В България традиционалисткото пространство остава празно

Izbori AvstriaНаселението на европейските държави е разделено както никога през последните 70 години. И това разделение отдавна не е между леви и десни, а между традиционалисти и глобалисти. Разграничение на тези, подкрепящи отварянето и премахването на националните граници в името на свободната търговия и придвижване на капитала от другите, определящи се като патриоти, защитаващи съхраняването на националните традиции, идентичност и икономика. Това е също разделение на поколения. От едната страна са представителите на поколението на възраст над 40 години. Те са тези, за които националната култура и държавност имат по-голяма стойност от идеите на глобализма. От другата са преминалите през новите учебни програми на училищата и висшите учебни заведения след 90-те години млади европейци, обучавани в противоположни на традиционализма идеологии, ценностна система джендър и неолиберални модели на подражание. Резултатът е развитието на безкритичния консумативизъм в голяма прослойка от населението. В условията на това ново за политическата и социална европейска среда разделение, предстои провеждането на редица президентски избори. Вотът на гласоподавателите е непредвидим и за най-смелите социологически проучвания.

Тези тенденции достигнаха и България. Но докато в редица европейски държави „главоболия” на глобалистите създават набиращите все по-голяма подкрепа от населението патриотични партии и лидери – Националният Фронт във Франция, Партията на Свободата в Австрия, Алтернатива за Германия и много други, в България традиционалисткото пространство като че ли остава незапълнено. Регистрираните патриотични движения и партии са своеобразно разклонение на политическия елит, срещу който останалата част от традиционна Европа обединява вота си. Наблюдаваното развитие в България е интересно и от аспекта, че за противници на глобализацията се посочват именно частите от населението загубили чрез нея икономическа и социална перспектива за реализация и бъдеще в собствената си държава. Вотът за Брекзит е типичен пример отразяващ протеста на жертвите от политиката на отворените врати.

С наближаваща дата за провеждане на президентските избори у нас (6-ти ноември), номинираните до сега алтернативни на мейнстрийм политиката кандидати за президентския пост, едва ли могат да се наредят по популярност и подкрепа от населението както европейските им колеги Норберт Хофер, в Австрия или Марин льо Пен във Франция. Както написа един български политолог преди време : „Българинът остава страничен зрител на собствената си драма”.

Гореспоменатите наблюдатели често аргументират незаинтересоваността си от президентските избори с това, че ролята на президента била незначителна. Имайки предвид обаче едни от основните правомощия, които българският президент притежава, а именно: сключва международни договори в случаите, определени със закон (това са най-важните международни договори); има право на отлагателно вето при приемането на законите; прави предложение пред НС за референдум; назначава определена част от конституционните съдии; върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България; назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и други, ролята на президента предвидена от Конституцията на Република България в политическия живот на страната е огромна. Избирането на президент също е един от малкото случаи предвидени от Конституцията, където гласоподавателите упражнят вота си чрез принципите на пряка демокрация.

Нетрадиционни времена раждат и нетрадиционни идеи, въпреки и лишени от реална перспектива за реализация. Издигането на подходяща кандидатура за независим кандидат, обединяващ вота на протест на българските граждани обаче, изглежда и този път се оказва непосилно начинание.

Преди България, на втори октомври, австрийци ще гласуват повторно на балотаж за избор на президент на алпийската република. Очакванията засега са за победа на националистите. С интерес очакваме и изборът на България.

Mariana Dimitrova - KozlekovМирослава Димитрова – Козлеков (Виена)

1 август 2016 г.

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13239

Posted by on авг. 1 2016. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.