В КРАК С ВРЕМЕТО

Рисуването със спрей върху паметник е подигравка с културното наследство. И с изкуството като цяло. Освен в един случай – когато самият паметник е подигравка с културното наследство. Може би и с изкуството. Но най-вече – с историята на една страна.

Крайно време е призракът на комунизма да се разкара. Ама наистина крайно. Паметници като този на Съветската армия в центъра на София отдавна трябваше да бъдат разкарани. Паметници като този продължават да ни крещят в очите, че призракът на комунизма е жив и е наоколо. Не че с премахването им ще си отиде мигновено и въпросното социалистическо привидение – не, то за съжаление е все още достатъчно дълбоко загнездено в някои от панелните клетки в съзнанието на българина. Но поне е някаква начало. При това – нагледно. С привиденията е далеч по-трудно. 

Призракът на комунизма е нагъл и хитър. Той пълзи по тесните пътеки на моралните ни устои и крещи: „Паметниците са историческо и културно наследство! Произведение на изкуството! Това е гавра с историята, културата и изкуството!”. И мнозина му вярват. Включително защото крясъците му им пречат да чуят други гласове (гласове, които са се уморили да крещят по митинги и са намерили смисъл и утеха в шепота помежду си). Не! Рисуването със спрей по паметника на Съветската армия не е гавра с гореизброените три неща. Това е звучен публичен шамар на адекватността по жилавите соц-миражи. Отговор на съвремието, при това със стил. С най-мощното оръжие срещу глупостта – сатирата. Помислете върху това: незивестният автор на карикатурното творение е предрешил „с четка и боя” великите руски воини в герои от комикси. Американски. А каква е най-отличителната черта на Супермен, Батман и компания? Правилно – че са измислени! Измилени герои. А каква е най-отличителната черта на американската държава (освен, че е измислена)? Правилно – безпощаден монополист и икономически окупатор, представящ себе си за световен спасител. Може би неизвестният творец от София не е целял подобна аналогия, но тя се набива на очи. На тези очи, които не само гледат, но и виждат. Или просто имат достатъчно силно развито въображение.

Все пак искрено се удивлявам, че все още се намират достатъчно хора, които се осмеляват да защитят съществуването на този паметник – на това историческо недоразумение на социалистическия скулптурен гений. Историята трябва да се пази и зачита, казват, независимо добра или лоша. Е, в Германия например си нямат паметник на Съветската армия, но си имаха Стена. И я гътнаха. Без особено да ги е грижа за историческите и културните й достойнства. А, трябва да признаем, Бранденбургер Тор е далеч по-естетически издържано произведение от паметника на Съветската армия. Да – тя все още се извисява в обединената немска столица, но само за да напомня на германците какво не трябва да правят никога повече. Ние имаме цяла столица на разположение, която още доста дълго ще ни напомня какво не трябва да правим никога повече. Закакво са ни и паметници.


Аз лично смятам този паметник, освен за оскърбителен в исторически план, и за грозен. Други не смятат така. Едно знам със сигурност: Вкус другар няма. Историята обаче не е въпрос на вкус. В противен случай издигам следния лозунг:

„Нека вдигнем отново лагерите!”

В този ред на мисли: Аз привествам „омаскарителната” инициатива в центъра на София. Крайно време й беше. Крайно време беше и омаскаряваните да омаскаряват, па макар и някакъв си паметник. Да, това може би не е най-изисканият начин. Но пък е изцяло в крак с времето.

Цветозар ЦАКОВ   

 


Последни публикации:

ЧЕТИРИ ВОЙНИ ПО СРЕДАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ УПАДЪК – Едуард КОХ

ПОЛИЦЕЙСКАТА КОМИСИЯ НА ЛОС АНДЖЕЛИС ГЛАСУВА ЗА СПИРАНЕ НА КАМЕРИТЕ ПО КРЪСТОВИЩАТА

БЕН ЩАЙН: ПАРИТЕ СА ИЗВЪНРЕДНО ЕМОЦИОНАЛЕН ВЪПРОС

ТЪМНАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗИОНАТА РЕКЛАМА

ШВЕДСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ИСКАТ ПРОМЯНА В НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПОЛЗА НА МЮСЮЛМАНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3951

Posted by on юни 21 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.