В БЪЛГАРИЯ ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА СИ СА ПИЛИ 87% ОТ 16-ГОДИШНИТЕ УЧЕНИЦИ – ИЗСЛЕДВАНЕ

UchenitziБлизо 30 на сто от българските ученици са употребявали 40 и повече пъти алкохол в живота си, като това са 36 на сто от момчетата и 22 на сто от момичетата. Това показват данните от от изследване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), съобщи основният изследовател за България Анина Чилева, цитирана от БТА.

Проучването обхваща 36 европейски страни и е направено сред 105 хиляди ученици, родени през 1995 година, като българските участници са били 2 217 души. Според изследването най-много алкохол поне веднъж в живота си са употребили учениците в Чехия и Латвия (над 95 на сто). В България поне веднъж в живота си са пили 87 на сто от 16-годишните ученици. Исландия, която в последните седмици се дава като пример за гражданско участие в политиката, е страната с най-нисък процент употреба на алкохол поне веднъж в живота – 56 на сто, сочат данните на европейското изследване.

Средно всеки трети ден от месеца са консумирали алкохол от 15 до 18 на сто от учениците в Белгия, Германия и Малта. По този показател България се намира в средата на класацията – около 11 на сто от 16-годишните у нас са консумирали алкохол 10 и повече пъти в месеца.

В някои страни като Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция почти не е регистрирана подобна употреба на алкохол. Висока консумация на алкохол, стигаща до интоксикация, в последния ден на употреба по 10-степенна скала се наблюдава в Дания и Фарьорски острови – 4.6, Великобритания – 4, Чехия, Хърватска, Финландия, Норвегия, Швеция – от 3.6 до 3.8. В България степента на злоупотреба с алкохол е 3.

Най-много ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия – 78 на сто, Чехия – 75 на сто, Хърватия, Естония, Литва и Словакия – между 70 и 74 на сто. В България 66 на сто от младежите са пушили поне веднъж в живота си. Отново по този показател най-нисък процент се наблюдава в Исландия – 26 на сто.

По употребата на наркотици – марихуана, амфетамини, ЛСД, екстази, транквиланти и др. водеща в класацията е Чехия – 43 на сто от учениците там са опитвали поне един незаконен наркотик. България се намира в средното ниво на тази класация – 26 на сто от 16 годишните са опитвали някакъв вид дрога.

Според друго изследване на СЗО за зависимостта на подрастващите до 15 години от алкохол, цигари и наркотици се отчита, че в Русия има снижаване на тези зависимости близо три пъти сред младото поколение. Цитиран е и европейският директор на СЗО д-р Сузана Джакоб, според която руските подрастващи все повече избират здравословният начин на живот.

България не е включена в изследването на СЗО, което обхваща повече от 200 хиляди ученици от 40 страни по света.

Зависимостта от употребата на алкохол вследствие влияние на семейната среда най-силно се отчита в: Чехия, Гренландия, Уелс, Румъния, Англия и Гърция, показват данни от проучването. Най-ниска е тази зависимост в Исландия. Анализът на СЗО отбелязва още, че процентът на децата на 15 години, които са пили алкохол най-малко веднъж седмично, е най-висок в Чехия – 33 на сто от момичетата и 44 на сто от момчетата, в Гърция – 34 на сто от момичетата и 43 на сто от момчетата, Украйна – 30 на сто от момичетата и 44 на сто от момчетата и Хърватия – 27 на сто от момичетата и 43 на сто от момчетата. В Исландия е отчетена почти нулева употреба на алкохол в тази възрастова група по този показател.

15-годишните, които са се напили за пръв път на 13-годишна възраст или по-рано са най-много в Литва (24 на сто от девойките и 36 на сто от младежите), Румъния (20 на сто от девойките и 38 на сто от младежите). Подобно пиянство е имал всеки трети от младежите в Латвия, Естония, Шотландия и Дания. Едва 10 на сто от анкетираните в Исландия са имали по-ранно пиянство от 13-годишна възраст.

Най-пушещите 15-годишни са регистрирани в Гренландия – 60 на сто от девойките и 53 на сто от младежите са палили цигара най-малко два пъти седмично. В Литва, Латвия и Хърватия всеки трети на тази възраст е пушил повече от два пъти седмично. Най-нисък е този процент в Исландия и Армения.

В изследването на СЗО, което отчита употребата на наркотици сред 15-годишните – в челните места са САЩ, Канада и Чехия, където всеки трети от младежите и девойките употребява наркотици. В Испания, Франция, Латвия и Словения – около 20 на сто от младежите са употребили наркотици. По този показател отново отличник е Исландия. (БТА)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6301

Posted by on мар. 7 2013. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.