В ПОЛИТИЧЕСКА ИМПОТЕНТНОСТ ЛИ Е БСП?

Изминаха повече от два месеца от заседанието на 47 конгрес на социалистическата партия. Време през което от нея идваха сигнали с преобладаващ отрицателен заряд. Събитията около Кирил Добрев и избора на Изпълнително бюро; реакцията на ръководството на партията по отношение на случващото се в структурата  и в Дупница  с Първан Дангов; пропускането на дебата на първо четене на Държавния бюджет в Народното събрание; както и напускането на ръководствата на парламентарните комисии, заради отстраняването на Емилия Масларова от председателското място на социалната комисия говорят ясно в тази насока. Не е нужно да се спираме подробно на тях, но те ни дават не малки основания да си зададем въпроса дали БСП не се намира в състояние на политическа импотентност. Или пък може би е в дълбок зимен сън?
 

Участието и в частичните избори за кметове на населени места можем да го определим, че е по-скоро на принципа на олимпийското участие, основателно се остава с впечатлението, че предварително се е отказала от битка и борба. Подкрепата, която се дава на места за кандидати на ДПС е за да се получи едно или друго място и буди основателно недоумение.

Липсва активен и динамичен живот в нейните структури, няма индикация, че нещо позитивно се случва в нея, както и симптоми, че ще започнат да стават. Каквото и да прави, каквито и действия да предприема те остават по-скоро глас в пустинята или без подкрепа от обществото. Това е така, защото социалистическата партия все още не е разбрала и най-малко не е започнала да търси причините за проблемите първо вътре в себе си и чак след това в Бойко Борисов, ГЕРБ, медиите, избирателите, партньорите от тройната коалиция или пък международното положение. Необходимо е първо да изчисти образа си самата партия, от горе на долу от лицата, които отблъскват, а не привличат. Да си отговори на въпроса каква политика ще подкрепя и каква не, да започне да се държи конструктивно и градивно, защото и тя има отговорност като опозиция за страната, а не само управляващите и подкрепящите я в момента партньори. Да проведе дебат за принципите и ценностите на левицата в началото на 21 век, да се отвори към обществото. Да започне да инициира събитията, а не да ги следва, а в последно време и да ги пропуска.

За да се случи това са нужни дълбоки и комплексни процеси на промяна, на начина мислене, на действие и на организация, а не имитация и козметични действия. Ако това не се случи няма да има никакво значение дали БСП е в политическа импотентност или кара дълбок зимен сън.

Борислав Ангелов
политолог

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПЕТЪР ПЕТРОВ: В ТУРЦИЯ НЯМА НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

БЪЛГАРИН СЪДИ КИПЪР В СТРАСБУРГ ЗА 3 МЛН. ЕВРО

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ ЗА БЪЛГАРИНА, ГЛУПОСТТА, ПРИРОДАТА, ЧАЛГАТА, ПОЛИТИКАТА, ВИЦОВЕТЕ…

ОРЪЖИЕ СПОРЕД ЧЕРГАТА

ТОП 3 НА НАЙ-ТРАГИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПР-И В БЪЛГАРИЯ

АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМУС: НЕ САМО МАЛЦИНСТВАТА, МНОЗИНСТВАТА СЪЩО ИМАТ ПРАВА

СЪЮЗЪТ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪДИ БСП

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ ДО СРЕДАТА НА СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ

ЗА ТОРМОЗЕЩАТА НИ ПРЕСТЪПНОСТ ИМА БЪРЗО РЕШЕНИЕ

ПОЛИЦИЯТА НИ ПАЗИ, НО КОЙ ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ ПОЛИЦИЯТА?

ЧЕН МИН: В БЪЛГАРИЯ С ИДВАНЕТО НА РАБОТА ЗАПОЧВАТ С КАФЕТО И ЦИГАРАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2807

Posted by on дек. 22 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.