпределят по някакъв различен начин.  Арктика трябва да бъде развивана, но това е много скъпо удоволствие.
В Арктика са много скъпи кладенците – 1 метър излиза около 25 хил. евро. Развитието на добиване на енергийни ресурси в Арктика ще се покрива при цена от 150 долара за барел. Така че този въпрос е с много далечна перспектива.
Разбира се, Русия би могла да увеличи добива на петрол и потенциал за това има, но транспортирането на енергийните ресурси от Сибир ще струва много по-скъпо. Разбира се, че е нужна модернизация на мрежата, да се намалят разходите в процеса на транспортиране, но това изисква големи материални ресурси.

Тоест, ако Русия навреме бе направила модернизацията на нефтогазовите отрасли, то тази ситуация щеше да се окаже за нас печеливша?
Разбира се, но това не се случи. И за да се промени ситуацията е необходима политическа воля. Например, преди 10 или 15 години имахме т.нар. инвестиционна отстъпка. Това, което инвестирате в развитието на нови производства или строителство, то тази част се намалява от данъчната основа. След това тази отстъпка я отмениха, което повлия на намаляването на темпа на инвестиции в основните фондове. Ако ние говорим за модернизация на инфраструктурата са ни необходими отстъпки. Ако ги нямаше остъпките по Източния нефтопровод, то тръбопровода никога нямаше да го построим. Ясно е, че  цените там са достатъчно високи, но те са оправдани, като се вземат предвид  преобладаващите условия. Може да се каже, че „Транснефт”  навремето постъпи много мъдро, започвайки строителството на този скъп обект. Даже и ако цената на петрола бъде 80 долара за барел е все едно, проектът ще е много изгоден.
Освен това, сега състоянието на нефтопреработването в страната е много лошо. Модернизацията на нашите нефтопреработващи заводи е крайно необходима. Ние нямаме вторични процеси, които биха позволили да се увеличи дълбочината на обработката или да се увеличи качеството на моторното гориво. За сравнение – нивото на вторична обработка у нас представлява около 50 % отпървичната, а в чужбина този показател представлява – 150-160%. В САЩ от 1 тон нефт добиват 420 литра гориво, в Русия – само 140 литра.  В тази връзка, без провеждането на сериозни реконструкции на нашите нефтопреработващи заводи нищо и никъде няма да мръдне от мястото си. Необходима е  ясна и отчетлива програма за развитието на отрасъла. Това не е евтин въпрос, мога да кажа, че само инсталирането на каталически крекинг струва 200-300 млн. евро. За това са много големи ресурси.

Какви лостове има ОПЕК за стабилизиране на пазара на енергоресурсите?
ОПЕК има достатъчен обем от резервни мощности – около 6 млн. барели на ден. Заради това ако възникне необходимост от увеличаването на добива, то това винаги може да бъде направено. Въпросът е само в това, че ОПЕК трябва да даде определени квоти за конкретните страни.

Как вие оценявате състоянието нефтогазовите отрасли в Близкия Изток?
През последните години знам, че в Саудитска арабия се строи нефтопреработващ завод, също и в Ирак. Във връзка с това  изграждането върви с бързи темпове, за разлика от Русия и от европейските страни. Освен това, те възнамеряват да построят и цяла серия от мощности на втечнен природен газ.

 
Преведе от руски: политолога Борислав АНГЕЛОВ


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОСЛАНИЦИТЕ АГЕНТИ ОТКРИВА ШАНС ЗА ПРОМЯНА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

КАК НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ДЪЛГОЛЕТИЕТО – ЕДНО ФЕРМЕРСКО СЕМЕЙСТВО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

ВАСИЛИАННА МЕРХЕБ – САРА: КЪДЕТО ИМА КОМПЮТЪР И МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН – ТАМ ВЕЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ОТПРАВИХА ПОГЛЕД КЪМ ИНДИЯ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ Е В ДОЛНА МЪРТВА ТОЧКА

„ДОБРИТЕ“ ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ „ЛОШИТЕ“ ЖУРНАЛИСТИ – 1-0

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: В СТРАНАТА В МОМЕНТА ЦАРИ ХАОС

НИКОЛАЙ ЦАЧЕВ: БРАЗИЛИЯ Е ДЪРЖАВА-СУБКОНТИНЕНТ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В ДЪРЖАВАТА

ПРЕМИЕРЪТ НА БАВАРИЯ ПРИЗОВА ДА СЕ СПРАТ ЕМИГРАНТИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И АРАБСКИЯ СВЯТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3695

Posted by on февр. 23 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.